Κοσμος

Ουγκάντα: Απέρριψε προσφυγή κατά του νόμου που τιμωρεί την ομοφυλοφιλία

Αρνούμαστε να τον ακυρώσουμε, δηλώνει το Συνταγματικό Δικαστήριο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουγκάντα: Απέρριψε προσφυγή κατά του νόμου που τιμωρεί την ομοφυλοφιλία
Ο πρόεδρος Γιοουέρι Μουσεβένι διαβεβαίωσε ότι δεν θα υποκύψει σε ξένες πιέσεις για την κατάργησή του νόμου © ΕΡΑ/DANIEL IRUNGU

Ουγκάντα: Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε προσφυγή κατά του αμφιλεγόμενου νόμου που τιμωρεί την ομοφυλοφιλία 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουγκάντας απέρριψε σήμερα προσφυγή για την ακύρωση ενός καταπιεστικού νόμου κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, ο οποίος ψηφίσθηκε το Μάιο του 2023 σε αυτή τη χώρα της ανατολικής Αφρικής. Η προσφυγή εξόργισε τον ΟΗΕ και διάφορες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και προκάλεσε την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Uganda president signs anti-gay law that includes death penalty

Ουγκάντα: Βαριές ποινές για όσους έχουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις

Με την ονομασία «Νόμος κατά της ομοφυλοφυλίας 2023», το εν λόγω νομοθέτημα προβλέπει βαριές ποινές για τα πρόσωπα που έχουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις και «διαφημίζουν» την ομοφυλοφιλία. Ένα αδίκημα «ομοφυλοφιλίας με επιβαρυντικές περιστάσεις» τιμωρείται με την ποινή του θανάτου, μια καταδίκη που δεν έχει πάντως επιβληθεί εδώ και χρόνια στην Ουγκάντα.

Εντούτοις το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι ο εν λόγω νόμος, για τον οποίο ακτιβιστές λένε πως έχει προκαλέσει ένα χείμαρρο καταχρήσεων σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ ατόμων τόσο από ιδιώτες όσο και από κρατικούς λειτουργούς, δεν συμβαδίζει με ορισμένα θεμελιώδη δικαιώματα. Το δικαστήριο διαπίστωσε συγκεκριμένα ότι μερικές διατάξεις του νόμου παραβιάζουν το δικαίωμα στην υγεία και ότι «δεν συνάδουν με το δικαίωμα στην υγεία, την ιδιωτικότητα και την ελευθερία της θρησκείας».

Αρνούμαστε να ακυρώσουμε το νόμο, δηλώνει το Συνταγματικό Δικαστήριο

«Αρνούμαστε να ακυρώσουμε τη νόμο κατά της ομοφυλοφιλίας 2023 στην ολότητά του και δεν αναστέλλουμε την εφαρμογή του», δήλωσε ωστόσο ο Ρίτσαρντ Μπουτίρα, ο επικεφαλής των δικαστών, ο οποίος ανέγνωσε την απόφαση εξ ονόματος των συναδέλφων του.

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει εναντίον του νόμου υπέρμαχοι των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δύο καθηγητές του Δικαίου σε πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας Καμπάλα και δύο βουλευτές του κυβερνώντος Κινήματος Εθνικής Αντίστασης (MNR).

Οργή για την ψήφιση του νόμου

Πολυάριθμες χώρες και διεθνείς οργανισμοί είχαν εκφράσει την οργή τους για την ψήφιση αυτού του νόμου, που θεωρείται από τους πιο καταπιεστικούς στον κόσμο για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+.

Ο πρόεδρος Γιοουέρι Μουσεβένι, ο οποίος διοικεί από το 1986 με σιδηρά πυγμή τη χώρα, τον υπέγραψε τον περασμένο Μάιο και διαβεβαίωσε ότι δεν θα υποκύψει στις ξένες πιέσεις για την κατάργησή του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ