Κοσμος

Οι Ιάπωνες θέλουν να μπλοκάρουν την θέα στο βουνό Φούτζι λόγω υπερτουρισμού

Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης υποστηρίζουν ότι υποφέρουν

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ιαπωνία: Oι αρχές θέλουν να μπλοκάρουν την θέα στο βουνό Φούτζι

Γνωστή για μια σειρά από γραφικά σημεία φωτογράφισης που προσφέρουν μια σχεδόν τέλεια λήψη του εμβληματικού ιαπωνικού βουνού Φούτζι, η πόλη Καβαγκούτσικο άρχισε την Τρίτη να κατασκευάζει ένα μεγάλο μαύρο πλέγμα σε ένα τμήμα ενός πεζοδρομίου για να εμποδίσει τη θέα.

«Το Καβαγκούτσικο είναι μια πόλη που έχει χτιστεί πάνω στον τουρισμό, καλωσορίζω πολλούς επισκέπτες, και η πόλη τους καλωσορίζει επίσης, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα σχετικά με τους τρόπους τους που είναι ανησυχητικά», δήλωσε η Μίτσι Μοτομότσι, ιδιοκτήτης μιας καφετέριας που σερβίρει ιαπωνικά γλυκά «ωχάγκι», κοντά στο σημείο που θα μπλοκαριστεί σύντομα για φωτογράφιση.

Η ίδια ανέφερε τα σκουπίδια, τη δυσκολία να διασχίσει τον δρόμο, την αγνόηση των φωτεινών σηματοδοτών, την καταπάτηση ιδιωτικών περιουσιών ως βασικά προβλήματα του υπερτουρισμού. Η γειτονιά της έγινε ξαφνικά ένα δημοφιλές σημείο πριν από περίπου δύο χρόνια, προφανώς μετά από μια φωτογραφία που τραβήχτηκε σε μια συγκεκριμένη γωνία και δείχνει το όρος Φούτζι στο βάθος, σαν να κάθεται στην κορυφή ενός τοπικού καταστήματος ψιλικών, έγινε αίσθηση viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γνωστή ως «Mt. Fuji Lawson», λένε οι αξιωματούχοι της πόλης.

Στην Ευρώπη, ανάλογες ανησυχίες οδήγησαν τη Βενετία την περασμένη εβδομάδα να ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την επιβολή τέλους εισόδου 5 ευρώ (5,35 δολάρια) στους επισκέπτες. Οι αρχές ελπίζουν ότι αυτό θα αποθαρρύνει τους επισκέπτες από το να φτάνουν τις ημέρες αιχμής και θα κάνει την πόλη πιο βιώσιμη για τους κατοίκους της.

Η πόλη έχει δοκιμάσει άλλες μεθόδους: πινακίδες που προτρέπουν τους επισκέπτες να μην τρέχουν στο δρόμο και να χρησιμοποιούν την καθορισμένη διάβαση πεζών στα αγγλικά, κινέζικα, ταϊλανδέζικα και κορεάτικα, ακόμη και την πρόσληψη ενός φρουρού ασφαλείας για τον έλεγχο του πλήθους. Καμία δεν λειτούργησε.

Ο φράχτης, όταν ολοκληρωθεί στα μέσα Μαΐου, θα έχει ύψος 2,5 μέτρα και μήκος 20 μέτρα και θα εμποδίζει σχεδόν πλήρως τη θέα του όρους Φούτζι, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Πέρυσι, η Ιαπωνία είχε περισσότερους από 25 εκατομμύρια επισκέπτες και ο αριθμός φέτος αναμένεται να ξεπεράσει σχεδόν τα 32 εκατομμύρια, ένα ρεκόρ από το 2019, σύμφωνα με τον Ιαπωνικό Οργανισμό Τουρισμού.

Πηγή: AP