- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
Η κυβέρνηση του Κοσόβου νοικιάζει 300 κελιά φυλακής στη Δανία
Ανησυχίες για βία και κακομεταχείριση προς τους κρατούμενους
Οι φυλακές και τα κέντρα κράτησης του Κοσόβου σημαδεύονται συχνά από τη βία μεταξύ των κρατουμένων
Η Βουλή του Κοσόβου ενέκρινε την Πέμπτη συμφωνία για ενοικίαση 300 κελιών φυλακής στη Δανία ώστε να βοηθήσει τη σκανδιναβική χώρα να αντιμετωπίσει τον υπερπληθυσμό των φυλακών.
Κόσοβο: Ανησυχίες για κακομεταχείριση των κρατουμένων
Τα κελιά, που θα είναι σε μια ανακατασκευασμένη φυλακή, προορίζεται να δεχθούν καταδικασμένους εγκληματίες από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που επρόκειτο να απελαθούν από τη Δανία μετά την έκτιση των ποινών τους.
Όταν η συμφωνία είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά το 2021, προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με τη μεταχείριση των κρατουμένων στο Κόσοβο. Η Δανία δήλωσε πως θα είχαν την ίδια μεταχείριση και θα υπόκειντο στους ίδιους κανόνες όπως και στις φυλακές στη Δανία.
Το Κόσοβο αναμένεται να λάβει 210 εκατ. ευρώ τα επόμενα 10 χρόνια για 300 κελιά φυλακών κοντά στην πόλη Γκνιλάν στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Η κυβέρνηση λέει πως τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να βελτιωθούν οι φυλακές του Κοσόβου και θα επενδυθούν σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ο Δανός υπουργός Δικαιοσύνης, Πέτερ Χούμελγκαρντ δήλωσε πως η έγκριση αυτή είναι καλό νέο, και πως η ανακατασκευή της φυλακής στο Κόσοβο μπορεί να αρχίσει.
«Είναι κρίσιμης σημασίας για εμάς να εξασφαλίσουμε περισσότερες δανικές θέσεις σε φυλακές και θα βοηθήσει να επαναφέρουμε σε ισορροπία το πολύ πιεσμένο σύστημα των φυλακών μας. Την ίδια στιγμή, στέλνει ένα σαφές μήνυμα στους ξένους εγκληματίες πως το μέλλον τους δεν είναι στη Δανία, και άρα δεν θα πρέπει να εκτίουν τον χρόνο (της ποινής) τους εδώ», είπε.
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Κοσόβου, Αλμπουλένα Χατζίου ανέφερε σε μια δήλωση μετά την ψηφοφορία πως η συμφωνία αυτή είναι μια απόδειξη της εμπιστοσύνης και του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των δύο χωρών.
Βία και διαφθορά στις φυλακές του Κοσόβου
Οι φυλακές και τα κέντρα κράτησης του Κοσόβου σημαδεύονται συχνά από τη βία μεταξύ των κρατουμένων, διαφθορά, έκθεση σε ριζοσπαστικές θρησκευτικές ή πολιτικές απόψεις, έλλειψη ιατρικής φροντίδας και βία εκ μέρους του προσωπικού, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι κυβερνήσεις της Δανίας και του Κοσόβου κατέληξαν σε συμφωνία το 2021 όμως η Βουλή δεν είχε μπορέσει μέχρι τώρα να εγκρίνει τον νόμο λόγω της εναντίωσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Η συμφωνία εγκρίθηκε με 86 ψήφους υπέρ σε σύνολο 120 βουλευτών του κοινοβουλίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρωθυπουργός Σεμπαστιέν Λεκορνύ ζητά τοπικές ή μερικές απαγορεύσεις για την προστασία καταστημάτων
Βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Κίεβο
Μια κίνηση δισεκατομμυρίων λίγο πριν τις ενδιάμεσες εκλογές που θυμίζει τις εξαγγελίες Τραμπ
Τι μπλοκάρει τις αποφάσεις στις Βρυξέλλες
Εξαπλώνονται οι διαμαρτυρίες
Συνεχίζεται το τεταμένο κλίμα στην γαλλική πρωτεύουσα
Η Έλεν Χέινς νοσηλεύεται στο νοσοκομείο
Σε ποιους ισχυρούς άντρες απευθύνθηκε η πρώην πρέσβειρα, όταν κατάλαβε ότι κινδυνεύει η θέση της στην πρεσβεία
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση του Ουκρανού προέδρου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Πόσοι είναι στην πραγματικότητα αυτοί που διαδηλώνουν στις γαλλικές μεγαλουπόλεις;
Διασώσεις το κρατά στην αγκαλιά του και το κουνά για να το ηρεμήσει
Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της, όταν παρασύρθηκε από χείμαρρο
«Η Ελλάδα είναι σπουδαίος σύμμαχος των ΗΠΑ και σημαντική για το μέλλον μας»
Το γαλλικό κοινοβούλιο βρίσκεται σε αδιέξοδο, βαθιά διχασμένο ανάμεσα σε τρία πολιτικά μπλοκ που ανταγωνίζονται για την εξουσία
«Το έθνος πενθεί» δηλώνει ο πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ
Όσα αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg
Για ποιο λόγο σκαλίζουμε κολοκύθες – Ποιος ήταν ο «Stingy Jack»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.