Κοσμος

Η Χαμάς λέει στους διαπραγματευτές ότι «δεν έχει» 40 ισραηλινούς ομήρους

Καθώς οι συνομιλίες συνεχίζονται μετ' εμποδίων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Χαμάς δεν ξέρει πόσους από τους ομήρους είναι ακόμη ζωντανοί, δηλώνει στέλεχός της
© ΕΡΑ / ATEF SAFADI

Χαμάς: Δεν μπορεί να «εντοπίσει» 40 ισραηλινούς ομήρους

Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι επί του παρόντος δεν είναι σε θέση να εντοπίσει 40 ισραηλινούς ομήρους που απαιτούνται για την πρώτη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με έναν ισραηλινό αξιωματούχο και μια πηγή που γνωρίζει τις συζητήσεις, εγείροντας φόβους ότι περισσότεροι όμηροι μπορεί να είναι νεκροί.

Το πλαίσιο που έχουν θέσει οι διαπραγματευτές λέει ότι κατά τη διάρκεια μιας πρώτης παύσης των μαχών διάρκειας έξι εβδομάδων, η Χαμάς θα πρέπει να απελευθερώσει 40 από τους υπόλοιπους ομήρους, συμπεριλαμβανομένων όλων των γυναικών καθώς και των άρρωστων και ηλικιωμένων ανδρών. Σε αντάλλαγμα, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές.

Η Χαμάς έχει πει στους διεθνείς διαμεσολαβητές - στους οποίους περιλαμβάνονται το Κατάρ και η Αίγυπτος - ότι δεν έχει 40 ζωντανούς ομήρους που να πληρούν αυτά τα κριτήρια απελευθέρωσης, είπαν και οι δύο πηγές.  Η αδυναμία - ή η απροθυμία - της Χαμάς να πει στο Ισραήλ ποιοι όμηροι θα απελευθερωθούν, ζωντανοί, είναι ένα σημαντικό εμπόδιο, πρόσθεσε η δεύτερη πηγή.

Με τη Χαμάς να φαίνεται ότι δεν μπορεί να φτάσει τους 40 στις προτεινόμενες κατηγορίες, το Ισραήλ πίεσε τη Χαμάς να συμπληρώσει την αρχική απελευθέρωση με νεότερους άνδρες ομήρους, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών, δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Το Ισραήλ θα επιτρέψει σε 150.000 κατοίκους της Γάζας να επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα του θύλακα

Το Ισραήλ συμφώνησε στις συνομιλίες που γίνονται στην Αίγυπτο για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο της Γάζας σε παραχωρήσεις σχετικά με την επιστροφή Παλαιστινίων στο βόρειο τμήμα του θύλακα, αλλά πιστεύει ότι η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς δεν επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας, δήλωσαν σήμερα Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Δύο αξιωματούχοι με γνώση των συνομιλιών δήλωσαν ότι με βάση την αμερικανική πρόταση για ανακωχή, το Ισραήλ θα επιτρέψει την επιστροφή 150.000 Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα χωρίς ελέγχους ασφαλείας.

Σε αντάλλαγμα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, η Χαμάς θα πρέπει να δώσει έναν κατάλογο με ομήρους --γυναίκες, ηλικιωμένους και ασθενείς-- που ακόμα κρατά και που παραμένουν ζωντανοί.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο. Η Χαμάς δήλωσε χθες ότι η τελευταία πρόταση που παρουσιάστηκε από τους μεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ δεν πληροί τις προϋποθέσεις, αλλά ότι θα την εξετάσει περαιτέρω πριν απαντήσει.

Η ισραηλινή εκτίμηση είναι ότι η Χαμάς δεν θέλει να πετύχει συμφωνία ακόμα, δήλωσαν οι δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ