Κοσμος

Την προσφυγή παιδιών κατά της κυβέρνησης για την κλιματική αλλαγή εξετάζει δικαστήριο στη Νότια Κορέα

Η πρώτη δίκη που συνδέεται με το κλίμα στην Ασία

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

4 παιδιά και 1 βρέφος προσφεύγουν κατά της κυβέρνησης της Ν. Κορέας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Την προσφυγή 24 ακτιβιστών για το περιβάλλον εναντίον της κυβέρνησης με το επιχείρημα ότι δεν τους προστάτευσε καθώς δεν μερίμνησε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ξεκίνησε σήμερα να εξετάζει ένα από τα ανώτερα δικαστήρια της Νότιας Κορέας.

Η πρώτη δίκη που συνδέεται με το κλίμα στην Ασία

Η ακροαματική διαδικασία στο Συνταγματικό Δικαστήριο είναι η πρώτη δίκη που συνδέεται με το κλίμα στην Ασία, όπως λένε οι ενάγοντες και περιλαμβάνει τέσσερις προσφυγές από παιδιά που χρονολογούνται από το 2020, ανάμεσά τους και από ένα βρέφος εκείνη την εποχή με το παρατσούκλι «Τρυποκάρυδος».

Η κίνηση αυτή πραγματοποιείται εβδομάδες μετά την απόφαση του ανώτατου ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με την οποία η ελβετική κυβέρνηση παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της αποτυγχάνοντας να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, δικαστήρια στην Αυστραλία, τη Βραζιλία και το Περού επίσης εξετάζουν υποθέσεις που συνδέονται με το κλίμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε ανακοίνωσή τους που έδωσαν στα μέσα ενημέρωσης οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι «τα παρόντα σχέδια της Νότιας Κορέας για το κλίμα δεν είναι επαρκή για να κρατήσουν την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, παραβιάζοντας έτσι την υποχρέωση του κράτους να προστατεύσει τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών».

Καταστροφικές επιπτώσεις από την αύξηση της θερμοκρασίας

Οι επιστήμονες λένε ότι μια παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τον μέσο όρο της προβιομηχανικής περιόδου θα έχει καταστροφικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις. Από την έλλειψη νερού και το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική μέχρι την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, πλημμύρες, καύσωνες και ξηρασίες.

Η καύση των ορυκτών καυσίμων και ο άνθρακας, που αυτή εκπέμπει, έχει συνδεθεί με την αύξηση των θερμοκρασιών και η οικονομία της Νότιας Κορέας εξαρτάται κατά πολύ από τέτοια καύσιμα για την ανάπτυξή της.

Η χώρα έχει επιδιώξει να επιτύχει την ουδετερότητα άνθρακα μέχρι το 2050.

Δικηγόροι της κυβέρνησης είπαν στο δικαστήριο ότι οι αρχές κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα και να μην παραβιάζουν τα βασικά δικαιώματα των πολιτών.

Οι δικηγόροι υποστήριξαν επίσης ότι η κυβέρνηση δεν κάνει διακρίσεις εις βάρος των νέων και ότι θα μπορέσουν να υπάρξουν διευθετήσεις για ετήσια επίτευξη της μείωσης των εκπομπών άνθρακα.

Ωστόσο, πολλοί ακτιβιστές αντιτείνουν ότι η αντίδραση της κυβέρνησης δεν είναι ικανοποιητική.

«Η μείωση των εκπομπών άνθρακα συνεχίζει να μετατίθεται για αργότερα»

Δεκάδες νέοι, περιλαμβανομένου του μόλις ενός έτους πλέον «Τρυποκάρυδου», είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Συνταγματικό Δικαστήριο, για να ασκήσουν κριτική εις βάρος της αδράνειας, όπως καταγγέλλουν, απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

«Η μείωση των εκπομπών άνθρακα συνεχίζει να μετατίθεται για αργότερα λες και είναι τα μαθήματα για το σπίτι που μπορείς να τα κάνεις αργότερα. Αλλά αυτό το βάρος θα το επωμιστούν τελικώς τα παιδιά μας», λέει η μητέρα του «Τρυποκάρυδου», η Λι Ντονγκχιούν.

Μια άλλη μητέρα, ενός οκτάχρονου ενάγοντα, λέει ότι τα παιδιά της ζουν με έναν διαρκή φόβο.

«Επειδή πίσω από το σπίτι μας υπάρχει ένα βουνό, τα παιδιά λένε ότι μπορεί να μας πλακώσει κατολίσθηση. Και ποιός ξέρει; Μπορεί και να συμβεί», λέει η Ναμκούνγκ Σουτζίν.

Τον περασμένο χρόνο, η Νότια Κορέα αναθεώρησε προς τα κάτω τους στόχους της για το 2030 για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον βιομηχανικό τομέα, αλλά διατήρησε τον εθνικό της στόχο για μείωση των εκπομπών κατά 40% στα επίπεδα του 2018 χαρακτηρίζοντάς το λογική ρύθμιση.