Κοσμος

Οι Νοτιοκορεάτες ψηφίζουν σήμερα για τις βουλευτικές εκλογές- Ο πρόεδρος Γιουν διεκδικεί την κάλπη

Η συντηρητική κυβέρνηση ενάντια στην κεντροαριστερά

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέολ μιλάει στο κοινοβούλιο
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέολ μιλάει στο κοινοβούλιο © ΕΡΑ/YONHAP

Οι Νοτιοκορεάτες ψηφίζουν για νέα κυβέρνηση - Ο πρόεδρος Γιουν αντιμέτωπος με τη δοκιμασία της κάλπης

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέολ βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με τη δοκιμασία της κάλπης, καθώς διεξάγονται στη χώρα βουλευτικές εκλογές που αντιμετωπίζονται ως ένα είδος δημοψηφίσματος των μέσων της θητείας του για το συντηρητικό πρόγραμμά του. Είχε προηγηθεί μια προεκλογική εκστρατεία κατά την οποία παρακάμφθηκαν πολυάριθμα πραγματικά προβλήματα της χώρας.

South Korea parliamentary elections: A crucial test for President Yoon? | DW News

Γιουν εναντίον Λι Τζέι

Ο Γιουν και ο κύριος αντίπαλός του, ο Λι Τζέι-μιούνγκ του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος είχε τραυματισθεί σοβαρά πριν από τρεις μήνες σε επίθεση εναντίον του με μαχαίρι, επιδόθηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας σε μια μάχη από την οποία ενδέχεται να επωφεληθεί ένα καινούριο αντισυστημικό κόμμα, ενώ μπορεί επίσης να συμβάλει στην περαιτέρω αποστασιοποίηση των νέων ψηφοφόρων σ' αυτή τη χώρα των 51 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο Γιουν είχε κερδίσει με μικρή διαφορά τον Λι στις προεδρικές εκλογές του 2022. Έκτοτε εφάρμοσε μια αυστηρή πολιτική έναντι της Βόρειας Κορέας, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη συμμαχία της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες και προσεγγίζοντας την Ιαπωνία, πρώην αποικιοκρατική δύναμη στην Κορέα, με την οποία οι ιστορικές διενέξεις είναι πολυάριθμες.

, ο Λι Τζέι-μιούνγκ του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος μιλάει σε προεκλογική εκστρατεία
Ο Λι Τζέι-μιούνγκ του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος

Ο Λι Τζέι κατηγορείται για διαφθορά

Όμως ο Λι Τζέι-μιούνγκ, σε βάρος του οποίου διεξάγεται σειρά ερευνών για διαφθορά, για τις οποίες καταγγέλλει πως έχουν πολιτικά κίνητρα, επιδιώκει τώρα να εκδικηθεί, ελπίζοντας να ενισχύσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Δημοκρατικού Κόμματός του (PD), κάτι που θα μπορούσε να του επιτρέψει να καθαιρέσει τον Γιούν.

«Σας παρακαλώ, δώστε μας έναν ελάχιστο αριθμό εδρών που θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε να αποτύχει αυτή η ανήθικη και επαίσχυντη αντιπολίτευση», δήλωσε την παραμονή της ψηφοφορίας ο Χαν Ντονγκ-χουν, επικεφαλής του Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας (PPP) του Γιουν.

Από την πλευρά του, ο Λι κάλεσε τους Νοτιοκορεάτες «να ψηφίσουν για να εμποδίσουν την πολιτική δύναμη που πρόδωσε το λαό να αποκτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Ο συντηρητικός Γιουν Σουκ Γέολ

Από την έναρξη της προεδρικής θητείας του, η δημοτικότητα του Γιουν Σουκ Γέολ ουδέποτε απογειώθηκε, συχνά παραμένοντας γύρω στο 30%, και το γεγονός ότι δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει εμποδίσει την εφαρμογή του κοινωνικά συντηρητικού πολιτικού προγράμματός του.

Η Νότια Κορέα αντιμέτωπη με δημογραφική παρακμή

Εντούτοις η δημογραφική εξέλιξη της Νότιας Κορέας ευνοεί τον Γιουν, καθώς οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι - που ψηφίζουν συνήθως συντηρητικά - είναι πλέον πιο πολλοί από τους νέους.

«Οι ψηφοφόροι άνω των 60 ετών αντιπροσωπεύουν μια ισχυρή και σταθερά συντηρητική βάση για τον κ. Γιουν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σάρον Γιούνκ, καθηγήτρια κορεατικών σπουδών στο πανεπιστήμιο Νοτρ Νταμ.

Η αποχή αναμένεται ότι θα είναι μαζική μεταξύ των νέων, πολλοί από τους οποίους δηλώνουν αποθαρρυμένοι από μια πολιτική τάξη στην οποία κυριαρχούν ηλικιωμένοι άνδρες που αγνοούν της ανησυχίες τους, όπως το κόστος της στέγασης ή την εργασιακή ανασφάλεια.

Ένας νέος πολιτικός σχηματισμός αναδύεται

Ένας νέος σχηματισμός, το Κόμμα Ανοικοδόμησης της Κορέας, κατέγραψε πρόσφατα άνοδο στις δημοσκοπήσεις, κεφαλαιοποιώντας τη δυσαρέσκεια τόσο έναντι της κυβέρνησης όσο και έναντι της αντιπολίτευσης.

Του εν λόγω κόμματος ηγείται ένας πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ο Σο Κουκ, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε φυλάκιση δύο ετών επειδή πλαστογράφησε έγγραφα για να διευκολύνει την πρόσβαση των παιδιών του σε καλά πανεπιστήμια. Έχει ασκήσει έφεση εναντίον της καταδίκης του.

Το πρόγραμμα του αντισυστημικού κόμματός του είναι από τα πιο ισχνά, όμως οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν στήθος με στήθος με το Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας του Γιουν. Αν επαληθευθούν, το κόμμα αυτό μπορεί να αναδειχθεί σε ρυθμιστικό παράγοντα στο κοινοβούλιο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ