Κοσμος

Ανάλυση BBC: Πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στο Ιράν;

Οι κυβερνήσεις στη Μέση Ανατολή «κρατούν την ανάσα τους» καθώς περιμένουν να δουν την έκταση και τη σφοδρότητα της απάντησης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισραήλ: Πώς θα απαντήσει στο Ιράν;
© EPA/ABIR SULTAN

Ισραήλ: Πώς θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν;

Το Ισραήλ υποσχέθηκε να απαντήσει στην ολονύκτια πυραυλική επίθεση του Ιράν με πάνω από 300 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα φορτωμένα εκρηκτικά, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στρατιωτικών στόχων  σε αντίποινα για τον ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον του προξενείου του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία για γενίκευση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Αλλά ποια μορφή θα πάρει αυτή η απάντηση;

Ο στρατός του Ισραήλ και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο συζητούν ακριβώς αυτό. Οι πιο πιθανοί στόχοι θα είναι οι ιρανικές βάσεις που εκτόξευσαν αυτούς τους πυραύλους.

Αλλά το Ισραήλ θα μπορούσε κάλλιστα να αποφασίσει να προχωρήσει παραπέρα και να πλήξει μεγάλες ιρανικές στρατιωτικές βάσεις και κέντρα εκπαίδευσης του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σε όλη τη χώρα, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες καθώς και υλικές ζημιές. Το Ιράν τότε, αναμφίβολα, θα απαντούσε και πάλι, όπως έχει ορκιστεί να κάνει. Έτσι, βρισκόμαστε τώρα στο «μεσαίο σκαλοπάτι», όπως λέγεται, μιας πολύ επικίνδυνης κλιμάκωσης.

Οι κυβερνήσεις στη Μέση Ανατολή «κρατούν την ανάσα τους» καθώς περιμένουν να δουν την έκταση και τη σφοδρότητα της απάντησης του Ισραήλ.

Η Δρ Lina Khatib, συνεργάτης του Chatham House, δήλωσε στο BBC Radio 5 Live ότι η επίθεση «είχε στόχο να είναι ένα είδος θεάματος που το Ιράν ήθελε να παρακολουθήσει ο κόσμος».

Η Δρ Khatib, η οποία βρίσκεται επί του παρόντος στο Λίβανο, δήλωσε ότι η επίθεση στην πραγματικότητα «ήταν αρκετά περιορισμένη». Αναφέρθηκε επίσης στην ανακοίνωση του Ιράν, πριν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη φτάσουν στους στόχους τους στο Ισραήλ.

«Αυτό λοιπόν δείχνει ότι το Ιράν ήθελε απλώς να στείλει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα, για να σώσει τα προσχήματα, ώστε να θεωρηθεί ότι απάντησε άμεσα στο Ισραήλ, αλλά ταυτόχρονα σίγουρα δεν θέλει να κλιμακωθεί περαιτέρω η κατάσταση.

Πηγή: BBC

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ