Κοσμος

Το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν μπορεί να μιλήσει ελεύθερα

Τι δείχνει το πόρισμα νεότερης μελέτης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ελευθερία του λόγου: Σε κρίση για το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού
Ελευθερία του λόγου: Σε κρίση για το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού © EPA

Ελευθερία του λόγου: Σε κρίση για το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού - Τι δείχνει το πόρισμα νεότερης μελέτης

Το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν μπορεί να πει ελεύθερα τη γνώμη του, σύμφωνα με μια νέα έκθεση για την ελευθερία του λόγου.

Στην ετήσια έκθεσή της, η ομάδα υπεράσπισης του άρθρου 19 διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν «κρίση» στην ελευθερία του λόγου και της πληροφόρησης είναι ο υψηλότερος αυτόν τον αιώνα, μετά από μία απότομη αύξηση από 34% το 2022 σε 53% το 2023.

«Σε κανένα σημείο των τελευταίων είκοσι ετών δεν έχουν στερηθεί τόσοι πολλοί άνθρωποι τα οφέλη της δημοκρατίας, όπως η δυνατότητα να εκφράζουν τις απόψεις τους, να έχουν πρόσβαση σε ελεύθερα μέσα ενημέρωσης ή να συμμετέχουν σε ελεύθερες και ανοικτές εκλογές», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Article 19, Quinn McKew.

Ποιες χώρες αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα στην ελευθερία του λόγου

Οι συντάκτες της έκθεσης θορυβήθηκαν ιδιαίτερα από την επιδείνωση στην Ινδία τα τελευταία 10 χρόνια υπό την εξουσία του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, αλλάζοντας την θέση της από «περιορισμένη» σε «υπό κρίση».

Η Αιθιοπία επαναταξινομήθηκε επίσης σε «υπό κρίση», ενώ οκτώ άλλες χώρες είδαν επίσης επιδείνωση των ελευθεριών των κατοίκων τους, μεταξύ των οποίων η Μπουρκίνα Φάσο, η Σενεγάλη και η Μογγολία.

«Οι παραβιάσεις των ελευθεριών συμβαίνουν καθημερινά και σε όλο τον κόσμο, καθώς οι ηγέτες υποβαθμίζουν μία προς μία τις ελευθερίες μας. Πολλοί το πράττουν μέσω λεπτών αλλαγών πολιτικής που παρουσιάζονται στο όνομα της «δημόσιας ασφάλειας», της «ηθικής» ή της «εθνικής ασφάλειας» - σφίγγοντας το δίχτυ μέχρι να μην υπάρχει πλέον χώρος για να αναπνεύσουμε», δήλωσε ο McKew.

Η έκθεση θεωρεί ότι μια χώρα βρίσκεται σε κρίση όταν η ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης βρίσκονται στα χειρότερα επίπεδα, με τους πολίτες να μην μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα ή να εκφράσουν τη διαφωνία τους χωρίς τιμωρία και τα μέσα ενημέρωσης να λογοκρίνονται και να δέχονται επιθέσεις.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.