Κοσμος

Αυτές είναι οι «ανώμαλες» αεροπορικές οδοί στον πλανήτη

Με αφορμή το περιστατικό των Singapore Airlines

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Aεροπλάνο: Αυτές είναι οι «ανώμαλες» διαδρομές στον πλανήτη - Με αφορμή το περιστατικό των Singapore Airlines

Οι θανατηφόρες αναταράξεις σε πτήση της Singapore Airlines στη διαδρομή από το Λονδίνο προς τη Σιγκαπούρη έριξαν τα φώτα της δημοσιότητας στις πιο ασταθείς αεροπορικές διαδρομές του κόσμου.

Ένας Βρετανός έχασε τη ζωή του και άλλα επτά άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά όταν η πτήση SQ321 της Singapore Air αντιμετώπισε σοβαρές αναταράξεις καθώς εισήλθε στον εναέριο χώρο της Ταϊλάνδης την Τρίτη, προκαλώντας αναγκαστική προσγείωση στην Μπανγκόκ.

Ενώ οι πιο ταραχώδεις πτήσεις από όλες συνδέουν το Σαντιάγο στη Χιλή με τη Σάντα Κρουζ στη Βολιβία, υπάρχουν παρόμοια ανώμαλες διαδρομές σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων turbli. Οι πτήσεις που αναχωρούν από το Τόκιο κυριαρχούν στη λίστα με τις πιο ταραγμένες πτήσεις μεγάλων αποστάσεων.

Οι ισχυρές αναταράξεις δημιουργούνται όταν ρεύματα αέρα που ταξιδεύουν με σημαντικά διαφορετικές ταχύτητες συναντώνται. Αυτό συναντάται συνήθως στα όρια των ρευμάτων αερίων, πάνω από βουνά και σε ορισμένες καταιγίδες σύννεφων, σύμφωνα με τον ιστότοπο turbli.

Για παράδειγμα, οι αναταράξεις στη διαδρομή Σαντιάγο-Σάντα Κρουζ δημιουργούνται από ανέμους από τον Ειρηνικό Ωκεανό προς τον Ατλαντικό Ωκεανό που ρέουν σχεδόν κάθετα στις Άνδεις. Ο ισημερινός είναι επίσης μια γνωστή περιοχή για αναταράξεις λόγω των ισχυρών ανοδικών ρευμάτων και της δραστηριότητας καταιγίδων, ανέφερε ο ιστότοπος turbli. Η Ιαπωνία έχει υψηλά επίπεδα τύρβης που προκαλείται από τα βουνά και τους ωκεανούς.

Ο ιστότοπος turbli παρήγαγε την κατάταξή του αναλύοντας 150.000 διαδρομές χρησιμοποιώντας δεδομένα από κυβερνητικές μετεωρολογικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.