Κοσμος

Κύμα αντιδράσεων σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια για τη Γάζα – Καμπανάκι από Μπάιντεν

Βέλγιο, Γερμανία και Ισπανία ακολουθούν μετά τη Γαλλία

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα κορυφαία αμερικανικά ακαδημαϊκά ιδρύματα εξακολουθούν να πρωτοστατούν στις διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Το κίνημα αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη και κατά του πολέμου στην Γάζα εξακολουθεί να ταράζει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ανά τον κόσμο.

Φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ

Η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις και πολλοί τραυματίστηκαν στο Πανεπιστήμιο George Washington στην αμερικανική πρωτεύουσα όταν φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία στον χώρο του ιδρύματος παρά τις προειδοποιήσεις της πρυτανείας.

Φιλοπαλαιστινιακές στην πλειονότητά τους, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.

Με αφορμή εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα στο Καπιτώλιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για επικίνδυνη ρητορική μίσους κατά της Εβραϊκής κοινότητας. «Δεν υπάρχει θέση για τον αντισημιτισμό στην Αμερική, οποιοδήποτε μέρος στη Αμερική για αντισημιτισμό ή ρητορική μίσους, ή απειλές για κάθε είδους βίας» σημείωσε.

Επεισόδια στο Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ © ΕΡΑ/RAMON VAN FLYMEN

Κύμα διαδηλώσεων σαρώνει την Ευρώπη

Το κύμα των διαδηλώσεων, ωστόσο, συνεχίζει να εξαπλώνεται και στην Ευρώπη με καταλήψεις σε πανεπιστήμια από την Βρετανία έως την Γερμανία την Φινλανδία και την Ελβετία.

«Θέλουμε το πανεπιστήμιο να εκφράσει άμεσα και με σαφήνεια για αυτό που συμβαίνει εδώ, πρόκειται για γενοκτονία» είπε σχετικά η φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Άννα Σεραφίδου.

Στο Παρίσι η αστυνομία ενώ απομάκρυνε με την βία φοιτητές που διαδήλωναν στη Σορβόννη και στη σχολή Πολιτικών Επιστημών.

Στην Ολλανδία επιστρατεύτηκαν ακόμα και μπουλντόζες κατά φοιτητών που είχαν καταλάβει κτίριο του πανεπιστημίου στο Άμστερνταμ. Πάνω από 150 άτομα συνελήφθησαν.

Ένταση και συλλήψεις και στον προαύλιο χώρο του Ελεύθερου Πανεπιστημίου στο Βερολίνο όταν φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια της Γερμανικής πρωτεύουσας επιχείρησαν να καταλάβουν αίθουσες του ιδρύματος.

Στη δε Ισπανία, κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Βαλένθια και άλλες πόλεις.

Διαδηλωτές σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου © ΕΡΑ/TOLGA AKMEN

Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ακύρωσε την τελετή αποφοίτησης

Την ίδια στιγμή, το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη ακύρωσε την κύρια τελετή αποφοίτησης των φοιτητών μετά από ένα κύμα φιλοπαλαιστινιακών διαμαρτυριών στην πανεπιστημιούπολη του.

Η ακύρωση γίνεται για λόγους ασφαλείας. Αντί για τη μεγάλη τελετή, θα υπάρξει μια μικρότερη εκδήλωση. Συνήθως, η κύρια τελετή αποφοίτησης στο πανεπιστήμιο παρακολουθείται από περισσότερους από 50.000 επισκέπτες.

Φοιτητές στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ έστησαν σκηνές διαμαρτυρίας σε πανεπιστημιουπόλεις. Με αυτόν τον τρόπο, διαμαρτύρονται κατά του πολέμου στη Γάζα, ανέφερε το DPA.

Ένας παρόμοιος καταυλισμός σκηνών διαμαρτυρίας στήθηκε στην Ανώτατη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών στο Λονδίνο.

Οι απαιτήσεις των διαδηλωτών

Σε κοινή δήλωση, οι εμπνευστές της διαμαρτυρίας στην Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ δήλωσαν ότι «δεν μπορούν να δεχτούν τη συνενοχή των πανεπιστημίων τους στα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

Οι διαδηλωτές απαιτούν από τα δύο πανεπιστήμια να αποκαλύψουν τους επαγγελματικούς και οικονομικούς δεσμούς τους με το Ισραήλ και να διαφοροποιηθούν από τις οργανώσεις που συνδέονται με το Ισραήλ.

Στρατόπεδα διαμαρτυρίας και κατάληψη ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, το Μεξικό, τη Γαλλία, την Αυστραλία, με την αστυνομία να παρεμβαίνει σε ορισμένα μέρη για να εκκαθαρίσει τους καταυλισμούς.