Κοσμος

Άντονι Μπλίνκεν: Η Ουκρανία θα γίνει τελικά μέλος του ΝΑΤΟ

Η υποστήριξη της Συμμαχίας προς τη χώρα παραμένει «σταθερή»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άντονι Μπλίνκεν: Η Ουκρανία θα γίνει τελικά μέλος του ΝΑΤΟ
Η Ουκρανία θα γίνει τελικά μέλος του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν © ΕΡΑ/EMMANUEL DUNAND

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί εν τέλει στο ΝΑΤΟ

«Η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», είπε ο Άντονι Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Σκοπός μας στη σύνοδο κορυφής είναι να βοηθήσουμε να γεφυρώσουμε αυτήν την ένταξη», συμπλήρωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

NEW: Blinken Says Ukraine Will Become NATO Member During Trip To Brussels, Belgium

Μπλίνκεν: Η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως μεγαλύτερη στήριξη

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Γαλλία πριν 2 ημέρες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ  είχε αναφέρει ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε μια «κρίσιμη στιγμή» στον πόλεμό της με τη Ρωσία και χρειάζεται επειγόντως μεγαλύτερη στήριξη από τη Δύση.

Εξέφρασε δε τη δυσφορία του για το αδιέξοδο στο Κογκρέσο με επίκεντρο την πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στρατιωτική βοήθεια για το Κίεβο.

«Είναι απολύτως απαραίτητο να δώσουμε στους Ουκρανούς αυτό που συνεχίζουν να χρειάζονται για να υπερασπιστούν τη χώρα τους, ειδικά όσον αφορά πυρομαχικά και αντιαεροπορική άμυνα», δήλωσε.

«Για αυτό ακριβώς, το αίτημα για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που ο πρόεδρος Μπάιντεν υπέβαλε στο αμερικανικό Κογκρέσο πρέπει να ικανοποιηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα».

Η Βουλή των Αντιπροσώπων καθυστερεί τη στρατιωτική βοήθεια προς Ουκρανία

Ο Μπάιντεν έχει προτρέψει τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί να εγκρίνει τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια, όμως ο πρόεδρός της Μάικ Τζόνσον καθυστερεί το θέμα εδώ και μήνες επικαλούμενος εσωτερικές προτεραιότητες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι εάν η Ουκρανία δεν λάβει τη βοήθεια, οι δυνάμεις της θα πρέπει να οπισθοχωρήσουν «με μικρά βήματα».

Οι σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ επιδεινώνονται

Νωρίτερα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα διαβεβαίωσε ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ επιδεινώνονται, αλλά η Μόσχα δεν σκοπεύει να έρθει σε σύγκρουση με χώρα μέλος της Συμμαχίας.

«Οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Συμμαχία, όπως ήταν αναμενόμενο και σκοπίμως, επιδεινώνονται», ανέφερε σε σχόλια του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, με αφορμή την επέτειο των 75 ετών από την ίδρυση του ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών έχουν πέσει σε «μηδενικό» επίπεδο, κυρίως λόγω της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών.

Η Σουηδία και η Φινλανδία μπήκαν στο ΝΑΤΟ               

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως την αποκαλεί, στην Ουκρανία το 2022 με δηλωμένο στόχο να αποτρέψει την επέκταση του ΝΑΤΟ πιο κοντά στη χώρα του.

Ωστόσο, εξαιτίας του πολέμου η Συμμαχία επεκτάθηκε, με την ένταξη δύο νέων μελών, της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Το ΝΑΤΟ αναφέρει ότι βοηθά την Ουκρανία να πολεμήσει για την επιβίωσή της μπροστά στη ρωσική επιθετικότητα και προσφέρει στο Κίεβο προηγμένης τεχνολογίας όπλα, πληροφορίες και εκπαίδευση.

Η Ρωσία από την πλευρά της, εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο το ΝΑΤΟ εμπλέκεται ντε φάκτο στη σύγκρουση. Ο Πούτιν δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι οποιαδήποτε άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ θα σημαίνει ότι ο πλανήτης θα απέχει ένα βήμα από τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ