Κοσμος

Εκλογές Ινδία: Ένα δισ. άνθρωποι καλούνται να ψηφίσουν - Στις 4 Ιουνίου τα αποτελέσματα

Το στοίχημα του Μόντι που μπορεί να αλλάξει ακόμα και το όνομα της χώρας

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι εκλογές στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου ξεκινούν σήμερα Παρασκευή και θα τελειώσουν την 1η Ιουνίου

Ένα δισεκατομμύριο Ινδοί καλούνται σήμερα Παρασκευή να ψηφίσουν για να επιλέξουν το επόμενο κοινοβούλιο τους. Η διαδικασία ολοκληρώνεται την 1η Ιουνίου ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 4 Ιουνίου.

Ινδία: Ανεργία και ακρίβεια στο επίκεντρο των εκλογών

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ευελπιστεί σε μια τρίτη συνεχόμενη θητεία ενώ κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του Κογκρέσου, έχουν σχηματίσει συμμαχία σε πολλές πολιτείες για να αντιμετωπίσουν το κόμμα του.

Τα μεγάλα ζητήματα που καλείται η νέα κυβέρνηση να λύσει είναι η ανεργία και οι αυξανόμενες τιμές στα προϊόντα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Ναρέντρα Μόντι Μπαρατίγια Τζανάτα (Ινδικό Λαϊκό Κόμμα-BJP) έχει προβάδισμα. Ο έτερος διεκδικητής είναι η Ινδική Εθνική Αναπτυξιακή Συμμαχία, που συγκεντρώνει περισσότερα από 12 κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι εκλογές πραγματοποιούνται σε κλίμα πόλωσης και καταγγελιών, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αρνείται ίσους όρους ανταγωνισμού και πολλούς ηγέτες να δέχονται επιδρομές από ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Μια έρευνα πριν από τη δημοσκόπηση που διεξήχθη από το think-tank CSDS-Lokniti διαπίστωσε ότι η ανεργία, η αύξηση των τιμών και η ανάπτυξη βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις ανησυχίες των ψηφοφόρων. Είπε ότι το 27% των ερωτηθέντων θεώρησε ότι η ανεργία είναι το πιο σημαντικό ζήτημα για αυτούς - μια τεράστια αύξηση από 11% σε παρόμοια έρευνα πριν από τις εκλογές του 2019.

Το ποσοστό των ερωτηθέντων που ανησυχούν για τον πληθωρισμό αυξήθηκε επίσης κατά 19% σε σύγκριση με το 2019.

Πλήθος Ινδών περιμένει στην ουρά για να ψηφίσει ©ΕΡΑ/RAGUL KRISHNAN

Οι εκλογές στην Ινδία σε αριθμούς

Η ψηφοφορία της Παρασκευής θα στείλει 102 βουλευτές στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου. Περίπου 167 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν σε 187.000 εκλογικά τμήματα.

Από αυτούς τους ψηφοφόρους, 84 εκατομμύρια είναι άνδρες, 82 εκατομμύρια γυναίκες και 11.371 ταξινομούνται ως εκλογείς τρίτου φύλου.

Σήμερα θα κριθούν οι τύχες 1.625 υποψηφίων. Οι γυναίκες υποψήφιες αποτελούν μόνο ένα κλάσμα αυτού του αριθμού στις 134.

Περίπου 1,8 εκατομμύρια εκλογικοί υπάλληλοι θα επιβλέπουν τη διαδικασία ψηφοφορίας, ενώ θα χρησιμοποιηθούν 41 ελικόπτερα, 84 ειδικά τρένα και σχεδόν 100.000 οχήματα.

  • 44 μέρες σε 7 γύρους σταδιακά στα 28 κρατίδια
  • 1 εκατ. εκλογικά κέντρα
  • 5,5 εκατ. μηχανήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας
  • 4.650 μέτρα το υψόμετρο για το ψηλότερο εκλογικό τμήμα, στα Ιμαλάια
  • 15 εκατ. εκλογικό προσωπικό

Ινδία: Αναμένεται υψηλή προσέλευση ψηφοφόρων

Παράλληλα, αναπτύσσονται πάνω από 300.000 μέλη των ομοσπονδιακών δυνάμεων ασφαλείας για να βοηθήσουν στη μεταφορά των εκλογικών μηχανημάτων και στην ανεμπόδιστη, ειρηνική διαδικασία.

Παρά τους χαοτικούς αριθμούς και την τεράστια κινητοποίηση όλου του κρατικού μηχανισμού, η Ινδία καταφέρνει να πετύχει υψηλή προσέλευση των ψηφοφόρων – το 2019 το 67% του εκλογικού σώματος ψήφισε στις εθνικές εκλογές.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων της Ινδίας είναι καλύτερη σε σύγκριση με πολλές προηγμένες δημοκρατίες. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η υψηλή προσέλευση των ψηφοφόρων συχνά σημαίνει πίστη στο πολιτικό σύστημα και επιθυμία για κυβερνητική αλλαγή - μελέτες τόσο στην Ινδία όσο και στις ΗΠΑ έχουν επίσης αποκαλύψει μια σύνδεση μεταξύ της υψηλής προσέλευσης και των αισθήσεων κατά της εξουσίας.

Προσωπικό ασφαλείας με σφραγισμένες ηλεκτρονικές μηχανές ψηφοφορίας © ΕΡΑ/ROBINSON WAHENGBAM

Οι εκλογές διεξάγονται σε κλίμα επιθετικότητας

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Μόντι ότι εξοπλίζει τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες για να πατάξει τους αντιπάλους της και να μειώσει τις πιθανότητες για δίκαιες εκλογές.

Εβδομάδες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, οι αρχές συνέλαβαν τον επικεφαλής υπουργό του Δελχί Arvind Kejriwal για καταγγελίες διαφθοράς. Μόλις εβδομάδες νωρίτερα, η υπηρεσία οικονομικού εγκλήματος που συνελήφθη είχε έναν άλλο επικεφαλής υπουργό της αντιπολίτευσης - τον Hemant Soren της πολιτείας Jharkhand.

Τον Φεβρουάριο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Κογκρέσου δήλωσε ότι οι τραπεζικοί του λογαριασμοί πάγωσαν από το τμήμα φορολογίας εισοδήματος. Το κόμμα είπε ότι ήταν η προσπάθεια της κυβέρνησης να ακρωτηριάσει οικονομικά τις εκστρατείες του πριν από τις εκλογές - μια κατηγορία που το BJP αρνείται.