Κοσμος

Ο Μενέντεζ «τα ρίχνει» στη γυναίκα του για την υπόθεση διαφθοράς

Η Ναντίν Μενέντεζ βρίσκεται και αυτή στο στόχαστρο της δικαιοσύνης

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ρόμπερτ Mενέντεζ: Ενδέχεται να «κατηγορήσει» τη γυναίκα του για την υπόθεση διαφθοράς

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ μπορεί να κατηγορήσει τη σύζυγό του, Ναντίν Μενέντεζ, για τις κατηγορίες δωροδοκίας που αντιμετωπίζει το ζεύγος, ισχυριζόμενος ότι του απέκρυψε πληροφορίες και τον έκανε να πιστέψει ότι «δεν συνέβαινε τίποτα παράνομο», σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που αποσφραγίστηκαν την Τρίτη.

Η αποκάλυψη περιέχεται σε δύο προτάσεις σε ένα νομικό υπόμνημα που κατέθεσαν οι δικηγόροι του Μενέντεζ. Είχαν ζητήσει από τον δικαστή να κρατήσει τις πληροφορίες μυστικές επειδή περιγράφουν λεπτομερώς τη στρατηγική της δίκης που, αν δημοσιοποιούνταν, «σίγουρα θα συγκέντρωναν σημαντική προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης και "θα προκαλούσαν προκατάληψη στους ενόρκους».

Η νέα πληροφόρηση για την στρατηγική του Μενέντεζ έρχεται μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τη δίκη του ίδιου και δύο επιχειρηματιών από το Νιου Τζέρσεϊ στο Μανχάταν, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε ένα εκτεταμένο σχέδιο διαφθοράς.

Η Ναντίν Μενέντεζ, σύμφωνα με ομοσπονδιακό κατηγορητήριο, διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη συνωμοσία. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι χρησίμευσε ως ενδιάμεσος που μετέφερε μηνύματα μεταξύ του συζύγου της, των συγκατηγορουμένων τους και Αιγύπτιων αξιωματούχων. Αρκετές από τις φερόμενες δωροδοκίες - μια Mercedes-Benz, πληρωμές στεγαστικών δανείων και μια δουλειά με χαμηλή ή μη εμφάνιση - δόθηκαν στην ίδια την Ναντίν Μενέντεζ.

Το χρονικό της υπόθεσης

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μανχάταν άσκησαν δίωξη στον 69χρονο Αμερικανό γερουσιαστή και τη σύζυγό του με την κατηγορία ότι δέχτηκαν ράβδους χρυσού και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε μετρητά προκειμένου ο γερουσιαστής να ασκήσει την επιρροή του ώστε να βοηθήσει την αιγυπτιακή κυβέρνηση αλλά και να παρέμβει υπέρ των τριών επιχειρηματιών στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου που τους ερευνούσαν.

Η σύζυγός του, Ναντίν Μενέντεζ, 56 ετών και οι επιχειρηματίες Χοσέ Ουρίμπε, 56 ετών και Φρεντ Ντάιμπς 66 ετών δήλωσαν επίσης αθώοι..

Μετά τις κατηγορίες, ο Μενέντεζ, ένας από τους δύο γερουσιαστές που εκπροσωπούν το Νιου Τζέρσι, αποχώρησε προσωρινά από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, επειδή ο κανονισμός της Γερουσίας ορίζει ότι εκείνοι που κατηγορούνται για κακουργήματα πρέπει να εγκαταλείπουν τα ηγετικά αξιώματά τους.

Ωστόσο, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής κρατά την έδρα του στο Κογκρέσο, αρνούμενος ότι διέπραξε οτιδήποτε το επιλήψιμο. Περισσότεροι από τους μισούς Δημοκρατικούς γερουσιαστές- συμπεριλαμβανομένου του Κόρι Μπούκερ, του άλλου Δημοκρατικού γερουσιαστή από το Νιου Τζέρσι- ζήτησαν από τον Μενέντεζ να παραιτηθεί μετά την γνωστοποίηση της δίωξης. Είναι η τρίτη φορά που ο Μενέντεζ μπαίνει στο στόχαστρο ομοσπονδιακής έρευνας, ωστόσο ποτέ δεν καταδικάστηκε.

Mε πληροφορίες από New York Times