Κοσμος

Το κοινοβούλιο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας αρνείται την γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα

Παρά τις διεθνείς καταδικαστικές αποφάσεις δεκαετιών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σρεμπρένιτσα: Το κοινοβούλιο της Σερβικής Δημοκρατίας αρνείται την γενοκτονία

Το κοινοβούλιο της αυτόνομης Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας ενέκρινε την Πέμπτη έκθεση στην οποία αναφέρεται ότι η δολοφονία 8.000 μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα κατά τη διάρκεια του πολέμου δεν συνιστά γενοκτονία, κατά παράβαση των αποφάσεων των διεθνών δικαστηρίων.

Η σφαγή το 1995, η οποία συνέβη την εβδομάδα μετά την επίθεση των δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας κατά της ασφαλούς ζώνης του ΟΗΕ στη Σρεμπρένιτσα, θεωρήθηκε ως η χειρότερη θηριωδία στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε την ώρα που η Σερβία και η Σερβική Δημοκρατία διεξάγουν εκστρατεία κατά του ψηφίσματος για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα, το οποίο συζητείται στα Ηνωμένα Έθνη και αναμένεται να ψηφιστεί στη Γενική Συνέλευση στις αρχές Μαΐου.

«Η γενοκτονία δεν συνέβη, ένας τέτοιος χαρακτηρισμός πρέπει να απορριφθεί», δήλωσε ο εθνικιστής πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ στους νομοθέτες.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Σερβία θα αγωνιστεί κατά της υιοθέτησης του ψηφίσματος του ΟΗΕ, φοβούμενος ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη Βοσνία να απαιτήσει πολεμικές αποζημιώσεις από τη Σερβία.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) με έδρα τη Χάγη διαπίστωσε σε μια σειρά από ετυμηγορίες τις τελευταίες δύο δεκαετίες ότι η σφαγή 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα συνιστά γενοκτονία. Το Διεθνές Δικαστήριο επιβεβαίωσε το 2007 την εν λόγω δήλωση, δηλώνοντας επιπλέον ότι η Σερβία απέτυχε να αποτρέψει τη γενοκτονία.

Οι άνδρες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άοπλοι, εκτελέστηκαν ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από τον ανατολικό θύλακα αφού αυτός έπεσε στα χέρια των δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας στις 11 Ιουλίου 1995. Σκοτώθηκαν μαζικά και τα λείψανά τους ανασύρθηκαν χρόνια αργότερα από ομαδικούς τάφους.

Διοικητής των σερβικών δυνάμεων ήταν ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος φυλακίστηκε ισόβια το 2017 μετά την καταδίκη του από το ICTY για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για την ενορχήστρωση εθνοκάθαρσης κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας.

Πηγή: Reuters