Κοσμος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανοίγει νέα υπηρεσία για την τεχνητή νοημοσύνη

Με σκοπό την πρωτοποριακή παγκοσμίως εφαρμογή της νέας νομοθεσίας της ΕΕ - Τι προβλέπει

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ανοίγει νέα υπηρεσία για την τεχνητή νοημοσύνη - Με σκοπό την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας της ΕΕ - Θα απασχολεί 140 ειδικούς.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα τη δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας για την τεχνητή νοημοσύνη © European Parliament Multimedia Centre/Sebastien Pirlet

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ανοίγει νέα υπηρεσία για την τεχνητή νοημοσύνη - Με σκοπό την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας της ΕΕ - Θα απασχολεί 140 ειδικούς.

Τη δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας για την τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κίνηση έρχεται σε συνδυασμό με την πρωτοποριακή παγκοσμίως εφαρμογή της νέας νομοθεσίας της ΕΕ για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Νέα υπηρεσία τεχνητής νοημοσύνης

Η νέα υπηρεσία τεχνητής νοημοσύνης εντάσσεται εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει έδρα τις Βρυξέλλες και θα είναι μέρος της διοικητικής δομής της Γενικής Διεύθυνσης Δικτύων Επικοινωνιών, Περιεχομένου και Τεχνολογίας. Θα απασχολεί 140 ειδικούς σε θέματα τεχνολογίας, δικηγόρους, ειδικούς σε θέματα πολιτικής, οικονομολόγους και διοικητικούς βοηθούς.

«Με τη νέα υπηρεσία ΤΝ και τις 140 ταλαντούχες γυναίκες και άνδρες, η Επιτροπή θα διαθέτει την αναγκαία εμπειρογνωσία για να προωθήσει την εφαρμογή της πράξης για την ΤΝ και να ενισχύσει τον ρόλο της Ευρώπης ως παγκόσμιο φορέα καθορισμού προτύπων στον τομέα της ΤΝ. Η υπηρεσία θα προωθήσει ένα ευρωπαϊκό οικοσύστημα ΤΝ που θα είναι καινοτόμο, ανταγωνιστικό και θα σέβεται τους κανόνες και τις αξίες της ΕΕ», δήλωσε ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν.

Θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην εφαρμογή της νέας νομοθεσίας

Ο κανονισμός για την τεχνητή νοημοσύνη, που εγκρίθηκε οριστικά στις 21 Μαΐου από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, προβλέπει τη σύσταση μιας υπηρεσίας ΤΝ που θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην εφαρμογή της νέας νομοθεσίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η υπηρεσία ΤΝ έχει ως στόχο να καταστήσει δυνατή τη μελλοντική ανάπτυξη, εφαρμογή και χρήση της ΤΝ κατά τρόπο που να προωθεί τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη και την καινοτομία, μετριάζοντας παράλληλα τους κινδύνους. Θα διασφαλίσει τη συνεκτική εφαρμογή της πράξης για την ΤΝ. Αυτό θα επιτευχθεί με την υποστήριξη των φορέων διακυβέρνησης στα κράτη μέλη.

Η Υπηρεσία ΤΝ θα επιβάλει επίσης άμεσα τους κανόνες για τα μοντέλα ΤΝ γενικού σκοπού. Σε συνεργασία με τους προγραμματιστές ΤΝ, την επιστημονική κοινότητα και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, η Υπηρεσία ΤΝ θα συντονίζει την κατάρτιση κωδίκων πρακτικής αιχμής, θα διενεργεί δοκιμές και αξιολόγηση μοντέλων ΤΝ γενικού σκοπού, θα ζητά πληροφορίες και θα επιβάλλει κυρώσεις, όταν είναι αναγκαίο.

Σε ισχύ στις 16 Ιουνίου η νέα υπηρεσία της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη

Η υπηρεσία ΤΝ θα εργαστεί, επίσης, για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα της αξιόπιστης ΤΝ και θα θέσει την ΕΕ ως ηγέτη στις διεθνείς συζητήσεις.

Για να διασφαλιστεί η τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων, η Υπηρεσία ΤΝ θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη και την ευρύτερη κοινότητα εμπειρογνωμόνων μέσω ειδικών φόρουμ και ομάδων εμπειρογνωμόνων. Σε επίπεδο ΕΕ, η Υπηρεσία ΤΝ θα συνεργάζεται στενά με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Τεχνητής Νοημοσύνης, το οποίο απαρτίζεται από εκπροσώπους των κρατών μελών.

Η υπηρεσία ΤΝ θα τεθεί σε ισχύ στις 16 Ιουνίου. Η πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου ΤΝ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έως το τέλος Ιουνίου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γαβριήλ Χαρίτος: Συνέντευξη με τον αναλυτή της Μέσης Ανατολής για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και τη ζωή στο Ισραήλ
Γαβριήλ Χαρίτος: «Δεν μένω στον πόλεμο επειδή είμαι θαρραλέος αλλά λόγω ντροπής»

Ένας από τους πιο διεισδυτικούς αναλυτές της Μέσης Ανατολής, που ζει στο Ισραήλ, αφηγείται την ιστορία του: μία διαδρομή ιδιαίτερη, με αρκετούς σταθμούς από τη Ρόδο έως την Ιερουσαλήμ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.