Κοσμος

Ο «γκρίζος καρδινάλιος» και κουμπάρος του Πούτιν φέρεται να δωροδοκούσε ευρωβουλευτές

Ανταλλάχθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας με Ουκρανούς στρατιώτες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
EE: Φιλορώσος ολιγάρχης δωροδόκησε ευρωβουλευτές
Russian President Vladimir Putin with Chairman of the political council of Ukrainian party 'Opposition Platform - For Life' Viktor Medvedchuk © EPA/VYACHESLAV PROKOFYEV/TASS

EE: Oυκρανός φιλορώσος ολιγάρχης φέρεται να δωροδοκούσε ευρωβουλευτές 

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν έναν ολιγάρχη που πρόσκειται στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι δωροδόκησε νομοθέτες στο πλαίσιο ρωσικής επιχείρησης επιρροής ενόψει των εκλογών του Ιουνίου σε όλο το μπλοκ.

Ο Ουκρανός ολιγάρχης Βίκτορ Μέντβεντσουκ, ο οποίος είναι νονός μιας από τις κόρες του Ρώσου προέδρου, φέρεται να διαχειριζόταν ένα σύστημα που πλήρωνε πολιτικούς για προπαγάνδα υπέρ του Κρεμλίνου, σύμφωνα με τις βελγικές και τσεχικές αρχές.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου δήλωσε στο κοινοβούλιο την Πέμπτη ότι «η Ρωσία είχε προσεγγίσει κοινοβουλευτικούς της ΕΕ και επίσης τους πλήρωνε για να προωθήσουν τη ρωσική προπαγάνδα», μία ημέρα αφότου οι τσεχικές αρχές επέβαλαν κυρώσεις στον Μέντβεντσουκ και σε έναν συνεργάτη του, καθώς και σε έναν ειδησεογραφικό ιστότοπο με έδρα την Πράγα, τη Φωνή της Ευρώπης.

Το τσεχικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ο  Μέντβεντσουκ «διευθύνει μια ρωσική επιχείρηση επιρροής» στο τσεχικό έδαφος, στόχος της οποίας ήταν να «υπονομεύσει την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας». 

Η ΕΕ δεν έχει επιβάλει ακόμη κυρώσεις στον Μεντβέντσουκ, αλλά το τσεχικό υπουργείο δήλωσε ότι θα πιέσει ώστε το όνομά του να προστεθεί στη μαύρη λίστα του μπλοκ. Δεν μπορούσε να επικοινωνήσει κανείς μαζί του για να σχολιάσει την Παρασκευή.

Μεντβέντσουκ: Ποιος είναι ο κουμπάρος του Πούτιν

Φιλορώσος ολιγάρχης από την Ουκρανία, ο οποίος είχε στην κατοχή του τηλεοπτικά κανάλια και ίδρυσε εκεί ένα φιλο-Μοσχοβίτικο πολιτικό κόμμα, ο Μεντβέντσουκ βρίσκεται τώρα στη Ρωσία μετά την ανταλλαγή κρατουμένων τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ο Μεντβέντσουκ, ο οποίος εργάστηκε ως δικηγόρος προτού γίνει μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, εισήλθε στην πολιτική στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν υπηρέτησε ως προσωπάρχης του τότε προέδρου της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα. Οι επικριτές συχνά τον αποκαλούσαν «γκρίζο καρδινάλιο» του προέδρου και «πρίγκιπα του σκότους» της Ουκρανίας, λόγω της δύναμης και της επιρροής που ασκούσε στο Κίεβο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κατηγορείται ότι διεξάγει εκστρατεία παραπληροφόρησης. Το 2013, συμμετείχε στην προώθηση φιλορωσικών απόψεων κατά των σχεδίων της χώρας να υπογράψει συμφωνία στενότερης σύνδεσης με την ΕΕ. Το 2021, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι διέταξε να κλείσουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί του, αφού το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας αποφάσισε ότι διέδιδαν προπαγάνδα του Κρεμλίνου.

Οι ουκρανικές αρχές συνέλαβαν τον Μεντβέντσουκ τον Απρίλιο του 2022 με την κατηγορία της προδοσίας, δύο μήνες αφότου ο Πούτιν διέταξε την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Έγινε ανταλλαγή του με στρατιώτες που είχαν αιχμαλωτιστεί από τις ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Μαριούπολης.

Πηγή: Financial Times

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ