Ποιος είναι ο Πίτερ Μαγιάρ που τα βάζει με τον Όρμπαν στην Ουγγαρία;
Ηγήθηκε μεγάλης διαδήλωσης κατά του πρωθυπουργού στην Βουδαπέστη
Ουγγαρία: Μεγάλη διαδήλωση στη Βουδαπέστη κατά της κυβέρνησης Ορμπάν
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες στη Βουδαπέστη για να υποστηρίξουν έναν πρώην προσκείμενο στην ομάδα εξουσίας, ο οποίος έγινε τώρα επικριτής του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν και εννοεί να αμφισβητήσει τον εθνικιστή ηγέτη.
Η διαδήλωση οργανώθηκε από τον δικηγόρο Πέτερ Μαγιάρ, ο οποίος συγκλονίζει την ουγγρική πολιτική αφότου ήρθε στο προσκήνιο, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε το Φεβρουάριο από μια προεδρική χάρη σε υπόθεση παιδεραστείας.
Ένα πλήθος περίπου 100.000 ανθρώπων ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά του στην πλατεία Κόσουτ της Βουδαπέστης, μπροστά από το κοινοβούλιο, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των τελευταίων δεκαετιών στην Ουγγαρία.
Πολλοί από τους συγκεντρωμένους κρατούσαν λάβαρα με τα εθνικά χρώματα και πλακάτ που έγραφαν «Οι Ούγγροι εξεγείρονται!».
«Θα ανακτήσουμε τη χώρα μας βήμα το βήμα και λιθάρι το λιθάρι θα οικοδομήσουμε μια Ουγγαρία κυρίαρχη και σύγχρονη», είπε ο Μαγιάρ απευθυνόμενος στο πλήθος.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα ανακοινώσει σύντομα τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, το οποίο θα συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές και τις τοπικές εκλογές του Ιουνίου.
Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πίτερ Μαγιάρ;
Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει ωστόσο ότι ο Μαγιάρ δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου με το δικό το κόμμα επειδή δεν μπορεί να τηρήσει τις σχετικές προθεσμίες, όμως βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με υφιστάμενα κόμματα για να μπορέσει να είναι υποψήφιος. Ο ίδιος προέβλεψε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ουγγαρία θα είναι «το πρώτο καρφί στο φέρετρο» του συστήματος Ορμπάν.
Ο Πέτερ Μαγιάρ, 43 ετών, είναι ο πρώην σύζυγος της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης του Ορμπάν Γιούντιτ Βάργκα, η οποία υποχρεώθηκε να αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή μετά το σκάνδαλο της χορήγησης προεδρικής χάρης σε έναν άνδρα ο οποίος είχε καταδικασθεί για υπόθεση παιδεραστείας και αποφυλακίσθηκε.
Ενώ βρισκόταν για καιρό κοντά στο κυβερνών κόμμα, το Fidesz, ο Μαγιάρ τότε αποστασιοποιήθηκε και δεσμεύθηκε να αμφισβητήσει «το εργοστάσιο εξουσίας» του Ορμπάν.
Τον περασμένο μήνα, δημοσιοποίησε μια ηχογράφηση που υποτίθεται πως εμπλέκει έναν κορυφαίο υπουργό σε μια πολύ προβεβλημένη υπόθεση διαφθοράς και κάλεσε τον γενικό εισαγγελέα να παραιτηθεί.
«Η πρωτοβουλία του κ. Μαγιάρ πρέπει να υποστηριχθεί επειδή με τη σημερινή αντιπολίτευση, δεν υπάρχει ελπίδα στη μάχη εναντίον του κ. Ορμπάν», λέει ο 49χρονος μάγειρας Λέο Σάμπο, ο οποίος ήταν μεταξύ των διαδηλωτών.
Η Ταμάρα, 36 ετών, η οποία αρνείται να πει το επώνυμό της, είναι ακόμη «επιφυλακτική», όμως ήρθε για να «κάνει κάτι, επειδή είναι παράλογο να βλέπεις αυτά που έχει μπορέσει να κάνει αυτή η κυβέρνηση χωρίς να ανησυχείς».
Ο Πέτερ Νάγκι, ένας 20χρονος φοιτητής, είναι έτοιμος να δώσει μια ευκαιρία στον Μαγιάρ, επειδή οι Ούγγροι «δεν έχουν τίποτα να χάσουν». Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, ένας σχηματισμός του Μαγιάρ θα συγκέντρωνε την υποστήριξη του 11 ως 15% των ούγγρων ψηφοφόρων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εκτροχιάστηκε αμαξοστοιχία - Τουλάχιστον 20 τραυματίες
Ο Γιενς-Φρέντερικ Νίλσεν προειδοποιεί για αυξημένη εγρήγορση amid δηλώσεων Τραμπ περί αμερικανικού ελέγχου
Σύμφωνα με οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Τι υποστηρίζει η υπεράσπιση της εφημερίδας
Έκτακτη συνέντευξη για τον έναν χρόνο ως πρόεδρος των ΗΠΑ
Δεν είναι ακόμη σαφές αν τα χρήματα των πελατών έχουν δεσμευτεί σε κρασιά
Επικαλούμενος την επιστολή στον πρωθυπουργό της Νορβηγίας
Πού επικεντρώνονται οι έρευνες
Μια από τις τραγικές ιστορίες του δυστυχήματος
Σε ηλικία μόλις 29 ετών
Η συμφωνία είχε κλειστεί τον Ιούλιο έπειτα από συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
Οι Κούρδοι ακυρώνουν τη συμφωνία με το καθεστώς της Δαμασκού – Αποχωρούν από το αλ-Χολ, συγκρούσεις και στην Τουρκία
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και η επιβολή ενός νέου τύπου αστυνομικού κράτους
Ο θρυλικός σέντερ του ΝΒΑ συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο
Στο σημείο της τραγωδίας το βασιλικό ζεύγος
Τι σημαίνει το «Nu det NUUK» που κυριαρχεί
Οι κινήσεις του από την ορκομωσία κι έπειτα, το χρονικό του φόβου και οι «τέσσερις ελευθερίες»
Γιατί φοράει γυαλιά ηλίου ο Γάλλος πρόεδρος;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.