Κοσμος

Στόλτενμπεργκ και Σολτς ζητούν άμεσα αντιαεροπορική ενίσχυση της Ουκρανίας

H Γερμανία λέει ότι στέλνει ένα σύστημα Patriot

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΕΕ: Αύξηση ρεκόρ των στρατιωτικών δαπανών καταγράφηκε το 2022 - Το ποσοστό ΑΕΠ που διέθεσαν τα κράτη στον αμυντικό τομέα - Κάλεσμα για ενίσχυση της Ουκρανίας.
© EPA/Martin Divisek

Oυκρανία: Γενς Στόλτενμπεργκ και Όλαφ Σολτς ζητούν άμεσα αντιαεροπορική ενίσχυση

Η Ουκρανία έχει «επείγουσα και σημαντική ανάγκη για πρόσθετα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ιταλικό νησί Κάπρι.

«Είναι ενθαρρυντική η δέσμευση και η αποφασιστικότητα των Συμμάχων του ΝΑΤΟ να υπερασπιστούν την Ουκρανία», συμπλήρωσε, λέγοντας ότι βλέπει ενθαρρυντικά σημάδια ότι το αμερικανικό Κογκρέσο μπορεί σύντομα να ξεκλειδώσει ένα πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία αξίας 60,84 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Έχουμε συγκεντρώσει στοιχεία σχετικά με τα διαφορετικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας που έχουμε στο ΝΑΤΟ και επικεντρώνομαστε στα συστήματα Patriot. Και συνεργαζόμαστε με τους Συμμάχους για να διασφαλίσουμε ότι θα ανακατανέμουνε ορισμένα από τα συστήματά τους στην Ουκρανία», τόνισε σε δημοσιογράφους. Ωστόσο, σημείωσε «θα έπρεπε να τους είχαμε δώσει περισσότερα νωρίτερα».

Τις ανησυχίες του Στόλτενμπεργκ μοιράστηκε και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ο οποίος δήλωσε ότι ελπίζει ότι τα μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ θα παραδώσουν σύντομα έξι συστήματα αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία. «Ελπίζουμε ότι θα βρεθούν άλλα έξι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και έχω επίσης εκμεταλλευτεί την ευκαιρία εδώ για να υποστηρίξω αυτό σε πολλές συζητήσεις», δήλωσε ο Σολτς την Πέμπτη στο τέλος της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι η Γερμανία έχει ήδη υποσχεθεί να παραδώσει ένα.

Πηγή: Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ