Κοσμος

Πενθήμερο εθνικό πένθος στο Ιράν για το θάνατο του Εμπραχίμ Ραϊσί

Παγκόσμιοι ηγέτες εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ιράν- Εμπραχίμ Ραϊσί: Πενθήμερο εθνικό πένθος - Παγκόσμιοι ηγέτες εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ εξέφρασε σήμερα τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του προέδρου της χώρας Εμπραχίμ Ραϊσί και ανακοίνωσε ότι ο πρώτος αντιπρόεδρος Μοχαμάντ Μοχμπέρ αναλαμβάνει καθήκοντα προσωρινού προέδρου και έχει στη διάθεσή του 50 ημέρες για τη διοργάνωση προεδρικών εκλογών, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Βάσει του άρθρου 131 του Συντάγματος, ο Μοχμπέρ αναλαμβάνει να ηγηθεί της εκτελεστικής εξουσίας» και θα πρέπει σε συννενόηση με τους επικεφαλής της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας να διοργανώσει «εκλογές για νέο πρόεδρο εντός 50 ημερών κατά το μέγιστο», σημείωσε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν κήρυξε επίσης πενθήμερο εθνικό πένθος στη χώρα για τον θάνατο του προέδρου και επτά άλλων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν χθες, Κυριακή, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Πενθήμερο εθνικό πένθος στο Ιράν

«Κηρύσσω πενθήμερο εθνικό πένθος και εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στον αγαπητό ιρανικό λαό», σημείωσε ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σε ανακοίνωση που εξέδωσε μερικές ώρες μετά την αναγγελία του θανάτου του προέδρου της χώρας.

Ο Μοχμπέρ, όπως ο Ραϊσί, θεωρείται στενός συνεργάτης του Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο στα κρατικά ζητήματα του Ιράν. Ο Μοχμπέρ έγινε πρώτος αντιπρόεδρος το 2021 όταν ο Ραϊσί εξελέγη πρόεδρος.

Παράλληλα η ιρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι μετά τον θάνατο του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν διορίζει προσωρινό υπουργό Εξωτερικών της χώρας τον Αλί Μπαγερί Κανί.

Παγκόσμιοι ηγέτες εκφράζουν τα συλληπητήριά τους

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι εξέφρασε σήμερα τα συλλυπητήριά του προς το Ιράν για τον θάνατο του προέδρου της χώρας Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών Χοσέιν Αμίρ-Αμπντολαχιάν σε δυστύχημα με ελικόπτερο.

«Η Αίγυπτος θρηνεί, με μεγάλη θλίψη και βαθύ πόνο, για τον πρόεδρο και τον ανώτατο διπλωματικό αξιωματούχο του Ιράν, οι οποίοι σκοτώθηκαν την Κυριακή σε ένα θλιβερό δυστύχημα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η προεδρία.

Ο πρόεδρος Σίσι, ο οποίος έχει ξεκινήσει μια προσέγγιση με το Ιράν τα τελευταία χρόνια, εξέφρασε «τα ειλικρινή του συλλυπητήρια και τη συμπάθειά του» προς τον ιρανικό λαό.

Υπογράμμισε επίσης την «αλληλεγγύη του Καΐρου απέναντι στους ιρανούς ηγέτες και τον λαό μπροστά σε αυτή τη φοβερή απώλεια».

Επηρεασμένες από μια περιφερειακή τάση προς αποκλιμάκωση, που φαίνεται από την αιφνιδιαστική προσέγγιση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν πέρυσι, η Τεχεράνη και το Κάιρο προσπάθησαν να αναθερμάνουν τις σχέσεις μετά από χρόνια ψυχρότητας.

Τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί οι διπλωματικές ανταλλαγές επισκέψεων και οι πρόεδροί τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά τον Νοέμβριο.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ χαρακτήρισε σήμερα «τραγικό» και «μεγάλη απώλεια για τον ιρανικό λαό» τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε ότι (...) ο τραγικός θάνατός του είναι μεγάλη απώλεια για τον ιρανικό λαό και ότι ο κινεζικός λαός έχασε έναν καλό φίλο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν σε συνέντευξη Τύπου.

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε σήμερα ο Λίβανος

Τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί και του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών κήρυξε σήμερα ο Λίβανος μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν οι δύο άνδρες.

Η ισλαμιστική οργάνωση του Λιβάνου, η Χεζμπολάχ, εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά της σε ανακοίνωσή της.

Στη Συρία, ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ εξέφρασε κι εκείνος με τη σειρά του τα συλλυπητήριά του προς το Ιράν διακηρύσσοντας την «αλληλεγγύη» του προς την Τεχεράνη, η οποία τον στηρίζει από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη χώρα του.

«Η Συρία στέκεται αλληλέγγυα προς την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν (..)», δήλωσε ο πρόεδρος Άσαντ στο μήνυμά του προς τις ιρανικές αρχές.

«Εργαστήκαμε με τον εκλιπόντα πρόεδρο για να διασφαλίσουμε ότι οι στρατηγικές σχέσεις μεταξύ Συρίας και Ιράν παρέμειναν πάντα σε ευημερία», πρόσθεσε.

«Δεν βλέπω μεγάλες αλλαγές στην εσωτερική δομή του Ιράν», δήλωσε η Τζόρτζια Μελόνι

«Βλέπω ότι τις ώρες αυτές οι αρχές του Ιράν θεωρούν ότι πρόκειται για δυστύχημα και δεν τείνουν προς μια συνωμοσιολογική ανάγνωση του συμβάντος. Στην φάση αυτή δεν βλέπω μεγάλες αλλαγές στην εσωτερική δομή του Ιράν», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, αναφερόμενη στον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί.

«Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μου και την αλληλεγγύη της Ιταλίας προς την κυβέρνηση και τον λαό του Ιράν», πρόσθεσε η Μελόνι, μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι «Canale 5».

«Ελπίζω η μελλοντική πολιτική ηγεσία του Ιράν να θελήσει να συμβάλει στην σταθεροποίηση και στην ειρήνευση στην περιοχή. Εμείς είμαστε διαρκώς σε επαφή με τους ευρωπαίους συμμάχους μας και της Ομάδας G7 (σ.σ.: η Ομάδα των Επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών), διότι πρόκειται για ένα συμβάν που εντάσσεται σε μια πολυσύνθετη περιφερειακή κατάσταση. Σε λίγο θα συναντήσω τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησής μου και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας για μια συνολική εκτίμηση της κατάστασης. Και στο μεταξύ είμαι σε επαφή με τους ομολόγους μου», ολοκλήρωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν αποστέλλει συλλυπητήρια στον Χαμενεΐ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέστειλε τα συλλυπητήριά του στον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ αλί Χαμενεΐ και δήλωσε ότι επρόκειτο για έναν πραγματικό φίλο της Ρωσίας.

«Παρακαλώ, δεχθείτε τα βαθύτερα συλλυπητήριά μου αναφορικά με τη μεγάλη τραγωδία που έπληξε την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», δήλωσε ο Πούτιν σε μήνυμά του προς τον Χαμενεΐ, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Ο Σαγιέντ Εμπραχίμ Ραϊσί ήταν ένας εξαίρετος πολιτικός, του οποίου ολόκληρη η ζωή ήταν αφιερωμένη στο να υπηρετεί την Πατρίδα», δήλωσε ο Πούτιν στο τηλεγράφημά του.

«Ως πραγματικός φίλος της Ρωσίας, είχε μια ανεκτίμητη προσωπική συνεισφορά στην ανάπτυξη καλών γειτονικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας και κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να τις οδηγήσει στο επίπεδο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης».