Κοσμος

Μεγάλη απάτη με το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ιταλία: «Φτερά» 600 εκατ. ευρώ σε Rolex και Lamborghini

Πώς δρούσαν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιταλία: Απάτη με τις ενισχύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης
© EPA/CLAUDIO GIOVANNINI

Ιταλία: Απάτη με τις ενισχύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης - Μεγάλη επιχείρηση των αρχών 

Οι αρχές συνέλαβαν την Πέμπτη περισσότερους από 20 υπόπτους στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας για απάτη που συνδέεται με το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία.

Κατόπιν αιτήματος των εισαγγελέων της ΕΕ, 150 αξιωματικοί των μονάδων απάτης και της οικονομικής αστυνομίας συνέλαβαν οκτώ άτομα, ενώ άλλα 14 τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό μετά από διασυνοριακή έρευνα για μια φερόμενη εγκληματική οργάνωση που θεωρείται ύποπτη για απάτη ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) της ΕΕ για την Ιταλία.

Η αστυνομία πραγματοποίησε επίσης έφοδο σε σπίτια και επιχειρήσεις, κατάσχοντας και δεσμεύοντας περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων διαμερισμάτων και βιλών, κρυπτονομισμάτων, ρολογιών Rolex, χρυσού και κοσμημάτων, καθώς και μιας Lamborghini, μιας Porsche και ενός Audi Q8.

Η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος του ταμείου της ΕΕ  με 191,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια προς διαχείριση και δαπάνη. Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι βρίσκεται υπό πίεση για να τηρήσει τις προθεσμίες του ταμείου για τις δαπάνες και την ολοκλήρωση των έργων.

Πώς δρούσαν

Σύμφωνα με την αστυνομία, η απάτη πραγματοποιήθηκε από εγκληματική οργάνωση που περιλάμβανε επαγγελματίες με εμπειρία στην υποβολή αιτήσεων για δημόσια χρηματοδότηση, οι οποίοι βοήθησαν στην εξασφάλιση μετρητών για έργα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ψηφιοποίησης των ιταλικών εταιρειών.

Η οικονομική αστυνομία εντόπισε «τη νομιμοποίηση τεράστιων παράνομων κερδών που πραγματοποιήθηκε μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου εικονικών εταιρειών που δημιουργήθηκαν έξυπνα στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας.

Η ομάδα χρησιμοποίησε έναν «εκλεπτυσμένο μηχανισμό νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ... χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες, όπως διακομιστές cloud που βρίσκονται σε μη συνεργάσιμες χώρες, κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία και τεχνητή νοημοσύνη για την παραγωγή πλαστών εγγράφων».

Σωρεία καταχρήσεων

Κατά την τελευταία δεκαετία, τα συνδικάτα του εγκλήματος έχουν γίνει όλο και πιο επιδέξια στην απόσπαση κεφαλαίων που διανέμονται από την ΕΕ για την ανάπτυξη και την ανοικοδόμηση. Οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν διαφοροποιηθεί από τις παραδοσιακές πηγές εισοδήματος, όπως η εκβίαση και η ληστεία, προς όφελος της τσέπης των επιδοτήσεων της ΕΕ που παρέχουν μια πιο προσοδοφόρα και αξιόπιστη ροή εισοδήματος.

Ο αριθμός των ερευνών για απάτες που σχετίζονται με το ταμείο ανάκτησης της ΕΕ αυξήθηκε κατακόρυφα το 2023, έγραψε η EPPO -η οποία είναι υπεύθυνη για τη διερεύνηση και τη δίωξη εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων του μπλοκ- στην ετήσια έκθεσή της.

Πηγή: Politico

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ