Κοσμος

Η Χαμάς αποδέχεται πρόταση εκεχειρίας Αιγύπτου και Κατάρ

Οι λεπτομέρειες δεν δόθηκαν αμέσως στη δημοσιότητα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Γάζα: Η Χαμάς αποδέχεται πρόταση εκεχειρίας 

Η Χαμάς δήλωσε τη Δευτέρα ότι αποδέχθηκε πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα από την Αίγυπτο και το Κατάρ.

Η ισλαμιστική οργάνωση ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο επικεφαλής της, Ισμαήλ Χανίγιε, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου για την αποδοχή της πρότασής τους.

Η ανακοίνωση έγινε λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ διέταξε τους Παλαιστίνιους να αρχίσουν να εκκενώνουν την πόλη Ράφα στη νότια Γάζα ενόψει ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης. Το Ισραήλ λέει ότι η Ράφα είναι το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς.

Η είδηση της ανακοίνωσης της Χαμάς έστειλε τον κόσμο στη Ράφα να πανηγυρίσει στους δρόμους.

Οι λεπτομέρειες της πρότασης δεν δόθηκαν αμέσως στη δημοσιότητα. Όμως τις τελευταίες ημέρες, αξιωματούχοι της Αιγύπτου και της Χαμάς δήλωσαν ότι η κατάπαυση του πυρός θα πραγματοποιηθεί σε μια σειρά από στάδια, κατά τα οποία η Χαμάς θα απελευθερώσει ομήρους που κρατά σε αντάλλαγμα για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.

Η συμφωνία, εάν τεθεί σε ισχύ, θα είναι η πρώτη εκεχειρία μετά από μια εβδομαδιαία παύση των συγκρούσεων τον Νοέμβριο, και ακολουθεί μήνες αποτυχημένων προσπαθειών για την απελευθέρωση ομήρων και την παροχή περισσότερης βοήθειας στη Γάζα.

Υπήρχαν ανησυχίες ότι οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός που διεξάγονται στο Κάιρο είχαν κολλήσει μετά την προειδοποίηση του αξιωματούχου της Χαμάς Ιζάτ αλ Ρασίκ ότι οποιαδήποτε ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα θα έθετε σε κίνδυνο τις συνομιλίες για την εκεχειρία.

Η πόλη, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, υπήρξε το τελευταίο καταφύγιο για το ήμισυ περίπου των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας, οι οποίοι ωθήθηκαν νότια από την επτάμηνη επίθεση του Ισραήλ.

Πηγή: Reuters