Κοσμος

Από το κατώφλι της παραίτησης στο κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ ο Κιρ Στάρμερ

Το 2021 οι Εργατικοί είχαν υποστεί μια ταπεινωτική ήττα στο Χάρτλπουλ

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Κιρ Στάρμερ: Από το κατώφλι της παραίτησης σε αυτό της Ντάουνινγκ Στριτ

Το 2021, ο Κιρ Στάρμερ εξέτασε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από την ηγεσία του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας μετά την ταπεινωτική ήττα στις τοπικές εκλογές από τους κυβερνώντες Συντηρητικούς.

Τρία χρόνια αργότερα ο 61χρονος πρώην δικηγόρος είναι έτοιμος να γίνει πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που του δίνουν προβάδισμα περίπου 20 μονάδων, έχοντας επουλώσει πολλές από τις διαιρέσεις στο κόμμα του και βάζοντας το σε τροχιά επιστροφής στην εξουσία μετά από 14 χρόνια απουσίας.

Το έχει καταφέρει αυτό εκμεταλλευόμενος τις εσωτερικές διαμάχες των Συντηρητικών, αποκαθιστώντας την πειθαρχία στο ίδιο του το κόμμα, ωθώντας τους Εργατικούς πιο κοντά στο πολιτικό κέντρο και διεξάγοντας μια σταθερή, αν και όχι αποκαλυπτική, εκστρατεία για τις εκλογές της 4ης Ιουλίου.

Αν και μερικές φορές κατηγορείται από τους επικριτές του για έλλειψη χαρίσματος, το συγκρατημένο στυλ του αποδείχθηκε δύναμη για τους Εργατικούς, καθώς τα σκάνδαλα, οι πολιτικές ανατροπές και οι συνωμοσίες μεταξύ των Συντηρητικών μείωσαν τη θέση του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε από πρωθυπουργός καθώς οι Συντηρητικοί κατέρρεαν το 2022, η διάδοχός του Λιζ Τρας άντεξε μόλις 49 ημέρες στην εξουσία και ο Ρίσι Σουνάκ δεν μπόρεσε να σταματήσει τις εσωτερικές διαμάχες από τότε που έγινε πρωθυπουργός τον Οκτώβριο του 2022.

«Η μεταστροφή ήταν εξαιρετική. Πριν από τρία χρόνια, ακόμη και πριν από δύο χρόνια, δεν ήμασταν πουθενά», δήλωσε ένας νομοθέτης των Εργατικών που έχει ασκήσει κριτική στον Στάρμερ στο παρελθόν.

Μεταστροφή από τα χρόνια του Κόρμπιν

Από τότε που ανέλαβε τον Απρίλιο του 2020 από τον Τζέρεμι Κόρμπιν που οδήγησε τους Εργατικούς σε βαριά ήττα στις τελευταίες εκλογές του 2019, ο Στάρμερ κέρδισε την υποστήριξη της βάσης του κόμματος.

«Τον υποστήριξα, παρόλο που δεν κάνει την καρδιά μου να χτυπάει», δήλωσε ένας βετεράνος των Εργατικών που τώρα κάθεται στη Βουλή των Λόρδων, την ανώτερη βουλή του κοινοβουλίου.  Ένας άλλος νομοθέτης των Εργατικών δήλωσε: «Υποψιάζομαι ότι βρισκόμαστε σε πορεία για μια μεγάλη πλειοψηφία, επειδή το κοινό μισεί τους Συντηρητικούς περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή».

Το Χάρτλπουλ και η παραίτηση

Η εικόνα ήταν σαφώς διαφορετική το 2021. Τότε, ο Στάρμερ είχε μόλις γίνει μάρτυρας της ήττας του κόμματός του στο Χαρτλπουλ, μια βορειοανατολική αγγλική πόλη-λιμάνι που για δεκαετίες υποστήριζε τους Εργατικούς, αλλά είχε στραφεί προς τους Συντηρητικούς υπό τον Τζόνσον.

Ήταν εκείνη τη στιγμή που ο άνθρωπος που ένα χρόνο νωρίτερα είχε υποσχεθεί να διατηρήσει τις «ριζοσπαστικές αξίες των Εργατικών και να εργαστεί ακούραστα για να φέρει τους Εργατικούς στην εξουσία» αναρωτιόταν αν μπορούσε να συνεχίσει.

Η ήττα στο Χάρτλπουλ ήταν ένα τρομερό πλήγμα, σύμφωνα με τη βιογραφία που έγραψε ο Τομ Μπάλντουιν, δημοσιογράφος, συγγραφέας και πρώην ανώτερος σύμβουλος του Εργατικού Κόμματος, αλλά ο Στάρμερ πείστηκε από τους βοηθούς και τη σύζυγό του να συνεχίσει.

Που ποντάρει

Ο Στάρμερ ποντάρει ήδη σε δύο θητείες -μια περίοδο έως και 10 ετών- για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και την αύξηση των φορολογικών εσόδων, ώστε οι Εργατικοί να μπορέσουν να βοηθήσουν έναν δημόσιο τομέα που, όπως λέει, έχει λιμοκτονήσει από τα χρόνια λιτότητας των Συντηρητικών.

Με το όνομα του ιδρυτή του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Χάρντι, ο Στάρμερ μεγάλωσε σε ένα αριστερό νοικοκυριό στη νότια κομητεία του Σάρεϊ. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, στη βόρεια Αγγλία, πριν κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ως δικηγόρος, ειδικεύτηκε στα ανθρώπινα δικαιώματα και έφτασε να γίνει Διευθυντής Δημόσιας Δίωξης, κερδίζοντας τον τίτλο του ιππότη το 2014. Μέλος του κοινοβουλίου από το 2015, διετέλεσε εκπρόσωπος των Εργατικών για τη μετανάστευση και την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν εκλεγεί αρχηγός του κόμματος πέντε χρόνια αργότερα.

«Πραγματικά, είναι απλώς ένας κανονικός τύπος, αν και με μια αδίστακτη πλευρά», δήλωσε ο νομοθέτης των Εργατικών.