Κοσμος

Αντιδράσεις για συναυλία σε ελληνική εκκλησία στη Βρετανία - «Αποτροπιασμό» εκφράζει η Αρχιεπισκοπή

Μουσικοί έπαιξαν τραγούδια Θεοδωράκη, Ξαρχάκου και Χατζηδάκι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μουσικοί σε ελληνική εκκλησία στο Μπράιτον της Βρετανίας
Μουσικοί σε ελληνική εκκλησία στο Μπράιτον της Βρετανίας © Youtube

Βρετανία: Αντιδράσεις για συναυλία σε ελληνική εκκλησία στο Μπράιτον - Η οργισμένη ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η συναυλία που πραγματοποιήθηκε σε ελληνική εκκλησία στο Μπράιτον της Βρετανίας, με μουσικούς να παίζουν στον ιερό ναό σπουδαία τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου και του Μάνου Χατζηδάκι. Σε ανακοίνωσή της η Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας εκφράζει «έντονο αποτροπιασμό» για τη μουσική εκδήλωση, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για περιστατικό «ανυπακοής της Εκκλησιαστικής Αρχής». 

Αντιδράσεις για συναυλία σε ελληνική εκκλησία στο Μπράιτον της Βρετανίας

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατειρών και Μεγάλης Βρεταννίας αναφέρει ότι «εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και τον έντονο αποτροπιασμό της αναφορικά με το λυπηρό συμβάν μουσικού χαρακτήρα, το οποίο διενεργήθηκε εντός του σεπτού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Brighton στην Νότια Αγγλία, προϊστάμενος του οποίου τυγχάνει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ. Γερμανός Κουρκούνης. Ούτε η Ιερά Αρχιεπισκοπή, ούτε προσωπικώς ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Νικήτας, ούτε οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι είχαν ενημέρωση επί του θέματος. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή προέβη στα ενδεδειγμένα μέτρα που προβλέπονται σε ανάλογες περιστάσεις ανυπακοής έναντι της Εκκλησιαστικής Αρχής, ασέβειας και βεβηλώσεως των ιερών χώρων. Ευχόμεθα ο Ύψιστος να διαφυλάττει την Εκκλησία από παρεμφερή δυσάρεστα γεγονότα εις το μέλλον».

Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτα, τόνισε ότι δεν είχε καμία γνώση για την εκδήλωση, συμπληρώνοντας πως έχει ήδη σταλεί επιστολή στην αρμόδια Εκκλησιαστική Επιτροπή η οποία έδωσε το πράσινο φως για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. Από την πλευρά του ο πατήρ Γερμανός, αιρετικός προϊστάμενος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αγίας Τριάδας του Brighton, ανέφερε πως και στόχος της συναυλίας ήταν να αποδώσει φόρο τιμής σε μεγάλους κλασικούς συνθέτες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, τη συναυλία παρακολούθησαν περίπου 100 άτομα, καθώς ο χώρος της εκκλησίας είναι περιορισμένος και δεν υπήρχε χωρητικότητα για περισσότερους. Πολλές φορές η μουσική από τα όργανα συνοδευόταν από τα παλαμάκια των θεατών. 

Δείτε στιγμιότυπο από τη συναυλία στην ελληνική εκκλησία του Μπράιτον

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.