Κοσμος

Σεισμός στην Ταϊβάν: 7 νεκροί, πάνω από 700 οι τραυματίες και δεκάδες παγιδευμένοι από τη δόνηση των 7,4 Ρίχτερ

Βίντεο με κτίρια να καταρρέουν - Ο μεγαλύτερος σεισμός της τελευταίας 25ετίας στη νήσο

Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σεισμός στην Ταϊβάν: 7 νεκροί και 700 τραυματίες - Κτίρια έγειραν ή κατέρρευσαν, πολλοί οι εγκλωβισμένοι

Ο μεγαλύτερος σεισμός της Ταϊβάν τα τελευταία 25 χρόνια, μεγέθους 7,4 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης (3.04) προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον επτά ανθρώπων, ενώ περισσότεροι από 700 τραυματίστηκαν και όπως δηλώνουν οι αρχές 77 ακόμη άνθρωποι παγιδεύτηκαν σε σήραγγες και κτίρια που κατέρρευσαν.

Οι διασώστες χρησιμοποίησαν σκάλες για να βοηθήσουν κάποιους ανθρώπους να κατέβουν σε ασφαλές σημείο. Η τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από κτίρια που γέρνουν σε επισφαλείς γωνίες στην ορεινή, αραιοκατοικημένη ανατολική κομητεία Χουαλιέν, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 7,4 βαθμών.



«Ήταν πολύ ισχυρός. Ένιωσα ότι το σπίτι θα γκρεμιζόταν», δήλωσε ο Τσανγκ Γιου-Λιν, 60 ετών, εργαζόμενος σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας Ταϊπέι.

Οι δονήσεις από τον υποθαλάσσιο σεισμό κοντά στην ανατολική ακτή της Ταϊβάν έγιναν αισθητές σε ολόκληρη τη νησιωτική χώρα και σε τμήματα της ηπειρωτικής Κίνας και της Ιαπωνίας το πρωί της Τετάρτης. Ο σεισμός της Τετάρτης ήταν ο ισχυρότερος που έπληξε το νησιωτικό έθνος εδώ και περίπου 25 χρόνια.

Σεισμός στην Ταϊβάν: Υπάρχουν παγιδευμένοι σε κτίρια και σήραγγες

Ο σεισμός χτύπησε σε βάθος 15,5 χιλιομέτρων, την ώρα που οι άνθρωποι πήγαιναν στη δουλειά τους και οι μαθητές στο σχολείο, προκαλώντας προειδοποίηση για τσουνάμι στη νότια Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες, η οποία αργότερα άρθηκε.

Βίντεο έδειξε διασώστες να χρησιμοποιούν σκάλες για να βοηθήσουν παγιδευμένους ανθρώπους να βγουν από τα παράθυρα, ενώ αλλού σημειώθηκαν μαζικές κατολισθήσεις, καθώς οι ισχυρές δονήσεις στην Ταϊπέι ανάγκασαν το σύστημα του μετρό να κλείσει για λίγο, αν και οι περισσότερες γραμμές επανήλθαν σε λειτουργία.

Οι πυροσβεστικές αρχές δήλωσαν ότι 60 από τους περίπου 77 παγιδευμένους είχαν εγκλωβιστεί σε μια σήραγγα βόρεια της πόλης Χουαλιέν, ενώ δύο Γερμανοί ήταν μεταξύ των παγιδευμένων σε μια άλλη σήραγγα. 

«Προς το παρόν το πιο σημαντικό πράγμα, η ύψιστη προτεραιότητα, είναι η διάσωση των ανθρώπων», δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος Lai Ching-te, μιλώντας έξω από ένα από τα κτίρια που κατέρρευσαν στην Hualien. Η σιδηροδρομική σύνδεση με την περιοχή αναμενόταν να ανοίξει ξανά την Πέμπτη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Lai, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά του τον επόμενο μήνα.

Η Ιαπωνία έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στην Ταϊβάν 

Στην Ιαπωνία, η μετεωρολογική υπηρεσία προσδιόρισε το μέγεθος του σεισμού στα 7,7 Ρίχτερ, λέγοντας ότι αρκετά μικρά κύματα τσουνάμι έφτασαν σε τμήματα του νότιου νομού Οκινάουα, ενώ υποβάθμισε την προειδοποίηση για τσουνάμι σε συμβουλευτική.

Η Ιαπωνία είναι έτοιμη να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια κρίνεται απαραίτητη στην Ταϊβάν μετά τον ισχυρό σεισμό, ανέφερε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα σε ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Ο Κισίντα σημείωσε στην πλατφόρμα ότι ένιωσε βαθιά λύπη όταν ενημερώθηκε για τον σεισμό και αναφέρθηκε στην Ταϊβάν ως "τον γείτονα" της Ιαπωνίας "στην άλλη πλευρά της θάλασσας".

Στις Φιλιππίνες, οι σεισμολόγοι προειδοποίησαν τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών σε αρκετές επαρχίες λέγοντάς τους να μετακινηθούν σε ψηλότερα σημεία.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός στη νοτιοανατολική επαρχία Φουτζιάν, ενώ μάρτυρας του Reuters δήλωσε ότι έγινε αισθητός και στο εμπορικό κέντρο της Σαγκάης.

Οι μετασεισμοί θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη αισθητοί στην Ταϊπέι, με περισσότερους από 50 να έχουν καταγραφεί, δήλωσαν αξιωματούχοι για τις καιρικές συνθήκες. Οι δονήσεις από σεισμό κοντά στις ανατολικές ακτές της Ταϊβάν έγιναν αισθητές σε όλη τη νησιωτική χώρα και σε τμήματα της ηπειρωτικής Κίνας και της Ιαπωνίας το πρωί της Τετάρτης.

Το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας έχει αποκατασταθεί μετά τον σεισμό, δήλωσε η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Taipower, ενώ οι δύο πυρηνικοί σταθμοί του νησιού δεν επηρεάστηκαν. Η εταιρεία σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας της Ταϊβάν δήλωσε ότι δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή τραυματισμοί στα τρένα της, αν και τα δρομολόγια θα καθυστερούσαν καθώς πραγματοποιούσε επιθεωρήσεις.

«Δεν υπάρχει πανικός, όλα λειτουργούν»: Η μαρτυρία Έλληνα για τον σεισμό στην Ταϊβάν

Για τον ισχυρότατο σεισμό στην Ταϊβάν μίλησε στον ΣΚΑΪ  ο Χρήστος Σαραντίδης από την πρωτεύουσα Ταϊπέι. Μιλώντας από τη γραμμή του μετρό όπου βρισκόταν, έκανε λόγο για πρωτόγνωρη εμπειρία, καθώς ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός των τελευταίων 25 ετών στη χώρα.

«Η μικρή έφυγε για το σχολείο, είχα το πρωινό ελεύθερο είπα να κοιμηθώ λίγο και μόλις με έπιασε ο ύπνος μας ξύπνησε ο σεισμός. Πέσανε πράγματα και σπάσανε...» Στην Ταϊβάν, διευκρίνισε δεν έχουν πέσει κτίρια. Στην Ταϊπέι υπάρχουν ζημιές στο μετρό, στη γραμμή προς αεροδρόμιο.

«Πανικός δεν υπάρχει, όλα λειτουργούν κανονικά, ακούμε ασθενοφόρα οχήματα πυροσβεστικής από το πρωί, αλλά το μετρό λειτουργεί. Επικοινώνησα με το σχολείο της μικρής μήπως χρειαζόταν να την πάρουμε, αλλά όλα καλά. Είμαστε καλά, ζημιές υπάρχουν στη Χουάλιεν, είναι μια πανέμορφη περιοχή, οι σκέψεις μας είναι σε αυτούς τους ανθρώπους». Αύριο έχουμε τετραήμερη αργία. Αν ο σεισμός γινόταν αύριο, που έχουμε διακοπές, μπορεί τα πράγματα να ήταν χειρότερα σημείωσε. «Ήμασταν λίγο τυχεροί πάνω στην ατυχία μας» παρατήρησε.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για τον σεισμό στη Ταϊβάν

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς, μίλησε στην εκπομπή «Action Τώρα» για τον σεισμό στη Ταϊβάν, εξηγώντας τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη και είπε ότι «δεν υπάρχει φόβος για μεγαλύτερο μετασεισμό».

Σεισμός στην Ταϊβάν: Η ισχυρότερη σεισμική δόνηση μετά το 1999

Το επίσημο κεντρικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι ο σεισμός ήταν ο μεγαλύτερος μετά από έναν μεγέθους 7,6 βαθμών το 1999, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περίπου 2.400 ανθρώπους και προκάλεσε ζημιές ή κατέστρεψε 50.000 κτίρια.

Μετεωρολογικές αρχές της Ταϊβάν δήλωσαν ότι η ένταση του σεισμού στην κομητεία Χουαλιέν ήταν στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο "Άνω 6" σε μια κλίμακα έντασης από το 1 έως το 7.

Ένας τέτοιος σεισμός γκρεμίζει τους τοίχους, εκτός αν είναι κατασκευασμένοι από οπλισμένους τσιμεντόλιθους, ενώ οι άνθρωποι δεν μπορούν να σταθούν όρθιοι και πρέπει να συρθούν για να μετακινηθούν, αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας.

Με πληροφορίες από Reuters