- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το σκάνδαλο των Rolex έχει «σκεπάσει» το Περού
Η πρόεδρος καλείται να τα παρουσιάσει στο δικαστήριο
Περού: Το σκάνδαλο των Rolex έχει «σκεπάσει» την χώρα - Η πρόεδρος καλείται να τα παρουσιάσει στο δικαστήριο
Η περουβιανή εισαγγελία αξίωσε η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε να παρουσιάσει τα ρολόγια Rolex που έχει στην κατοχή της όταν προσέλθει την Παρασκευή να καταθέσει, στο πλαίσιο έρευνας σε βάρος της για φερόμενο παράνομο πλουτισμό.
Η κατοικία της προέδρου ερευνήθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στο πλαίσιο της έρευνας, που αφορά ακριβά ρολόγια την απόκτηση των οποίων φέρεται να μη συμπεριέλαβε στις δηλώσεις περιουσίας της.
«Η πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε επισήμως να παρουσιάσει τα ρολόγια Rolex και να καταθέσει την Παρασκευή 5η Απριλίου», σημείωσε η εισαγγελία σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε χθες Κυριακή.
Διευκρίνισε πως κατά τις έρευνες στην κατοικία της και στο μέγαρο της κυβέρνησης δεν εντοπίστηκαν τα ακριβά ρολόγια και η προεδρία δεν τα παρέδωσε.
Πάντως η εισαγγελία σημείωσε πως προχώρησε στην κατάσχεση «άλλων στοιχείων ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της έρευνας». Περουβιανά ΜΜΕ εξήγησαν πως βρέθηκαν έγγραφα που αποκαλύπτουν την ημερομηνία αγοράς ενός από τα ρολόγια.
Σε διάγγελμά της προς το έθνος, η κυρία Μπολουάρτε κατήγγειλε την έρευνα στην κατοικία της, που ήταν κατ’ αυτήν «αυθαίρετη, δυσανάλογη, καταχρηστική», αλλά και «αντισυνταγματική», κάνοντας λόγο για «συστηματικό διωγμό» εναντίον της.
Η υπεράσπιση της κυρίας Μπολουάρτε ανέφερε πως η αστυνομία βρήκε κάποια ρολόγια όταν ερεύνησε την έδρα της κυβέρνησης. Ο δικηγόρος Ματέο Καστανιέδα είπε πως «πρόκειται για ωραία ρολόγια, αλλά δεν μπορώ να πω πόσα από αυτά είναι Rolex».
Πώς ξέσπασε το σκάνδαλο των Rolex στο Περού
Το «σκάνδαλο των Rolex» ξέσπασε αφού περουβιανός ειδησεογραφικός ιστότοπος, ο La Encerrona, άρχισε να αναρτά τη 15η Μαρτίου σειρά φωτογραφιών στις οποίες η πρόεδρος Μπολουάρτε εικονίζεται να φοράει πολυτελή ρολόγια το 2021 και το 2022, ενώ ήταν μέλος της κυβέρνησης.
Τη 19η Μαρτίου, η γενική εισαγγελία ανακοίνωσε πως έχει αρχίσει να διενεργείται προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της προέδρου για «παράνομο πλουτισμό» και μη δήλωση «της απόκτησης ρολογιών Rolex».
Αντιδρώντας, η κυρία Μπολουάρτε διαβεβαίωσε πως έχει «καθαρά χέρια» και ότι δεν έχει παρά μόνο ένα ρολόι, κάποιας ηλικίας, αγορασμένο με τις οικονομίες της. «Μπήκα στο μέγαρο της κυβέρνησης με καθαρά χέρια και θα φύγω με καθαρά χέρια, όπως έχω υποσχεθεί στον περουβιανό λαό», επέμεινε.
Η πρόεδρος, 61 ετών, αντιμετώπιζε ήδη έρευνα με πολύ βαρύτερο κατηγορητήριο, για «γενοκτονία», «ανθρωποκτονίες κατά συρροή με επιβαρυντικές περιστάσεις» και «πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών», εξαιτίας των θανάτων 50 και πλέον ανθρώπων στις πολύμηνες ταραχές που ακολούθησαν την ορκωμοσία της, τον Δεκέμβριο του 2022.
Η Ντίνα Μπολουάρτε έγινε υπηρεσιακή πρόεδρος του Περού μετά την παύση από το Κογκρέσο και τη σύλληψη από την αστυνομία του προκατόχου της Πέδρο Καστίγιο, εκλεγμένου με κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, του οποίου ήταν η αντιπρόεδρος.
Στις αρχές του μήνα, η πρόεδρος αναγκάστηκε να αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό Αλβέρτο Οτάρολα, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του έπειτα από την έναρξη έρευνας σε βάρος του για άσκηση αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος, μετά την αποκάλυψη τηλεφωνικής συνδιάλεξής του που τον εξέθετε από μέσο ενημέρωσης. Ο στενός συνεργάτης της προέδρου, άλλοτε υπουργός Άμυνας, ήταν μέλος της κυβέρνησης από τον Δεκέμβριο του 2022.
Η κυρία Μπολουάρτε έχει αποκλείσει επανειλημμένα κάθε ενδεχόμενο να παραιτηθεί.
Σε περίπτωση που ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος της, η πρόεδρος, δυνάμει του Συντάγματος, δεν θα δικαστεί παρά μετά τον Ιούλιο του 2026, αφού ολοκληρωθεί η θητεία της.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δύο από τα παιδιά μου χάθηκαν. Ένας από τους τρεις γιους μου είναι ζωντανός» - 8 νεκροί και 18 αγνοούμενοι
Συνεχίζονται οι έρευνες για το κίνητρο
Οι καταρρακτώδεις βροχές των μουσώνων προκάλεσαν ορμητικούς χειμάρρους λάσπης
Οκτώ νεκροί και 18 αγνοούμενοι
Εδώ έχουμε «ευαίσθητους» που στην ουσία ζητούν να μη σατιρίζονται οι δυτικοί που οικειοποιούνται ξένες κουλτούρες. Αλλά μπορεί και να μην είναι μόνο από ανοησία που το κάνουν.
Στο στόχαστρο των ρωσικών πυραύλων και drones τυπογραφεία, βιβλιοπωλεία και μνημεία πολιτισμού
Οξεία αντιπαράθεση για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να μετονομάσει τη λίμνη
Περίπου 5.000 Αμερικανοί ναύτες αναμένεται να αποβιβαστούν για ξεκούραση
Η πτήση που την οδήγησε σε αλλεπάλληλες ιατρικές επισκέψεις και τελικά σε θεραπείες
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
«Το πλοίο έγειρε πολύ γρήγορα αντί να βυθιστεί αργά»
Το σχολείο θάφτηκε κάτω από τη λάσπη
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Σαν σήμερα, 31 Αυγούστου, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 36 ετων
Με 52,8% οι Ισλανδοί απέρριψαν την επανέναρξη των ενταξιακών συνομιλιών
Ξεκίνησαν οι ταφές των θυμάτων
Το χρονικό της τραγωδίας - Συνελήφθη ο καπετάνιος
Οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων στις λάσπες εκμηδενίζονται
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.