- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ευρωεκλογές 2024: Ξεκίνησε η διαδικασία, άνοιξαν οι κάλπες στην Ολλανδία
Η Ευρώπη ψηφίζει τους εκπροσώπους της
Άνοιξαν τα εκλογικά κέντρα στην Ολλανδία, την πρώτη χώρα που ψηφίζει για τις Ευρωεκλογές
Οι Ευρωεκλογές είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν από σήμερα, Πέμπτη 6 Ιουνίου έως και την Κυριακή 9 Ιουνίου.
Κάποιες χώρες επέτρεψαν πρόωρη ψηφοφορία, είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω επιστολικής ψήφου -όπως και η Ελλάδα-, ωστόσο ο κύριος όγκος των εκατομμυρίων Ευρωπαίων εκλογέων θα προσέλθει στις κάλπες από σήμερα έως και την Κυριακή.
Συνολικά 373 εκατομμύρια ψηφοφόροι μεταξύ 450 εκατομμυρίων πολιτών της Ευρώπης θα εκλέξουν 720 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα οποία θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την κατεύθυνση της ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η Εσθονία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που άρχισε να ψηφίζει τη Δευτέρα, τόσο ηλεκτρονικά όσο και αυτοπροσώπως. Μία ημέρα νωρίτερα, η Μάλτα και η Πορτογαλία επέτρεψαν την πρόωρη ψηφοφορία για όσους βρίσκονται στο εξωτερικό και έχουν ιατρικά προβλήματα.
Eυρωεκλογές 2024: Επίσημη έναρξη με την Ολλανδία
Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες άνω των 18 ετών, εκτός από την Ελλάδα (άνω των 17 ετών), τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αυστρία και τη Μάλτα (άνω των 16 ετών). Η ψήφος είναι υποχρεωτική μόνο σε πέντε κράτη μέλη: Ελλάδα, Κύπρο, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Βουλγαρία. Στο Βέλγιο, η ψηφοφορία δεν είναι υποχρεωτική για ψηφοφόρους ηλικίας 16 και 17 ετών.
Πόσους Ευρωβουλευτές εκλέγει η κάθε χώρα
Οι πολίτες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να καθορίσουν τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επόμενη πενταετία, εκλέγοντας συνολικά 720 ευρωβουλευτές (15 περισσότεροι σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές).
Από την Ελλάδα θα εκλεγούν 21 ευρωβουλευτές. Η ελληνική επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα πολιτικά κόμματα προτείνουν λοιπόν ενιαία ψηφοδέλτια για όλη τη χώρα.
- Γερμανία: 96
- Γαλλία: 81
- Ιταλία: 76
- Ισπανία: 61
- Πολωνία: 53
- Ρουμανία: 33
- Ολλανδία: 31
- Βέλγιο: 22
- Ελλάδα: 21
- Τσεχία: 21
- Σουηδία: 21
- Πορτογαλία: 21
- Ουγγαρία: 21
- Αυστρία: 20
- Βουλγαρία: 17
- Δανία: 15
- Φινλανδία: 15
- Σλοβακία: 15
- Ιρλανδία: 14
- Κροατία: 12
- Λιθουανία: 11
- Σλοβενία: 9
- Λετονία: 9
- Εσθονία: 7
- Κύπρος: 6
- Λουξεμβούργο: 6
- Μάλτα: 6
Κοινές αρχές που εφαρμόζουν όλα τα κράτη μέλη
Κάθε χώρα διαχειρίζεται την εκλογική διαδικασία, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες κοινές αρχές που πρέπει να εφαρμόσουν.
Συγκεκριμένα:
- Οι εκλογές διεξάγονται μέσα σε τέσσερις μέρες, από την Πέμπτη έως την Κυριακή
- Ο αριθμός των ευρωβουλευτών που εκλέγονται από ένα πολιτικό κόμμα είναι ανάλογος με τον αριθμό των ψήφων που λαμβάνει
- Οι πολίτες της ΕΕ που διαμένουν σε άλλη χώρα της ΕΕ μπορούν να ψηφίσουν και να εκλεγούν εκεί
- Κάθε πολίτης μπορεί να ψηφίσει μόνο μία φορά
Ο αριθμός των ευρωβουλευτών που εκλέγονται από κάθε χώρα της ΕΕ συμφωνείται πριν από κάθε εκλογική διαδικασία και βασίζεται στην αρχή της φθίνουσας αναλογικότητας, που σημαίνει ότι κάθε ευρωβουλευτής από μια μεγαλύτερη χώρα αντιπροσωπεύει περισσότερους ανθρώπους από έναν ευρωβουλευτή από μια μικρότερη χώρα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτηση στο Truth Social
Η κατάσταση προκαλεί ανησυχία ενόψει της θερινής περιόδου
Η έφηβη τέθηκε υπό κράτηση προκειμένου να ανακριθεί
Στην αίτησή του αναφέρει ότι χρειάζεται τα χρήματα για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων
Oι κατηγορίες αφορούν περίοδο που ο ενάγων ήταν ανήλικος
Ένας από τους πρώτους τομείς που επηρεάζονται είναι τα ηλεκτρονικά προϊόντα
Παραμένει άγνωστο αν...τελικά κατάφερε να εντοπίσει τη συσκευή του
Από τη Whitehall στην… Ελλάδα
Οι δύο επιστήμονες εντοπίστηκαν τον Ιανουάριο στο αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ
Ο δούκας του Σάσεξ ονειρεύεται μια νέα αρχή με τη βασιλική οικογένεια
Στοιχεία-σοκ για τουλάχιστον 7.600 θανάτους από υπερβολική δόση στην Ευρώπη
Το θέμα έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον των ρυθμιστικών αρχών
Για πρώτη φορά επιβάλλονται περιορισμοί και σε αλιευτικά προϊόντα
Η ατάκα του προέδρου των ΗΠΑ
Φρίκη για την αποκάλυψη του άγριου εγκλήματος
Το Sollos κυκλοφόρησε στην αγορά αλλά πολλοί καταναλωτές σοκαρίστηκαν με την τιμή
Οργή για τους παιδοβιαστές αδελφούς που συνελήφθησαν για την άγρια δολοφονία και τον βιασμό της 11χρονης
Πρωτοφανείς εξελίξεις στη Χάγη μετά το πόρισμα για τις καταγγελίες σε βάρος του
Αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις
Υπάρχουν άνθρωποι που περνούν τη ζωή τους διαβάζοντας για τον κόσμο. Ο Σεζάριο Μελαντόνιο πέρασε τη δική του ζώντας μέσα στην Ιστορία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.