Κοσμος

Την επέμβαση της Εθνικής Φρουράς ζήτησε ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής στο «αντάρτικο» των φοιτητών

Συλλήψεις σε Καλιφόρνια και Τέξας ενώ «βράζουν» τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την επέμβαση της Εθνικής Φρουράς ζήτησε ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής στο «αντάρτικο» των φοιτητών που διαδηλώνουν υπέρ της Γάζας

Όσο οι διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων της Γάζας εντείνονται, ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής ζήτησε σε περίπτωση που δεν ηρεμήσουν οι φοιτητές, να κληθεί η Εθνική Φρουρά, ενώ πάνω από 100 φοιτητές συνελήφθησαν στην Καλιφόρνια και στο Τέξας.

Καταλήψεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας υπέρ της Γάζας

Η αμερικανική αστυνομία έκανε επέμβαση στις διαδηλώσεις στα Πανεπιστήμια, καθώς φοιτητές από το Χάρβαρντ και το Μπράουν έστησαν καταυλισμούς σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στον πόλεμο του Ισραήλ στην Γάζα.

Η αστυνομία στις Ηνωμένες Πολιτείες συνέλαβε δεκάδες διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν και στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, καθώς οι διαδηλώσεις από τους φοιτητές κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα εντάθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα και ο Πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον πρότεινε να κληθεί η Εθνική Φρουρά.

Οι συλλήψεις την Τετάρτη σε πόλεις του Όστιν και του Λος Άντζελες έγιναν καθώς φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο Μπράουν στην ανατολική ακτή, αψήφησαν  τις απειλές για επέμβαση της Αστυνομίας και δημιούργησαν στρατόπεδα αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Το κίνημα ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης

Το κίνημα, που ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης την περασμένη εβδομάδα, καλεί τα πανεπιστήμια να κόψουν τους οικονομικούς δεσμούς με το Ισραήλ και να αποχωρήσουν από εταιρείες που λένε ότι επιτρέπουν τον βάναυσο πόλεμο στη Γάζα.

Απειλή για τον Μπάιντεν μια φοιτητική εξέγερση στις ΗΠΑ

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση την Τετάρτη έλαβε χώρα στο πανεπιστήμιο του Όστιν, όπου εκατοντάδες φοιτητές διοργάνωσαν μια εκδήλωση με αποχή από τα μαθήματα κάνοντας πορεία στο κεντρικό σημείο της πανεπιστημιούπολης, ενώ σχεδίαζαν να δημιουργήσουν και έναν καταυλισμό.

Η διοίκηση του Πανεπιστημίου ανακοίνωσε ότι «δεν θα ανεχόταν αναταραχές» και κάλεσε την τοπική και την κρατική αστυνομία να διαλύσει τους φοιτητές.

Εκατοντάδες αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο, κάποιοι έφιπποι. Κρατώντας ρόπαλα, επιτέθηκαν στους φοιτητές και συνέλαβαν πολλούς από αυτούς.

Τουλάχιστον 34 φοιτητές τέθηκαν υπό κράτηση, ανακοίνωσε το Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας.

Ο Γκρεγκ Άμποτ, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας, είπε ότι οι διαδηλωτές «ανήκουν στη φυλακή» και ότι όλοι οι φοιτητές που συμμετέχουν σε αυτό που αποκάλεσε «γεμάτες μίσος, αντισημιτικές διαδηλώσεις» θα πρέπει να αποβληθούν.

Ο Τζέρεμι Σούρι, ο οποίος είναι Εβραίος και καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Όστιν, είπε αντιθέτως στο Al Jazeera ότι δεν υπήρχε «τίποτα αντισημιτικό» σχετικά με τις διαδηλώσεις:

«Αυτοί οι φοιτητές φώναζαν «ελεύθερη Παλαιστίνη», αυτό είναι όλο», είπε. «Δεν έλεγαν τίποτα που να ήταν απειλητικό. Και καθώς στέκονταν και φώναζαν, είδα την αστυνομία, την αστυνομία της πολιτείας, την αστυνομία της πανεπιστημιούπολης, την αστυνομία της πόλης, έναν αστυνομικό στρατό τέλος πάντων να κρατά όπλα, τυφέκια και μετά, μέσα σε λίγα λεπτά, αυτή η ομάδα αστυνομικών να εισβάλει στο πλήθος των φοιτητών, συλλαμβάνοντας φοιτητές».

Η αστυνομία διαλύει της διαδηλώσεις στα Πανεπιστήμια

Στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, οι προσπάθειες των φοιτητών να δημιουργήσουν έναν καταυλισμό αντιμετωπίστηκε επίσης με βία.

Η ασφάλεια της πανεπιστημιούπολης συγκρούστηκε με τους φοιτητές ξηλώνοντας σκηνές ενώ δεκάδες αστυνομικοί κρατώντας ρόπαλα και φορώντας κράνη μπήκαν αργότερα για να συλλάβουν τους διαδηλωτές, καθώς ελικόπτερα αιωρούνταν από πάνω.

Η καταστολή ήρθε αφού ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Άντριου Γκούζμαν έστειλε ένα email σε όλη την πανεπιστημιούπολη, λέγοντας ότι οι διαδηλωτές «απειλούν την ασφάλεια των γραφείων μας και της κοινότητας της πανεπιστημιούπολης».

Ωστόσο, ο δημοσιογράφος Ρομπ Ρέινολντς του Al Jazeera, ο οποίος αναφέρθηκε από το πανεπιστήμιο, είπε ότι «αυτή η διαμαρτυρία ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα ήταν εντελώς ειρηνική». «Δεν είδαμε καμία αντιπαράθεση ή παρενόχληση μεταξύ των μαθητών», είπε.

Ο Ρέινολντς είπε ότι μερικοί από τους μαθητές διοργάνωσαν αργότερα μια καθιστική διαμαρτυρία με τα χέρια τους δεμένα.

Το αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες είπε ότι περίπου 93 άτομα συνελήφθησαν μέσα και γύρω από την πανεπιστημιούπολη του USC.

Προκλητικός ο πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ σε φοιτητές

Ο Τζόνσον, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, επισκέφτηκε επίσης την πανεπιστημιούπολη για να υποστηρίξει τους Εβραίους φοιτητές εν μέσω ανησυχιών για αντισημιτισμό και κάλεσε τον πρόεδρο του πανεπιστημίου Κολούμπια Νέματ Σαφίκ να παραιτηθεί «αν δεν μπορεί να βάλει τάξη σε αυτό το χάος».

Ο Τζόνσον, ο οποίος απευθύνθηκε στα μέσα ενημέρωσης στα σκαλιά της βιβλιοθήκης κοντά στον καταυλισμό, είπε ότι «αν αυτό δεν περιοριστεί γρήγορα και αν δεν σταματήσουν αυτές οι απειλές και εκφοβισμοί, υπάρχει η κατάλληλη στιγμή για την Εθνική Φρουρά».

Ο ίδιος είπε ότι σκόπευε να απαιτήσει από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «να αναλάβει δράση» και προειδοποίησε ότι οι διαδηλώσεις «θέτουν στόχο τις πλάτες των Εβραίων φοιτητών στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, εν τω μεταξύ, είπε ότι ο Μπάιντεν υποστηρίζει την ελευθερία του λόγου. «Ο πρόεδρος πιστεύει ότι η ελευθερία του λόγου, η συζήτηση και η μη διάκριση στις πανεπιστημιουπόλεις είναι σημαντικές», είπε στους δημοσιογράφους.