Κοσμος

Ο Τραμπ προηγείται του Μπάιντεν σε έξι κρίσιμες Πολιτείες

Όσα αναφέρει η δημοσκόπηση της WSJ για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τραμπ προηγείται του Μπάιντεν σε έξι κρίσιμες Πολιτείες
Ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται σε πολλές πολιτείες σύμφωνα με δημοσκόπηση της WSJ © ΕΡΑ/ERIK S. LESSER

ΗΠΑ-προεδρικές εκλογές: Ο Τραμπ προηγείται του Μπάιντεν σε έξι κρίσιμες Πολιτείες σύμφωνα με δημοσκόπηση της WSJ    

Ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ προηγείται του Τζο Μπάιντεν σε έξι κρίσιμες Πολιτείες, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εφημερίδας Wall Street Journal που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

2024 Presidential Map Based on Latest Polls | Biden v Trump v RFK Jr

Ποιον επιλέγουν οι ψηφοφόροι: Πρώτος ο Τραμπ

Η δημοσκόπηση επικαλείται ως βασικό αίτιο της πρωτιάς Τραμπ, τις ανησυχίες για την οικονομία και την κατάσταση της υγείας του Δημοκρατικού προέδρου.

Ο Τραμπ προηγείται με 2 έως 8 ποσοστιαίες μονάδες στην Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, την Αριζόνα, την Τζόρτζια, τη Νεβάδα και τη Βόρεια Καρολίνα, στο ερώτημα ποιον θα επέλεγαν οι ψηφοφόροι, συμπεριλαμβανομένων και των τρίτων, ανεξάρτητων υποψηφίων. Το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο και σε μια «μονομαχία» μεταξύ των δύο κορυφαίων.

Στο Γουισκόνσιν, την έβδομη Πολιτεία όπου το αποτέλεσμα θεωρείται επίσης αμφίρροπο, ο Μπάιντεν προηγείται με 3 μονάδες του Τραμπ μεταξύ όλων των υποψηφίων. Στη μεταξύ τους μονομαχία φαίνεται να συγκεντρώνουν το ίδιο ποσοστό.

Η αύξηση της ανεργίας στο επίκεντρο των ανησυχιών

Το προεκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν αγωνίζεται να κατευνάσει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων για την αμερικανική οικονομία, παρά τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τις υγιείς δαπάνες και την καλύτερη του αναμενομένου ανάπτυξη του ΑΕΠ. Το θέμα αυτό προβληματίζει τους οικονομολόγους και τους Δημοκρατικούς πολιτικούς αναλυτές.

Στη δημοσκόπηση της WSJ, οι αρνητικές απόψεις για την απόδοση του Μπάιντεν στα καθήκοντά του ξεπερνούν κατά τουλάχιστον 16 μονάδες τις θετικές. Σε τέσσερις από τις αμφίρροπες Πολιτείες η διαφορά ξεπερνά τις 20 μονάδες. Αρνητική άποψη για την απόδοση του Τραμπ όταν ήταν στην προεδρία εξέφρασαν μόνο οι ψηφοφόροι μιας Πολιτείας, της Αριζόνας.

Ο Τραμπ προηγείται του Μπάιντεν σε έξι κρίσιμες Πολιτείες
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική ομιλία του © ΕΡΑ/ERIK S. LESSER

Ο Τραμπ είναι σε καλύτερη σωματική και διανοητική κατάσταση

Επίσης, το 48% των ψηφοφόρων έκριναν ότι ο Τραμπ είναι σε καλύτερη σωματική και διανοητική κατάσταση για να αναλάβει την προεδρία, ενώ το ποσοστό του Μπάιντεν στο ίδιο ερώτημα είναι μόνο 28%.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 4.200 ψηφοφόρων (600 σε κάθε Πολιτεία) το διάστημα μεταξύ 17-24 Μαρτίου. Το περιθώριο στατιστικού λάθους ανέρχεται στο συν/πλην 1,5% για το σύνολο του δείγματος και στο συν/πλην 4% για τα αποτελέσματα κάθε Πολιτείας ξεχωριστά.

Ο Τραμπ προηγείται του Μπάιντεν σε έξι κρίσιμες Πολιτείες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μιλάει κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Βόρεια Καρολίνα © ΕΡΑ/ALLISON JOYCE

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ