Κοσμος

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα παρά τα εντάλματα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Νέα επίθεση στον καταυλισμό Τζαμπάλια - Αυξάνεται ο κίνδυνος λιμού

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στον καταυλισμό της Τζαμπάλια
Γάζα: Συνεχίζονται βομβαρδισμοί του Ισραήλ παρά τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ © HAITHAM IMAD/ EPA

Γάζα: Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ παρά τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ - Νέα επίθεση στον καταυλισμό Τζαμπάλια - Αυξάνεται ο κίνδυνος λιμού

Πιο βαθιά στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπάλια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προχώρησαν σήμερα οι ισραηλινές δυνάμεις, ισοπεδώνοντας κατοικημένες περιοχές με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και άρματα μάχης, όπως κατήγγειλαν κάτοικοι, ενώ από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι στη νότια πόλη Ράφα.

Ταυτόχρονες ισραηλινές επιθέσεις στο βόρειο και το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας αυτόν τον μήνα έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό εκ νέου εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και έχουν περιορίσει σημαντικά την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα, αυξάνοντας τον κίνδυνο λιμού.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d1f85w1qstrl)

Στη Τζαμπάλια, έναν τεράστιο καταυλισμό προσφύγων που δημιουργήθηκε πριν 75 χρόνια, ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε εκσκαφείς για να καθαρίσει καταστήματα και κτήρια κοντά στην τοπική αγορά, δήλωσαν κάτοικοι, μια στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε πριν σχεδόν δύο εβδομάδες.

Γιατί το Ισραήλ επιτέθηκε στον καταυλισμό Τζαμπάλια της Γάζας

Το Ισραήλ εξήγησε ότι επέστρεψε στον καταυλισμό, αφού πριν μήνες είχε ανακοινώσει ότι εξάρθρωσε τη Χαμάς εκεί, με στόχο να εμποδίσει την παλαιστινιακή οργάνωση να ανασυνταχθεί στην περιοχή.

Οι υγειονομικές αρχές και η Πολιτική Προστασία της Γάζας ανακοίνωσαν ότι δεκάδες πτώματα παραμένουν παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια σπιτιών και στους δρόμους της Τζαμπάλια, με τα σωστικά συνεργεία να μην μπορούν να φτάσουν ως εκεί.

Περισσότεροι από 35.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου, μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Τουλάχιστον 10.000 άλλοι αγνοούνται και πιστεύεται ότι είναι παγιδευμένοι στα ερείπια των κατεστραμμένων κτηρίων.

Δεκάδες πτώματα παραμένουν παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια σπιτιών και στους δρόμους της Τζαμπάλια στη Γάζα
Περισσότεροι από 35.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου © HAITHAM IMAD/ EPA

Ο πόλεμος έχει ισοπεδώσει τον παλαιστινιακό θύλακα, με σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία να έχουν μετατραπεί σε ερείπια, δημιουργώντας τεράστια ανθρωπιστική κρίση.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατά τη χθεσινή ημέρα εξάρθρωσαν «περίπου 70 τρομοκρατικούς στόχους» σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους στρατιωτικές υποδομές, χώρους αποθήκευσης όπλων, αποθήκες, εκτοξευτήρες ρουκετών και παρατηρητήρια.

Κάτοικοι και υγειονομικοί κατήγγειλαν ότι ισραηλινά άρματα μάχης πολιορκούν το νοσοκομείο αλ Άουντα στην Τζαμπάλια για τρίτη ημέρα, ενώ άνοιξαν πυρ εναντίον του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν στην πόλη Μπέιτ Λαχία.

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα

Στο βόρειο τμήμα της Γάζας, αεροπορικό πλήγμα στη διάρκεια της νύκτας εναντίον σπιτιού στην Τζαμπάλια προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων. Στον νότο από τις αεροπορικές επιδρομές σκοτώθηκαν τρία παιδιά σε σπίτι στη Χαν Γιούνις και τουλάχιστον πέντε άνθρωποι – εκ των οποίων τρία παιδιά—σε άλλο σπίτι στη Ράφα.

Ανατολικά της Χαν Γιούνις, οι κάτοικοι δήλωσαν ότι φεύγουν από την πόλη Χουζάα, αφού ισραηλινά στρατεύματα εισήλθαν στο ανατολικό της τμήμα, καταστρέφοντας με εκσκαφείς τον φράκτη στα σύνορα με το Ισραήλ.

«Βομβαρδισμοί παντού, οι άνθρωποι φεύγουν πανικόβλητοι. Ήταν μια αιφνιδιαστική εισβολή», δήλωσε κάτοικος της Χουζάα στο Reuters.

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου είχε αναζητήσει καταφύγιο περισσότερος από τον μισό πληθυσμό των 2,3 εκατ. κατοίκων του θύλακα, αφού εκδιώχθηκε από το βόρειο τμήμα.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) εκτίμησε χθες Δευτέρα ότι περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα αφότου το Ισραήλ ξεκίνησε τις επιχειρήσεις του εκεί στις αρχές του μήνα, παρά τις διεθνείς επικρίσεις.

Το Ισραήλ έχει δεσμευθεί να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στη Ράφα με στόχο να εξοντώσει τους εναπομείναντες μαχητές της Χαμάς που κρύβονται εκεί.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας καταγγέλλει «άρνηση του δικαιώματος του Ισραήλ να αμυνθεί» 

Την ίδια ώρα ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ χαρακτήρισε «επαίσχυντη» την πρόταση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίον του ιδίου και του πρωθυπουργού του, του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d1f8kctv3ovt)

«Η απόπειρα του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Καν να ανατρέψει την κατάσταση δεν θα ευοδωθεί. Η εξίσωση ανάμεσα στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και το Ισραήλ είναι επαίσχυντη», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Γκάλαντ. «Η απόπειρα του εισαγγελέα Καρίμ Καν να αρνηθεί στο κράτος του Ισραήλ το δικαίωμα να αμυνθεί και να διασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στην Γάζα πρέπει να απορριφθεί απερίφραστα».

Στην ανακοίνωσή του ο Καρίμ Καν τονίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπισθεί τον πληθυσμό του.

«Το δικαίωμα αυτό, ωστόσο, δεν απαλλάσσει το Ισραήλ ή οποιοδήποτε κράτος από την υποχρέωση συμμόρφωσης προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», επισημαίνει στο κείμενο ο εισαγγελέας του ΔΠΔ και δηλώνει ότι ανεξαρτήτως των στρατιωτικών στόχων που το Ισραήλ θέλει να επιτύχει στην Γάζα, ο εισαγγελέας πιστεύει ότι τα μέσα για την επίτευξή τους - και συγκεκριμένα, η εκ προθέσεως πρόκληση θανάτου, λιμού, μεγάλων δεινών και σοβαρών σωματικών βλαβών ή βλαβών στην υγεία του άμαχου πληθυσμού - συνιστούν εγκληματικές ενέργειες».

Δύο ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, ο Γιόαβ Γκάλαντ διέταξε «καθολική πολιορκία» των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.

«Δεν υπάρχει ηλεκτρικό, τροφή, νερό, φυσικό αέριο - όλα έχουν διακοπεί», είχε δηλώσει ο Γκάλαντ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στις 9 Οκτωβρίου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γαβριήλ Χαρίτος: Συνέντευξη με τον αναλυτή της Μέσης Ανατολής για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και τη ζωή στο Ισραήλ
Γαβριήλ Χαρίτος: «Δεν μένω στον πόλεμο επειδή είμαι θαρραλέος αλλά λόγω ντροπής»

Ένας από τους πιο διεισδυτικούς αναλυτές της Μέσης Ανατολής, που ζει στο Ισραήλ, αφηγείται την ιστορία του: μία διαδρομή ιδιαίτερη, με αρκετούς σταθμούς από τη Ρόδο έως την Ιερουσαλήμ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.