Κοσμος

Τhe Times: Κίνδυνος πολέμου στην Τσετσενία αν πεθάνει ο Καντίροφ

To δίλημμα για τον Πούτιν

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Tσετσενία: Κίνδυνος πολέμου αν πεθάνει ο Καντίροφ - To δίλημμα για τον Πούτιν

Η Τσετσενία «έφτιαξε» τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Με ένα μείγμα κτηνωδίας και υπολογισμού μετέτρεψε το μικροσκοπικό έδαφος στον βόρειο Καύκασο από την πιο επαναστατημένη περιοχή της Ρωσίας στην πιστή και στην πορεία αυτοπροσδιορίστηκε ως ο ηγέτης που θα μπορούσε να αποκαταστήσει την τάξη στη χώρα του μετά από μια απελπιστική δεκαετία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Αλλά αν έχουν βάση οι πρόσφατες αναφορές ότι ο Τσετσένος πολέμαρχος Ραμζάν Καντίροφ είναι θανάσιμα άρρωστος, τότε η διευθέτηση που επέβαλε ο Πούτιν μετά τον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας (1999-2009), όταν υποστήριξε έναν ιδιοτελή ισχυρό άνδρα για να διατηρήσει μια βίαιη ειρήνη αντί να αναζητήσει κάποια θεμελιώδη λύση στη δυσαρέσκεια της περιοχής, βρίσκεται σε κίνδυνο.

Σε μια προσπάθεια να διαψεύσει τους ισχυρισμούς, την περασμένη εβδομάδα έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που υποτίθεται ότι τον δείχνει να γυμνάζεται. Ορισμένοι παρατηρητές έχουν υποθέσει ότι πρόκειται για παλιό υλικό, σημειώνοντας αποκλίσεις μεταξύ της εμφάνισής του στο εν λόγω βίντεο και ενός άλλου που τον δείχνει να συναντά αξιωματούχους. Αυτό αναφέρει ο καθηγητής Μαρκ Γκαλεότι σε ανάλυση του για τους βρετανικούς «Times». 

Το αίνιγμα της Τσετσενίας

Η Τσετσενία αποτελεί εδώ και καιρό ένα αγκάθι για τη Μόσχα, το οποίο «γιατρεύτηκε» μέσω ενός συνδυασμού ακραίας καταστολής και χρηματισμού της τσετσενικής ελίτ. Ο ίδιος ο Καντίροφ είναι διαβόητος για τον προσωπικό του ζωολογικό κήπο και τη σειρά από πανάκριβα αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένου ενός από τις μόλις 20 Lamborghini Reventón αξίας 1,4 εκατομμυρίων λιρών που κατασκευάστηκαν ποτέ.

Ο Πούτιν θα προσπαθήσει να οργανώσει μια ομαλή διαδοχή. Ο Καντίροφ, ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του, έχει στόχο να δημιουργήσει μια δυναστεία, αναδεικνύοντας τον μεγαλύτερο γιο του, τον Αχμάτ. Ωστόσο, αυτός είναι μόλις 18 ετών.

Αντ' αυτού, ο επικρατέστερος φαίνεται να είναι ο υποστράτηγος Απτί Αουλάντινοφ, διοικητής των τσετσενικών μισθοφορικών μονάδων Akhmat στην Ουκρανία. Η Μόσχα τον θεωρεί ως κάποιον με τον οποίο μπορεί να κάνει δουλειές, αλλά υπάρχουν και άλλοι που βρίσκονται πιο κοντά στον Καντίροφ και μπορεί να θεωρούν ότι έχουν μεγαλύτερες αξιώσεις. Ο ξάδελφος του Καντίροφ, Αδάμ Ντελιμχάνοφ, για παράδειγμα, είναι από το 2007 εκπρόσωπος της Τσετσενίας στη Δούμα, το ρωσικό κοινοβούλιο, και διαθέτει τις δικές του στρατιωτικές δυνάμεις.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πιθανός θάνατος του Καντίροφ έχει τόσο μεγάλη σημασία. Η σταθερότητα στην Τσετσενία εξαγοράστηκε μετά τον πόλεμο τόσο μέσω μαζικών ομοσπονδιακών επιδοτήσεων.

Εάν οι προσπάθειες για την εγκαθρίδυση καθεστώτος φιλικού στη Μόσχα προκαλέσουν διχασμό στην ελίτ της Τσετσενίας, τότε είναι πιθανό να μετατραπεί όχι μόνο σε πολιτική αλλά και σε ένοπλη διαμάχη. Σύμφωνα με τα λόγια ενός Ρώσου πολιτικού σχολιαστή, «υπάρχουν πάρα πολλοί άνδρες με όπλα και μνησικακίες εκεί για να μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα πράγματα δεν θα στραβώσουν».

Ένα τρομερό δίλημμα

Αν συμβεί αυτό, τότε αυτό θα θέσει ένα τρομερό δίλημμα για τον Πούτιν, για τον οποίο έρχεται στη χειρότερη δυνατή στιγμή. Η ειρήνευση στην Τσετσενί  και η αποτροπή της εξάπλωσης της αστάθειας στην περιοχή αυτή στον ασταθή Βόρειο Καύκασο θα απαιτούσε σχεδόν σίγουρα μια σημαντική ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων.

Ο Πούτιν μπορεί να στραφεί πρώτα στην παραστρατιωτική Εθνική Φρουρά, η οποία είναι σημαντική και καλά οπλισμένη, αλλά αν οι εμπειρίες του παρελθόντος αποτελούν οδηγό, δεν θα ήταν απαραίτητα αρκετή.

Σε αυτή την περίπτωση, ο Πούτιν πρέπει να επιλέξει μεταξύ δύο εξίσου δύσκολων επιλογών: να εκτρέψει στρατεύματα για να εξασφαλίσει την Τσετσενία με κόστος το momentum στην Ουκρανία ή να διακινδυνεύσει να χάσει την Τσετσενία και να αποσταθεροποιήσει τον Βόρειο Καύκασο. 

Ο Καντίροφ πάντα έκρυβε ένα πρόβλημα εξάλλου. Πίσω από την υποστήριξή του στον Πούτιν υπήρχε πάντα ένα υπονοούμενο: «χωρίς εμένα, μπορεί να έχεις έναν τρίτο πόλεμο στην Τσετσενία». Κάθε φορά που γινόταν προσπάθεια να περικοπούν οι ομοσπονδιακές επιδοτήσεις που αντιστοιχούν σε πάνω από το 80% του προϋπολογισμού της Τσετσενίας (και επιτρέπουν στον Καντίροφ και τους κολλητούς του να ζουν μια πολύ καλή ζωή), εκείνος έκανε μετρίως συγκαλυμμένες απειλές ότι θα παραιτηθεί.

Πηγή: Τhe Times