Κοσμος

Ο Μπάιντεν λέει ότι σκέφτεται να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ

Στον ιδρυτή των Wikileaks έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για κατασκοπεία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζούλιαν Ασάνζ: Να μην γίνει έκδοση του ιδρυτή του Wikileaks στις ΗΠΑ
© AAP

Τζο Μπάιντεν: Μπορεί να αποσύρει τις κατηγορίες κατά του Τζούλιαν Ασάνζ

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι εξετάζει το αίτημα της Αυστραλίας να εγκαταλείψει τη δεκαετή προσπάθεια των ΗΠΑ δίωξης κατά του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ για τη δημοσίευση αμερικανικών απόρρητων εγγράφων.

Εδώ και χρόνια, η Αυστραλία έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τη δίωξη κατά του Ασάνζ, Αυστραλού πολίτη που έχει πολεμήσει τις αμερικανικές προσπάθειες έκδοσης από τη φυλακή του Ηνωμένου Βασιλείου. Ερωτηθείς σχετικά με το αίτημα την Τετάρτη, καθώς φιλοξενούσε τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, για επίσημη επίσκεψη, ο Μπάιντεν δήλωσε: «Το εξετάζουμε».

Στον Ασάνζ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για κατασκοπεία και μία κατηγορία για κατάχρηση ηλεκτρονικού υπολογιστή σχετικά με τη δημοσίευση από τον ιστότοπό του ενός σωρού απόρρητων αμερικανικών εγγράφων πριν από σχεδόν 15 χρόνια. Οι αμερικανοί εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο 52χρονος Ασάνζ ενθάρρυνε και βοήθησε την αναλύτρια πληροφοριών του αμερικανικού στρατού Τσέλσι Μάνινγκ να κλέψει διπλωματικά τηλεγραφήματα και στρατιωτικά αρχεία που δημοσίευσε το WikiLeaks, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές.

Η Αυστραλία υποστηρίζει ότι υπάρχει μια ασυνέχεια μεταξύ της μεταχείρισης του Ασάνζ και της Μάνινγκ από τις ΗΠΑ. Ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μετέτρεψε την ποινή των 35 ετών της Μάνινγκ σε επτά χρόνια, γεγονός που επέτρεψε την απελευθέρωσή της το 2017.

Οι υποστηρικτές του Ασάνζ λένε ότι είναι δημοσιογράφος που προστατεύεται από την πρώτη τροπολογία και ο οποίος αποκάλυψε παραπτώματα του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και το Αφγανιστάν που ήταν προς το δημόσιο συμφέρον. Η σύζυγος του Ασάνζ, Στέλλα Ασάνζ, δήλωσε ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks «διώκεται επειδή αποκάλυψε το πραγματικό κόστος του πολέμου σε ανθρώπινες ζωές». Έχει πει ότι η υγεία του συνεχίζει να επιδεινώνεται στη φυλακή και φοβάται ότι θα πεθάνει πίσω από τα κάγκελα.

Πηγή: ΑP

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ