- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Γάζα: Αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις του Καΐρου η Χαμάς - Αδιέξοδο στις συνομιλίες με το Ισραήλ
Η αντιπροσωπεία της Χαμάς που βρισκόταν στο Κάιρο για τις διαπραγματευτικές συνομιλίες σχετικά με τη συμφωνία για τους ομήρους αναχώρησε για την Ντόχα, σύμφωνα με το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της oργάνωσης, Izzat al-Risheq.
«Ο σκοπός της εισόδου στη Ράφα και της κατάληψης του περάσματος είναι να ματαιωθούν οι προσπάθειες διαμεσολάβησης. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη θέση μας σχετικά με την τελευταία αιγυπτιακή πρόταση» δήλωσε ο al-Risheq.
Σύμφωνα με δηλώσεις του δεύτερου τη τάξει του πολιτικού βραχίονα της Χαμάς στη Γάζα, η πρόταση περιλάμβανε τρεις φάσεις, που θα έχουν διάρκεια 42 ωρών η καθεμιά: αρχικά πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, κατόπιν επιστροφή στα σπίτια τους για τους εκτοπισμένους, έπειτα ανταλλαγή ομήρων με φυλακισμένους με καταληκτικό σκοπό τη «μόνιμη κατάπαυση του πυρός».
Η κυβέρνηση του Ισραήλ απάντησε πως η πρόταση αυτή βρίσκεται «μακριά από τις απαιτήσεις» της, επαναλαμβάνοντας πως εναντιώνεται σε οριστική κατάπαυση του πυρός όσο η Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, κίνημα που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την ίδια, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, δεν έχει «νικηθεί».
Μπάιντεν: Όχι σε όπλα αν μπουν στη Ράφα
«Αν μπουν στη Ράφα, δεν θα παραδώσω τα όπλα που χρησιμοποιούνται (…) εναντίον πόλεων», είπε ο κ. Μπάιντεν καθώς ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως προετοιμάζει «περιορισμένης» έκτασης επιχείρηση στη Ράφα, όπου ο ΟΗΕ φοβάται «λουτρό αίματος».
Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, πως την περασμένη εβδομάδα ανεστάλησαν οι παραδόσεις «1.800 βομβών 2.000 λιβρών (907 κιλών) και 1.700 βομβών 500 λιβρών (226 κιλών)» στον ισραηλινό στρατό.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν άρματα μάχης στη Ράφα και κυρίευσαν το συνοριακό σημείο διέλευσης που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο, κλείνοντας έτσι τη σημαντικότερη πύλη εισόδου των οχηματοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη μικρή παλαιστινιακή περιοχή.
Το άλλο σημείο διέλευσης κοντά στη Ράφα, το Κερέμ Σαλόμ, στα ισραηλινά σύνορα με τον παλαιστινιακό θύλακο, που έκλεισε την Κυριακή έπειτα από εκτοξεύσεις ρουκετών την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η Χαμάς, έγινε ξανά στόχος ρουκετών λίγη ώρα αφού ξανάνοιξε, πάντα σύμφωνα με τον στρατό του Ισραήλ.
Πηγή: Haaretz, ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία: ανάπτυξη και προκλήσεις
Πίεση στον Τραμπ να τελειώσει τον πόλεμο
H Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωπαϊκή συνείδηση και οι ευρωβουλευτές που θέλουν να βάλουν μπουρλότο στο Ευρωκοινοβούλιο
Η AfD και η αριστερή BSW ψήφισαν από κοινού
Ο πρώην επιθετικός της Λίβερπουλ μίλησε για την κακοποίηση που υπέστη
«Είναι κρίμα που χάνουμε έναν ισχυρό εταίρο»
Στο επίκεντρο το κόστος των σπουδών και η επένδυση Κούσνερ
Ο εφιάλτης για το οικονομικό σχέδιο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν
Από τον καυγά προκλήθηκε το τραύμα στο κεφάλι του Diddy με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο
Καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Η κόκκινη γραμμή της Αθήνας
Τι ανακοίνωσε το Βατικανό
«Η δίκη έχει πολιτικά κίνητρα και αποσκοπεί στον αποκλεισμό από την πολιτική ζωή»
Xαρακτήρισε παράνομες τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
Το τέλος μιας παράδοσης αιώνων;
Ο ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό προειδοποιεί για ξένες παρεμβάσεις στις επερχόμενες εκλογές
Η ερώτηση που την έφερε σε δύσκολη θέση
Το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ενίσχυση των υπηρεσιών υποστήριξης θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης
Ο 19χρονος «αρχικυνηγός ποντικιών» της βρετανικής πρωθυπουργικής κατοικίας υποβλήθηκε σε επέμβαση αφαίρεσης κύστης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.