Κοσμος

Θα μπορούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες να οδηγηθούν σε εμφύλιο πόλεμο;

Το χάσμα στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ βαθαίνει συνεχώς

Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Θα μπορούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες να οδηγηθούν σε εμφύλιο πόλεμο;

Το χάσμα στην κοινωνία και στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ όλο και βαθαίνει κατά μήκος των παλιών «συνόρων» του εμφυλίου πολέμου με τις φετινές εκλογές να ρίχνουν «λάδι στη φωτιά».

Η πολιτική διαίρεση στις ΗΠΑ βαθαίνει συνεχώς

Αν και δεν φαίνεται να υπάρχει άμεσος κίνδυνος ένοπλης σύγκρουσης στο έδαφος των ΗΠΑ, η αυξανόμενη «αποσχιστική» αίσθηση που υποβόσκει είναι ένδειξη ότι η χώρα είναι πιο διχασμένη από ποτέ σε ιδεολογικές και πολιτικές γραμμές, από οποιαδήποτε άλλη εποχή μετά τη δεκαετία του 1850.

Οι βίαιες απειλές κατά μελών του Κογκρέσου έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, όπως και οι αναφορές για εγκλήματα μίσους στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Ο σύζυγος της Νάνσυ Πελόζι, της πρώην προέδρου της Βουλής, ξυλοκοπήθηκε με σφυρί μέσα  στο σπίτι του. Η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ εκτυλίχθηκε, ενώ ένας άνδρας που βρισκόταν έξω από το δικαστικό μέγαρο αυτοπυρπολήθηκε.

Η πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν © ERA/JIM LO SCALZO

Στην πρώτη προεκλογική του ομιλία φέτος, ο πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποίησε για «απειλές ενάντια στη δημοκρατία» και δήλωσε ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να πυροδοτήσει πολιτική βία.

Ο Τραμπ έχει υπερασπιστεί τους διαδηλωτές της 6ης Ιανουαρίου - κάποιοι από τους οποίους εισέβαλαν στο Κογκρέσο - χαρακτηρίζοντάς τους πατριώτες καθώς «του έκλεψαν τις εκλογές του 2020». Όταν ο πρώην πρόεδρος ρωτήθηκε τον περασμένο Αύγουστο από τον δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον εάν η χώρα οδεύει προς ανοιχτή σύγκρουση, αρνήθηκε να απαντήσει ευθέως. «Δεν ξέρω», είπε ο Τραμπ. «Υπάρχει ένα πάθος που δεν έχω δει ποτέ. Υπάρχει ένα μίσος που δεν έχω δει ποτέ, και αυτός είναι πιθανώς ένας κακός συνδυασμός».

Υποστηρικτές του Τραμπ στο κτίριο της Γερουσίας στην Ουάσιγκτον, 06 Ιανουαρίου 2021 © ΕΡΑ/JIM LO SCALZO

Οι μισοί Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν πιθανό έναν εμφύλιο πόλεμο

Οι μισοί (54%) των αυτοαποκαλούμενων «ισχυρών Ρεπουμπλικανών» στην Αμερική πιστεύουν τώρα ότι είναι από πολύ έως κάπως πιθανό να υπάρξει εμφύλιος πόλεμος στις ΗΠΑ μέσα στην επόμενη δεκαετία. Τέσσερις στους δέκα «ισχυρά Δημοκρατικούς» συμφωνούν.

Η βουλευτής Majorie Taylor Greene, Ρεπουμπλικανή από τη Γεωργία, ζήτησε «εθνικό διαζύγιο». «Πρέπει να χωρίσουμε τις κόκκινες πολιτείες και τις μπλε πολιτείες». Και ένας στους τέσσερις Αμερικανούς υποστηρίζει την απόσχιση της πολιτείας τους από τις ΗΠΑ.

Αυτό το χάσμα φάνηκε στις εκλογές του 2020 μεταξύ των «μπλε πολιτειών» που ψήφισαν τον Τζο Μπάιντεν και των «κόκκινων πολιτειών» που ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ, με πολλές από τις κόκκινες πολιτείες να είναι μεταξύ εκείνων που αποσχίστηκαν από την Ένωση το 1861.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον, 17 Μαΐου 2024 © ΕΡΑ/MICHAEL REYNOLDS

Σε δημοσκοπήσεις και σε συνεντεύξεις, ένα τμήμα ψηφοφόρων δήλωσε φοβισμένο ότι οι διαφορές στη χώρα έχουν μεγαλώσει τόσο πολύ που μπορεί να οδηγήσουν όχι μόνο σε λεκτικές μάχες, αλλά σε πραγματικές.

«Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε έναν επίσημο ένοπλο εμφύλιο πόλεμο», είπε η Μάγια Γουάιλι, η οποία ήταν υποψήφια για δήμαρχος της Νέας Υόρκης το 2021 και τώρα υπηρετεί ως πρόεδρος της Διάσκεψης Ηγεσίας για τα Πολιτικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα. «Αλλά είναι πιθανό. Δεν με εκπλήσσει καθόλου που βλέπουμε έναν πολύ ξεκάθαρο φόβο για το πού θα μπορούσαν να πάνε τα πράγματα».

Ο Τραμπ έχει πάρει το μέρος των διαδηλωτών της 6ης Ιανουαρίου χαρακτηρίζοντάς τους πατριώτες © ΕΡΑ/MARK LYONS

Η χαρτογράφηση των πολιτειών 

Από τις 15 πολιτείες των ΗΠΑ με τους πιο αυστηρούς νόμους για τις αμβλώσεις, όλες ψήφισαν υπέρ του Τραμπ το 2020 και επτά ανήκαν αρχικά στη Συνομοσπονδία των Νοτίων.

Από τις 21 πολιτείες με τους πιο χαλαρούς νόμους για τα όπλα το 2023, 19 ψήφισαν υπέρ του Τραμπ και έξι ανήκαν στη Συνομοσπονδία των Νοτίων.

Από τις 19 πολιτείες που ψήφισαν νόμους το 2022 καθιστώντας δυσκολότερη την ψηφοφορία, 14 ψήφισαν υπέρ του Τραμπ και επτά ανήκαν στη Συνομοσπονδία.

Και από τις 23 πολιτείες που επέβαλαν περιορισμούς στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, 22 ψήφισαν υπέρ του Τραμπ και εννέα ανήκαν στη Συνομοσπονδία.

Διαδηλώτριες υπέρ των αμβλώσεων έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, 26 Μαρτίου 2024 © ΕΡΑ/WILL OLIVER

Ο Εμφύλιος Πόλεμος των ΗΠΑ: 1861- 1865

Το χάσμα στις Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα της δουλείας προκάλεσε τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο. Οι Νότιες πολιτείες (Συνομοσπονδία) αποσχίστηκαν από τον Βορρά (Ένωση) και προσπάθησαν να γίνουν ανεξάρτητο έθνος.

Η Ένωση περιελάμβανε τις πολιτείες Μέιν, Νέα Υόρκη, Νιου Χάμσαϊρ, Βερμόντ, Μασαχουσέτη, Κονέκτικατ, Ρόουντ Άιλαντ, Πενσυλβάνια, Νιου Τζέρσεϊ, Οχάιο, Ιντιάνα, Ιλινόις, Κάνσας, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν, Μινεσότα, Αϊόβα, Καλιφόρνια, Νεβάδα και Όρεγκον με τον Αβραάμ Λίνκολν Πρόεδρό τους.

Η Συνομοσπονδία περιελάμβανε τις πολιτείες Τέξας, Αρκάνσας, Λουιζιάνα, Τενεσί, Μισισιπή, Αλαμπάμα, Τζόρτζια, Φλόριντα, Νότια Καρολίνα, Βόρεια Καρολίνα και Βιρτζίνια, με τον Τζέφερσον Ντέιβις Πρόεδρό τους.

Η Μάχη του Αντιετάμ - Η πιο αιματηρή μέρα του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου © Wikimedia Commons/Thule de Thulstrup

Θα είναι το Τέξας το πρώτο που θα αποσχιστεί;                                                                   

Τον Ιανουάριο, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ διέταξε το Τέξας να αφαιρέσει το συρματόπλεγμα που είχε τοποθετήσει κατά μήκος του ποταμού Ρίο Γκράντε για να εμποδίσει τους μετανάστες να περάσουν. Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ αρνήθηκε να συμμορφωθεί, ισχυριζόμενος ότι η συμφωνία μεταξύ των πολιτειών και των Ηνωμένων Πολιτειών είχε ακυρωθεί μετά την αποτυχία του Προέδρου Μπάιντεν να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση.

Η πρόταση του Άμποτ ότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ είναι μια απλή συμφωνία που οι πολιτείες μπορούν να αγνοήσουν κατά την κρίση τους, θυμίζει το σκεπτικό της Συνομοσπονδίας όταν θέλησε να αποχωρήσει από την Ένωση το 1861.

Μετανάστες προσπαθούν να εισέλθουν στο έδαφος των ΗΠΑ μέσω φράχτη στο βόρειο Μεξικό © ERA/LUIS TORRES

Όσον αφορά την κοινή γνώμη, σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) των κατοίκων πόλεων πιστεύουν ότι η μετανάστευση ενισχύει την κοινωνία, ενώ η πλειοψηφία (57%) των αγροτικών περιοχών λέει ότι έτσι απειλούνται τα παραδοσιακά αμερικανικά ήθη και οι αμερικανικές αξίες.

Επτά στους δέκα κάτοικοι της πόλης πιστεύουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για την επίλυση προβλημάτων. Οι μισοί (49%) των αγροτικών περιοχών πιστεύουν ότι η κυβέρνηση κάνει πάρα πολλά πράγματα και καλύτερα πολλά από αυτά να αφεθούν σε επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Όσον αφορά την προτίμηση ψήφου, από τις 6 πιο αστικοποιημένες πολιτείες, μόνο μία που ανήκε στη Συνομοσπονδία ψήφισε τον Τραμπ. Από τις 6 λιγότερο αστικοποιημένες πολιτείες, τέσσερις ψήφισαν υπέρ του Τραμπ και δύο ανήκαν στη Συνομοσπονδία.

Ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ © ΕΡΑ/NEIL HALL

Το 70% των Ρεπουμπλικανών που υποστηρίζουν τον Τραμπ πιστεύουν ότι η βοήθεια στην Ουκρανία δεν άξιζε το κόστος, σε σύγκριση με το 69% των Δημοκρατικών που λένε ότι άξιζε τον κόπο.

Όσον αφορά τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, έξι στους δέκα φιλελεύθερους Δημοκρατικούς πιστεύουν ότι το Ισραήλ είναι πολύ επιθετικό στη στρατιωτική του επιχείρηση στη Γάζα, αλλά μόνο το 8% των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών συμφωνεί.

Υποστηρικτές του Τραμπ μπροστά στο Καπιτώλιο, 6 Ιανουαρίου 2021 © ΕΡΑ/MICHAEL REYNOLDS

Είναι πολύ δύσκολο το αποτέλεσμα των φετινών εκλογών στις ΗΠΑ να λύσει αυτές τις διαφορές. Πιο πιθανό είναι το χάσμα να βαθύνει, όποιος και να γίνει πρόεδρος.

Και ακριβώς όπως οι νότιοι δεν αποδέχτηκαν ποτέ πλήρως το αποτέλεσμα του εμφυλίου πολέμου, έτσι και οι υποστηρικτές του Τραμπ και ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος πιστεύουν ότι οι εκλογές του 2020 κλάπηκαν.

Με πληροφορίες από New York Times, Chatham House