Κοσμος

Μπορέλ: Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να στείλουν αντιπυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία

Έκκληση απηύθυνε ο Ζελένσκι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ουκρανία: Έκκληση Ζελένσκι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο -  Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να στείλουν αντιπυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία λέει ο Μπορέλ

Δραματική έκκληση για την ευρωπαϊκή στήριξη σε θέματα ενέργειας και αντιαεροπορικής άμυνας απηύθυνε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αφήνοντας παράλληλα αιχμές ότι η Ουκρανία δεν έχει την ίδια προστασία με το Ισραήλ.

Μπορέλ: Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να στείλουν αντιπυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να στείλουν τα αντιπυραυλικά τους συστήματα για να ενισχύσουν την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας καθώς η Ρωσία σφυροκοπά τις πόλεις της, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί απλά να βασιστεί στις ΗΠΑ ότι θα βοηθήσουν το Κίεβο.

Δύο και πλέον χρόνια μετά την ρωσική εισβολή, η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με έλλειψη πυρομαχικών, με τη ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ να παρεμποδίζεται από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο για μήνες και την ΕΕ να μην μπορεί να παραδώσει επαρκείς ποσότητες πυρομαχικών εγκαίρως.

«Έχουμε Patriots, έχουμε αντιπυραυλικά συστήματα. Πρέπει να τα βγάλουμε από τους στρατόπεδα όπου βρίσκονται για την περίπτωση που θα προκύψει ανάγκη και να τα στείλουμε στην Ουκρανία όπου μαίνεται ο πόλεμος», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε δημοσιογράφους σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) στο Κάπρι της Ιταλίας.

Μπορέλ: Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να στείλουν αντιπυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία © EPA

«Διαφορετικά το σύστημα ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας θα καταστραφεί. Και μία χώρα δεν μπορεί να πολεμήσει χωρίς να έχει ηλεκτρικό ρεύμα στα σπίτια, στα εργοστάσια, για το διαδίκτυο, για τα πάντα», πρόσθεσε.

Η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας είναι βασικό ζήτημα για τους υπουργούς που έχουν συγκεντρωθεί στην Ιταλία, ύστερα από τη γερμανική έκκληση χθες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν το Κίεβο.

«Είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουμε αυτό, αλλά πρέπει να το κάνουμε γρήγορα», δήλωσε ο Μπορέλ, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του που η «εσωτερική πολιτική» τις ΗΠΑ καθυστερεί το απαραίτητο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία ύψους 60,84 δισεκ. δολαρίων.

«Δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στις ΗΠΑ. Πρέπει να αναλάβουμε τη δική μας ευθύνη και να σταματήσουμε να λέμε ‘Ω, αρκούν οι ΗΠΑ'», δήλωσε.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας καλεί τους Ευρωπαίους να μιμηθούν το παράδειγμά του

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε χθες Τετάρτη τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να μιμηθούν το παράδειγμα της Γερμανίας, που ανακοίνωσε πως στέλνει ένα επιπλέον αμερικανικής κατασκευής σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot στην Ουκρανία.

Τα συστήματα του τύπου δείχνουν «αμέσως» πόσο απαραίτητα είναι και «θέλουμε να ενθαρρύνουμε κι άλλους να το κάνουν», δήλωσε προσερχόμενος χθες στη σύνοδο κορυφής των 27.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καλεί τους Ευρωπαίους να μιμηθούν το παράδειγμά του © EPA/OLIVIER HOSLET

Το Βερολίνο ανακοίνωσε το Σάββατο πως στέλνει ακόμη μια συστοιχία Patriot για να βοηθήσει το Κίεβο να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον πόλεων και ενεργειακών υποδομών, που έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Πρόκειται για την τρίτη συστοιχία του είδους που διέθεσε το Βερολίνο στον ουκρανικό στρατό.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε χθες τα κράτη μέλη της ατλαντικής συμμαχίας να αντλήσουν από τα αποθέματά τους για να ανεφοδιάσουν την Ουκρανία, ακόμα κι αν αυτό τα θέσει προσωρινά κάτω από τον πήχη που συνιστάται από το Σύμφωνο.

Κάγια Κάλας: Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι πολύ σοβαρή και πρέπει να τους στείλουμε αυτά που ζητούν

«Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι πολύ σοβαρή και πρέπει να τους στείλουμε αυτά που ζητούν, πυρομαχικά και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», τόνισε η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας κατά την άφιξή της για τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής.

Η ίδια σημείωσε ότι χθες έγινε πολλή συζήτηση για τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και τι μπορεί να γίνει με το βλέμμα στραμμένο σε εκείνες τις χώρες που έχουν τέτοια συστήματα για να δώσουν στο Κίεβο. Ωστόσο, όπως ανέφερε η Κάγια Κάλλας, δεν υπήρξαν δεσμεύσεις, «αλλά υπήρξε πίεση προς αυτά τα κράτη».

Κάγια Κάλας: Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι πολύ σοβαρή και πρέπει να τους στείλουμε αυτά που ζητούν © EPA/OLIVIER HOSLET

Επισήμανε ότι αυτό που χρειάζεται το Κίεβο είναι έξι Patriot, «ξέρουμε πού βρίσκονται στην Ευρώπη και τώρα αυτές οι χώρες δεν τους χρειάζονται όσο η Ουκρανία. Ελπίζω να υπάρξουν εξελίξεις, αλλά βέβαια εναπόκειται στις χώρες να αποφασίσουν» συμπλήρωσε.

Τέλος, η Εσθονή πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να αντέξουμε να χάσει τον πόλεμο η Ουκρανία διότι η όλη κατάσταση της ασφάλειας στην Ευρώπη θα βρεθεί σε σοβαρό κίνδυνο».

Η ομιλία του Ζελένσκι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

«Εδώ στην Ουκρανία, σε μέρος της Ευρώπης, δυστυχώς δεν έχουμε το επίπεδο άμυνας που είδαμε όλοι στη Μέση Ανατολή πριν από λίγες ημέρες. Όταν, χάρη στη συνδυασμένη δύναμη των συμμάχων, κατάφεραν να καταρρίψουν σχεδόν όλους τους πυραύλους και τα drones που επιτέθηκαν στο Ισραήλ», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Πρέπει να προστατεύσουμε την Ευρώπη από βαλλιστικούς πυραύλους και Shaheds (σ.σ. drones), από πυραύλους κρουζ και βόμβες, όπως συνέβη στον ουρανό του Ισραήλ και άλλων χωρών της περιοχής», ανέφερε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι «ο ουρανός της Ουκρανίας και ο ουρανός των γειτόνων μας αξίζουν την ίδια ασφάλεια».

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τη Γερμανία και τον Καγκελάριο Σολτς για την απόφαση να στείλει ένα επιπλέον σύστημα Patriot και πυραύλους για την αντιαεροπορική άμυνα στην Ουκρανία. Επέμεινε, ωστόσο, ότι η Ουκρανία έχει μεγαλύτερη ανάγκη βοήθειας, τονίζοντας ότι η Ρωσία έχει ήδη καταστρέψει σημαντικές ενεργειακές υποδομές (φράγματα και εξοπλισμούς υδροηλεκτρικών σταθμών, καθώς και υποδομές φυσικού αερίου). Τόνισε επίσης ότι η Ρωσία συνεχίζει τον εκβιασμό και «παίζει» με την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, ενώ απειλεί τις υποδομές κι άλλων πυρηνικών σταθμών. «Αυτό μπορεί να σταματήσει μόνο με την αντιαεροπορική άμυνα - από συγκεκριμένα συστήματα όπως τα Patriot, IRIS-T, SAMP-T, NASAMS... Συστήματα που έχετε. Χρειάζονται στην Ουκρανία αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι επιπλέον χρειάζονται όπλα για τους Ουκρανούς στρατιώτες, βλήματα πυροβολικού, οχήματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να επιταχύνουν τις υποσχέσεις τους, όσον αφορά τα βλήματα πυροβολικού και τις συμφωνίες για την κοινή παραγωγή όπλων και πυρομαχικών, γιατί αυτό αντικατοπτρίζεται στο μέτωπο του πολέμου και στους Ουκρανούς στρατιώτες που «πρέπει ακόμη, δυστυχώς, να περιμένουν».

Επιπλέον, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι η Ουκρανία χρειάζεται «συγκεκριμένη υποστήριξη» σε θέματα ενέργειας, προκειμένου να αποκατασταθεί η παραγωγή και η διανομή ηλεκτρικής ενέργειας μετά τα ρωσικά χτυπήματα, ενώ ευχαρίστησε για την «απτή βοήθεια» των ευρωπαίων με εξοπλισμό.

Τέλος, ο Ζελένσκι είπε ότι ο λαός της Ουκρανίας χρειάζεται και την πολιτική στήριξη της ΕΕ όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της χώρας, λέγοντας ότι «ο Ιούνιος θα ήταν η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσουν ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις», να υιοθετηθεί ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο και να ξεκινήσει η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη.