Κοσμος

Η ΕΕ στοχεύει με κυρώσεις το ρωσικό LNG για πρώτη φορά

Άγνωστο αν θα περάσει το πακέτο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΕΕ: Στοχεύει με κυρώσεις το ρωσικό LNG για πρώτη φορά - Άγνωστο αν θα περάσει το πακέτο 

Για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε κυρώσεις στην ισχυρή βιομηχανία υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρωσίας, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται το POLITICO.

Τα μέτρα δεν θα απαγόρευαν άμεσα τις ρωσικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ. Αντιθέτως, θα εμπόδιζαν τις χώρες της ΕΕ να το επανεξάγουν μετά την παραλαβή του - επιβεβαιώνοντας προηγούμενες αναφορές του POLITICO.

«Η διάταξη αυτή δεν επηρεάζει τις εισαγωγές στην ΕΕ», τονίζεται στην πρόταση. Οι κυρώσεις θα απαγόρευαν επίσης τη συμμετοχή της ΕΕ σε επερχόμενα έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρωσία. «Ένα τέτοιο μέτρο περιορίζει την επέκταση της ρωσικής χωρητικότητας υγροποιημένου φυσικού αερίου και, ως εκ τούτου, περιορίζει τα έσοδα της Ρωσίας», υποστηρίζει η πρόταση. Επιπλέον, η Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, θέλει οι επιχειρήσεις να μοιράζονται ευρύτερα πληροφορίες σχετικά με τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της Μόσχας.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το μπλοκ στοχεύει τον κερδοφόρο τομέα φυσικού αερίου της Μόσχας, στο πλαίσιο του 14ου πακέτου κυρώσεων των Βρυξελλών κατά της Ρωσίας, περισσότερα από δύο χρόνια μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Και έρχεται καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι δυτικές προσπάθειες για την αποστράγγιση των εσόδων της Μόσχας από τα ορυκτά καύσιμα υπολείπονται, με το ανώτατο όριο τιμών του πετρελαίου να αποτυγχάνει σε μεγάλο βαθμό και την παράκαμψη των κυρώσεων να είναι ανεξέλεγκτη.

Παρόλα αυτά, ενώ η καταδίωξη του υγροποιημένου φυσικού αερίου σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στη στρατηγική της ΕΕ, οι προτεινόμενες κυρώσεις θα αγγίξουν μόνο ένα κλάσμα των εσόδων της Ρωσίας από ορυκτά καύσιμα. 

Οι πρεσβευτές της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν τα μέτρα την Τετάρτη. Υπάρχει αυξανόμενη πολιτική υποστήριξη από τις ηγετικές χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, για να χτυπηθεί το ρωσικό LNG, αλλά η Ουγγαρία - που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια - έχει ιστορικά μπλοκάρει όλες τις κυρώσεις για το φυσικό αέριο.

Πηγή: Politico