Κοσμος

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανέτρεψε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν για το #MeToo

«Ατεκμηρίωτοι ισχυρισμοί για τίποτα περισσότερο από κακή συμπεριφορά»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Γουάινστιν: Δικαστηρίο ανέτρεψε την καταδίκη του για το #MeToo - Τι σηματοδοτεί η απόφαση

Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την Πέμπτη την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν για βιασμό το 2020, κρίνοντας ότι ο δικαστής στη δίκη-ορόσημο του 2020 πήρε "κατάφωρες" λανθασμένες αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης να αφήσει γυναίκες να καταθέσουν για ισχυρισμούς που δεν αποτελούσαν μέρος της υπόθεσης.

Η απόφαση του πολιτειακού Εφετείου ανοίγει εκ νέου ένα επώδυνο κεφάλαιο για τη σεξουαλική ανάρμοστη συμπεριφορά ισχυρών προσώπων - μια εποχή που ξεκίνησε το 2017 με μια πλημμύρα καταγγελιών εναντίον του Γουάινστιν. Οι κατήγοροί του θα μπορούσαν να αναγκαστούν και πάλι να ανοίξουν ξανα τα τραύματά τους στο εδώλιο του μάρτυρα.

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Ανατράπηκε η καταδίκη του για βιασμούς

Η πλειοψηφία του δικαστηρίου δήλωσε ότι "αποτελεί κατάχρηση της δικαστικής διακριτικής ευχέρειας να επιτρέπονται ατεκμηρίωτοι ισχυρισμοί για τίποτα περισσότερο από κακή συμπεριφορά που καταστρέφει τον χαρακτήρα ενός κατηγορουμένου, αλλά δεν ρίχνει φως στην αξιοπιστία του σε σχέση με τις ποινικές κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν".

Ο 72χρονος Γουάινστιν εκτίει ποινή κάθειρξης 23 ετών σε φυλακή της Νέας Υόρκης μετά την καταδίκη του για εγκληματική σεξουαλική πράξη επειδή έκανε με τη βία στοματικό σεξ σε βοηθό τηλεοπτικής και κινηματογραφικής παραγωγής το 2006 και για βιασμό τρίτου βαθμού σε ηθοποιό το 2013.

Θα παραμείνει στη φυλακή επειδή καταδικάστηκε στο Λος Άντζελες το 2022 για έναν ακόμη βιασμό και σε 16 χρόνια φυλάκιση. Ο Γουάινστιν αθωώθηκε στο Λος Άντζελες για τις κατηγορίες που αφορούσαν μία από τις γυναίκες που κατέθεσαν στη Νέα Υόρκη.

Η ανατροπή της καταδίκης του Γουάινστιν είναι το δεύτερο μεγάλο πλήγμα του #MeToo τα τελευταία δύο χρόνια, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να εκδικάσει την έφεση κατά της απόφασης δικαστηρίου της Πενσυλβάνια να ακυρώσει την καταδίκη του Μπιλ Κόσμπι για σεξουαλική επίθεση.