Κοσμος

Βαλτιμόρη: 764 τόνους επικίνδυνων υλικών μετέφερε το πλοίο που προσέκρουσε στη γέφυρα

Κίνδυνος για την μόλυνση των υδάτων μετά τη διαρροή χημικών μπαταρίας

2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τουλάχιστον 56 containers με επικίνδυνα υλικά μετέφερε το πλοίο που προσέκρουσε στη γέφυρα Francis Scott Key της Βαλτιμόρης

Το πλοίο που συνετρίβη στη γέφυρα της Βαλτιμόρης μετέφερε 764 τόνους επικίνδυνου υλικού και ορισμένα εμπορευματοκιβώτια έχουν καταστραφεί μολύνοντας τα ύδατα, υποστηρίζει ο αμερικανικός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Μεταφορών (NTSB).

56 conteiners με τοξικά υλικά μετέφερε το πλοίο

Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Dali μήκους 984 ποδιών που συνετρίβη στη γέφυρα Francis Scott Key μετέφερε τουλάχιστον 56 εμπορευματοκιβώτια με επικίνδυνο υλικό, μερικά από τα οποία έπεσαν στο νερό, δήλωσε o NTSB. Η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Jennifer Homendy, είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι αξιωματούχοι επιβιβάστηκαν στο Dali με σημαία Σιγκαπούρης για επιθεώρηση το βράδυ της Τρίτης.

Ένας αξιωματούχος ερευνητής επικίνδυνων υλικών του NTSB εντόπισε τα 56 επικίνδυνα εμπορευματοκιβώτια κατά την αυτοψία της σύγκρουσης, είπε η Homendy. «Αυτοί είναι 764 τόνοι επικίνδυνων υλικών. Κυρίως διαβρωτικά, εύφλεκτα και διάφορα άλλα επικίνδυνα υλικά», είπε η επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου.

Ορισμένα conteiners περιείχαν υλικά «κατηγορίας 9», τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν μπαταρίες ιόντων λιθίου, είπε.

Η Homendy πρόσθεσε ότι είδε ότι ορισμένα conteiners επικίνδυνων υλικών «παραβιάστηκαν σε μεγάλο βαθμό» και πολλά είχαν πέσει στον ποταμό Patapsco, αλλά δεν είχε «ακριβή αριθμό». Πρόσθεσε επίσης ότι αξιωματούχοι είδαν «ανταύγειες» στα νερά του ποταμού.

Πιθανός ο κίνδυνος μόλυνσης του ποταμού

Οι αξιωματούχοι του NTSB δήλωσαν ότι τα ακριβή είδη επικίνδυνων υλικών του πλοίου δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί και δεν μπορούσαν να μιλήσουν για τους κινδύνους προς το κοινό.

Η Homendy πρόσθεσε ότι η έρευνα για τις βλάβες του φορτηγού πλοίου, που προκάλεσαν την πρόσκρουσή του στη γέφυρα της Βαλτιμόρης, μπορεί να διαρκέσει από ένα έως και δύο χρόνια, αλλά ο NTSB θα εκδώσει επείγουσες συστάσεις για την ασφάλεια και μια προκαταρκτική έκθεση θα δημοσιευτεί εντός το πολύ ενός μήνα.

Η παρουσία επικίνδυνων χημικών περιπλέκει την επιχείρηση καθαρισμού του ποταμού Πατάπσκο.

© ΕΡΑ/JIM LO SCALZO

Τουλάχιστον 6 νεκροί από τη συντριβή της γέφυρας

Το Dali έχασε την πρόωση το πρωί της Τρίτης και συνετρίβη στη γέφυρα Francis Scott Key της Βαλτιμόρης, προκαλώντας την κατάρρευσή της. Έξι εργάτες που έκαναν επισκευές την ώρα εκείνη στη γέφυρα έπεσαν στα νερά του ποταμού και θεωρούνται νεκροί.

Το φορτηγό πλοίο έχει ολική χωρητικότητα 95.000 τόνων, κάτι που σημαίνει ότι τα εμπορευματοκιβώτια με τα επικίνδυνα υλικά καταλάμβαναν ένα μικρό μέρος της συνολικής μεταφορικής του ικανότητας.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω χημικών μετά την κατάρρευση της γέφυρας της Βαλτιμόρης, τα επικίνδυνα υλικά πιθανότατα θα περιπλέξουν τη διαδικασία καθαρισμού της πόλης. «Είναι μια αρκετά επικίνδυνη κατάσταση σε αυτή την περιοχή και δεν μπορούμε να πάμε εκεί», είπε η Homendy.