Κοσμος

Πολωνός αντιστράτηγος φέρεται να κατασκόπευε για την Ρωσία

Διοικούσε μεταξύ άλλων και μια μονάδα του ΝΑΤΟ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολωνός αντιστράτηγος φέρεται να κατασκόπευε για την Ρωσία
The commander of the 18th Mechanized Division, general Jaroslaw Gromadzinski during joint military maneuvers of Polish and American soldiers at the military training ground in Nowa Deba, Poland, 08 April 2022. EPA/Darek Delmanowicz P

Πολωνία: Αντιστράτηγος διοικητής του ΝΑΤΟ φέρεται να κατασκόπευε για την Ρωσία

Ο Πολωνός διοικητής της Eurocorps, μιας πολυεθνικής στρατιωτικής μονάδας των ΝΑΤΟ-ΕΕ που εδρεύει στη Γαλλία ανακλήθηκε στη Βαρσοβία καθώς αντιμετωπίζει έρευνα για αντικατασκοπεία.

Το πολωνικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η έρευνα θα εξετάσει «την προσωπική εξουσιοδότηση ασφαλείας» του αντιστράτηγου Jarosław Gromadziński και θα συγκεντρώσει νέες πληροφορίες για τον ίδιο. Η Βαρσοβία δήλωσε ότι ενημέρωσε τους συμμάχους της «εκ των προτέρων» και ότι η απόλυση δεν προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία.

«Δεν υπάρχει καμία ανησυχία μεταξύ των συμμάχων», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Władyslaw Kosiniak-Kamysz στο πολωνικό ειδησεογραφικό κανάλι TVN24 την Πέμπτη. Περιέγραψε την απόλυση ως «σοβαρό ζήτημα», αλλά επέμεινε ότι η έρευνα ήταν μέχρι στιγμής μόνο «μια διαδικασία αποσαφήνισης» χωρίς να διευκρινίσει λεπτομερώς τι την προκάλεσε. Η Πολωνία διόρισε τον αντιστράτηγο Piotr Błazeusz ως αντικαταστάτη του αρχηγού του Eurocorps. «Όλα γίνονται σύμφωνα με τις διαδικασίες», δήλωσε ο υπουργός.

Πολωνία: Η υπηρεσία ασφαλείας ερευνά υπόθεση ρωσικής κατασκοπείας

Την ίδια ώρα, η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφαλείας της Πολωνίας (ABW) διενήργησε έρευνες στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας με άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφάλειας για φερόμενη ρωσική κατασκοπεία, όπως ανέφερε σήμερα.

Κόμβος για τις δυτικές στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία καθώς η χώρα μάχεται εναντίον της ρωσικής εισβολής, η Πολωνία λέει ότι έχει γίνει σημαντικός στόχος Ρώσων κατασκόπων. Κατηγορεί τη Μόσχα και τη σύμμαχό της Λευκορωσία ότι προσπαθούν να την αποσταθεροποιήσουν.

«Ενέργειες με στόχο την οργάνωση φιλορωσικών πρωτοβουλιών και εκστρατειών μέσων ενημέρωσης σε χώρες της ΕΕ έχουν τεκμηριωθεί», ανέφερε σε μια δήλωση η ABW, σημειώνοντας τον ιστότοπο voice-of-europe.eu που δημοσίευσε, όπως είπε, φιλορωσικό υλικό.

Έρευνες πραγματοποιήθηκαν στη Βαρσοβία και την Τίσι στη δυτική Πολωνία την Τρίτη, ανέφερε, χωρίς να δίνει περισσότερες συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Η επιχείρηση συντονίστηκε με άλλες χώρες, ιδιαίτερα με εταίρους από την Τσεχική Δημοκρατία, ανέφερε.

Με πληροφορίες από FT, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ