Κοσμος

Ο άλλοτε «βασιλιάς» των crypto καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης

Kαταχράστηκε χρήματα και εξαπάτησε πελάτες μεταξύ άλλων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο άλλοτε «βασιλιάς» των crypto καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: O «βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης 

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, ο άλλοτε μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων που κρίθηκε ένοχος για απάτη, καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης την Πέμπτη.

Η ποινή του ήταν μικρότερη από τα 40 έως 50 χρόνια που είχαν προτείνει οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, αλλά πάνω από την ποινή των εξήμισι ετών που ζήτησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης.  Πριν από την απαγγελία, ο Μπάνκμαν-Φριντ ζήτησε συγγνώμη από τους πελάτες, τους επενδυτές και τους υπαλλήλους της FTX. «Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πραγματικά απογοητευμένοι και απογοητεύτηκαν πολύ», είπε. «Λυπάμαι γι' αυτό. Λυπάμαι για ό,τι συνέβη». Πρόσθεσε ότι οι πράξεις του τον «στοιχειώνουν» κάθε μέρα.

Μεγαλύτερη ποινή από τον Μέιντοφ και την Χόλμς

Η ποινή του είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν επιβληθεί σε κατηγορούμενο για οικονομικό έγκλημα τα τελευταία χρόνια. Ο Μπέρνι Μέιντοφ, ο οποίος ενορχήστρωσε ένα διαβόητο σχέδιο Πόνζι που κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, καταδικάστηκε σε 150 χρόνια κάθειρξη το 2009. Ήταν τότε 70 ετών και πέθανε 12 χρόνια αργότερα. Η Ελίζαμπεθ Χολμς, η οποία καταδικάστηκε για την εξαπάτηση επενδυτών στη νεοσύστατη εταιρεία ελέγχου αίματος Theranos, καταδικάστηκε σε 11 χρόνια και τρεις μήνες το 2022.

FTX: Κατάρρευση σε μια νύχτα

Η καταδίκη σήμανε το φινάλε μιας υπόθεσης απάτης που αποκάλυψε την μεταβλητότητα και την ανάληψη κινδύνων στον χαλαρά ρυθμιζόμενο κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Τον Νοέμβριο του 2022, το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων του Μπάνκμαν-Φριντ, το FTX, κατέρρευσε σχεδόν εν μία νυκτί, διαγράφοντας 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποταμιεύσεις πελατών. Σε δίκη το περασμένο φθινόπωρο, καταδικάστηκε για επτά κατηγορίες.

Μόλις πριν από 18 μήνες, ο Μπάνκμαν-Φριντ ήταν ένας από τους νεότερους δισεκατομμυριούχους στον πλανήτη. Με το πρόσωπό του σε διαφημιστικές πινακίδες και εξώφυλλα περιοδικών, μπορούσε να συγκεντρώσει χρήματα φαινομενικά κατά βούληση. Συναναστρεφόταν με ηθοποιούς, μουσικούς και σούπερ σταρ αθλητές, καλλιεργώντας την εικόνα ενός σπασίκλα καλοθελητή που σκόπευε να δωρίσει όλο τον πλούτο του για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Αλλά σε λιγότερο από μία εβδομάδα, τον Νοέμβριο του 2022, καταθέσεις αποκάλυψαν ένα κενό 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους λογαριασμούς της FTX. Ο Μπάνκμαν-Φριντ παραιτήθηκε, παραδίδοντας σε μια ομάδα δικηγόρων που κατέθεσαν αμέσως αίτηση πτώχευσης. Τον επόμενο μήνα, συνελήφθη στο πολυτελές διαμέρισμά του στις Μπαχάμες και κατηγορήθηκε για κλοπή από πελάτες για να χρηματοδοτήσει δισεκατομμύρια σε πολιτικές συνεισφορές, φιλανθρωπικές δωρεές και επενδύσεις σε άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις.

Η έρευνα κινήθηκε με εκπληκτική ταχύτητα για μια τόσο πολύπλοκη υπόθεση. Μέσα σε λίγους μήνες, τρεις από τους κορυφαίους βοηθούς του, συμπεριλαμβανομένης μιας πρώην φίλης του, δήλωσαν ένοχοι για κατηγορίες απάτης και συμφώνησαν να συνεργαστούν με τους εισαγγελείς. Στον ίδιο χορηγήθηκε αρχικά κατ' οίκον κράτηση, αλλά ο δικαστής ανακάλεσε την εγγύησή του τον Αύγουστο, αφού έκρινε ότι είχε προσπαθήσει να εκφοβίσει μάρτυρες, και τον έστειλε στο Μητροπολιτικό Κέντρο Κράτησης στο Μπρούκλιν.

Με πληροφορίες από New York Times

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ