Πέθανε Παλαιστίνιος που κρατείτο σε φυλακή στο Ισραήλ για 38 χρόνια
Είχε φυλακιστεί για την απαγωγή και τη δολοφονία ισραηλινού στρατιώτη
Ισραήλ: Πέθανε Παλαιστίνιος ήταν φυλακή 38 χρόνια - Είχε φυλακιστεί για την απαγωγή και τη δολοφονία ισραηλινού στρατιώτη
Παλαιστίνιος με την ισραηλινή υπηκοότητα πέθανε χθες Κυριακή εξαιτίας καρκίνου, έπειτα από 38 χρόνια που παρέμεινε φυλακισμένος για την απαγωγή και τη δολοφονία ισραηλινού στρατιώτη, μετέδωσαν ισραηλινά και παλαιστινιακά ΜΜΕ.
Ο Ουάλιντ Ντάκα, 62 ετών, πέθανε στο ιατρικό κέντρο Σαμίρ, σε νοτιοδυτικό προάστιο του Τελ Αβίβ. Έπασχε από σπάνια μορφή καρκίνου του μυελού των οστών που διαγνώστηκε τον Δεκέμβριο του 2022. Είχε αντιμετωπίσει λευχαιμία πριν από αρκετά χρόνια.
«Παρά τις διεθνείς και παλαιστινιακές εκκλήσεις για την απελευθέρωσή του εξαιτίας σοβαρής ιατρικής αμέλειας στη φυλακή, παρέμεινε κρατούμενος ως τον θάνατό του», ανέφερε η Λίμα Ναζίχ, παλαιστίνια δικηγόρος και ακτιβίστρια.
Κρατούμενος από τον Μάρτιο του 1986, δικάστηκε διότι ανήκε σε ένοπλο πυρήνα του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP) που ευθυνόταν για την απαγωγή και τον φόνο ισραηλινού στρατιώτη το 1984.
Καταδικάστηκε να εκτίσει ισόβια κάθειρξη προτού η ποινή του μετατραπεί σε 37 χρόνια κάθειρξης. Όμως το 2018, η ισραηλινή δικαιοσύνη τον καταδίκασε να εκτίσει δυο επιπλέον χρόνια φυλάκισης, διότι προσπάθησε να φέρει μέσα στη φυλακή κινητά τηλέφωνα. Η απελευθέρωσή του αναβλήθηκε ως τον Μάρτιο του 2025.
Συνεχή αιτήματα για πρόωρη απευλεθέρωση
Οι επανειλημμένες αιτήσεις του να απελευθερωθεί πρόωρα για λόγους υγείας παρέμειναν νεκρό γράμμα, σύμφωνα με τη Λέσχη Παλαιστίνιων Φυλακισμένων, ένωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων Παλαιστίνιων που κρατούνται στο Ισραήλ.
Η Διεθνής Αμνηστία καλούσε για ακόμη μια φορά το Σάββατο να αφεθεί ελεύθερος. Μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, υπέμεινε «βασανιστήρια, ταπεινώσεις, στέρηση των οικογενειακών επισκέψεων» και της ιατρικής περίθαλψης που είχε ανάγκη, κατήγγειλε η ΜΚΟ.
Ο διασημότερος παλαιστίνιος φυλακισμένος στο Ισραήλ είναι ο Μαρουάν Μπαργούτι, άλλοτε ανώτερο στέλεχος της Φάταχ, που καταδικάστηκε να εκτίσει ισόβια για φόνους, εξαιτίας του ρόλου του σε σειρά αντιισραηλινών επιθέσεων τα χρόνια του 2000. Παραμένει φυλακισμένος στο Ισραήλ επί σχεδόν 20 χρόνια.
Θεωρείται η πιο λαοφιλής πολιτική προσωπικότητα στα Παλαιστινιακά Εδάφη και υποστηρικτές του έτρεφαν ελπίδες πως θα αφηνόταν ελεύθερος στα τέλη του Νοεμβρίου, όταν κηρύχθηκε ανακωχή μιας εβδομάδας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.
Η ανακωχή εκείνη επέτρεψε να απελευθερωθούν 80 ισραηλινοί όμηροι από τους 250 και πλέον που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 παλαιστινίων κρατούμενων. Και στις δυο πλευρές, επρόκειτο κυρίως για γυναίκες και παιδιά.
Έκτοτε δεν έχει μπορέσει να κλειστεί συμφωνία για νέα ανταλλαγή, όμως για νιοστή φορά αναμενόταν να αρχίσουν στο Κάιρο έμμεσες συνομιλίες Ισραήλ/Χαμάς με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πιο πλούσιος από ποτέ μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ
Η πρώην παρουσιάστρια αρνείται το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020
«Ένας πόλεμος ανάμεσα στις δύο χώρες, δεν θα έχει νικητή», δηλώνει το Πεκίνο
Η δεύτερη επιδρομή του είδους μέσα σε μια εβδομάδα
Η εγγονή τους, η Ναόμι Μπάιντεν θα γίνει σύντομα μητέρα
Η κυβέρνηση υποσχέθηκε δικαιοσύνη για τα θύματα του καθεστώτος Άσαντ
Σε δημόσιο νοσοκομείο της Πάδοβας
Την εποχή που ήταν παρουσιάστρια στο Fox News
Με αφορμή δηλώσεις του υπέρ του Ισραήλ
Η ουκρανική προεδρία δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν
Ο φόρος κληρονομιάς στις βρετανικές φάρμες και το τέλος μιας βρετανικής παράδοσης
Η δίκη αποκάλυψε ότι το παιδί έφερε 25 κατάγματα, περισσότερο ή λιγότερο παλιά
Έλληνας μηχανικός και πατέρας τριών παιδιών, είναι μεταξύ των έξι θυμάτων της κατάρρευσης πολυκατοικίας μετά από έκρηξη στη Χάγη
Τι αναφέρει ο νέος μάρτυρας για τα τα white parties
Τι αναφέρουν Αμερικανικοί αξιωματούχοι
Τι αποκαλύπτεται τώρα, στον απόηχο της υπόθεσης Πελικό για τον ενορχηστρωτή των βιασμών της Μαζάν
Η διαδικασία θα έχει τυπικό χαρακτήρα δεδομένου ότι δεν διαθέτει αριθμητική ισχύ πλέον
Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο ενώ περπατούσε κοντά στο σπίτι της
Κυβερνούσε την χώρα πριν το γιο του μεταξύ 1971 και 2000
Η σφαγή του Μόντρεαλ θεωρείται πλέον πράξη μισογυνιστικής τρομοκρατίας και κοινωνικής βίας κατά των γυναικών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.