Κοσμος

Τι ισχύει τελικά με το ISIS στην Τουρκία και τι λέει ο Ερντογάν;

Δυο ύποπτοι της επίθεσης στην Μόσχα είχαν περάσει όμως από την χώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι ισχύει τελικά με το ISIS στην Τουρκία και τι λέει ο Ερντογάν;
© EPA/FILIP SINGER

Eρντογάν: Στην γραμμή Πούτιν περί ISIS - Υποστηρίζει ότι δεν θα επιστρέψει την παρουσία του στην Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε αναφορά στην πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που θα επιτρέψει παρόμοιες σκηνές, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία δείχνουν διαρκή παρουσία του ISIS-Κ στο τουρκικό έδαφος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Anadolu, σε προεκλογική συγκέντρωση στην επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Έχουμε καταστήσει την (τρομοκρατική οργάνωση) PKK ανίκανη να κινηθεί ή να πραγματοποιήσει ενέργειες εντός των συνόρων μας. Ενώ πολλές χώρες γύρω μας σπαρταρούν σε έναν κύκλο αίματος και φωτιάς, εμείς δεν ανεχθήκαμε ποτέ και δεν θα ανεχθούμε ποτέ εκείνους που επιχειρούν να διαταράξουν την ασφάλεια και την ειρήνη μας».

Τουρκία: Δυο από τους υπόπτους της επίθεσης στην Μόσχα είχαν περάσει από την χώρα

Δύο από τους υπόπτους που συνελήφθησαν για τη συμμετοχή τους στην πολύνεκρη επίθεση την Παρασκευή στη Μόσχα είχαν ταξιδέψει ελεύθερα μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, από την οποία αναχώρησαν μαζί με αεροπλάνο στις 2 Μαρτίου για να επιστρέψουν στη Ρωσία, όπως είπε στο AFP πηγή των τουρκικών αρχών ασφαλείας.

«Τα δύο άτομα ήταν ελεύθερα να ταξιδέψουν ανεμπόδιστα μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, ελλείψει εντάλματος σύλληψης εις βάρος τους», είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η εθνικότητα των δύο ατόμων δεν διευκρινίστηκε.

Οι αρχές διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για τον Σαμσιντίν Φαριντούνι, ο οποίος εισήλθε στην Τουρκία στις 20 Φεβρουαρίου και έφυγε για τη Ρωσία στις 2 Μαρτίου από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έπειτα από διαμονή σε ξενοδοχείο της μεγαλούπολης, στην περιοχή Φατίχ, σημείωσε η ίδια πηγή.

Η πηγή αυτή διευκρινίζει ότι ο άνδρας έφυγε από το ξενοδοχείο του στις 27 Φεβρουαρίου και ότι δημοσίευσε ένα μήνυμα «οκτώ φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 23 Φεβρουαρίου από την συνοικία Ακσαράι», που βρίσκεται στην Φατίχ. Ο άλλος ύποπτος, σύμφωνα με αυτόν τον αξιωματούχο, είναι ο Σαϊντακράμ Ρατζαμπαλιζόντα: φτάνοντας στην Κωνσταντινούπολη στις 5 Ιανουαρίου, κατέλυσε αμέσως σε ένα ξενοδοχείο στην Φατίχ από το οποίο έφυγε στις 21 Ιανουαρίου.

«Στη συνέχεια αναχώρησε για τη Μόσχα στις 2 Μαρτίου με την ίδια πτήση με τον Φαριντούνι», είπε η πηγή ασφαλείας. «Εκτιμούμε ότι αυτά τα δύο άτομα ριζοσπαστικοποιήθηκαν στη Ρωσία λόγω της σύντομης παραμονής τους στην Τουρκία», τόνισε αυτός ο αξιωματούχος.

Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε 147 συλλήψεις υπόπτων για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος σε ολόκληρη την τουρκική επικράτεια, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια. Σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ, ο υπουργός έγραψε ότι η αστυνομία συνέλαβε τους υπόπτους σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις που διεξήχθησαν σε 30 επαρχίες. Οι ύποπτοι προέκυψε ότι ήταν ενεργά μέλη του Ισλαμικού Κράτους, ότι είχαν συμμετάσχει σε ένοπλες επιχειρήσεις της οργάνωσης και ότι είχαν βοηθήσει στη χρηματοδότησή της, σύμφωνα με την ανάρτηση του υπουργού.

Τουρκία: Τι συμβαίνει τις δραστηριότες του ISIS;

Τον περασμένο Ιανουαρίο στην Κωνσταντινούπολη ένοπλοι επιτέθηκαν σε εκκλησία, σκοτώνοντας ένα άτομο. Λίγο αργότερα, το Ισλαμικό Κράτος, μέσω του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων Amaq, ανέλαβε την ευθύνη. Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 47 άτομα, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν υπήκοοι της Κεντρικής Ασίας.

Το περιστατικό έριξε φως στην αυξανόμενη παρουσία στην Τουρκία του ISIS-K. Η επίθεση της 28ης Ιανουαρίου ήταν η πρώτη επιτυχημένη επίθεση της οργάνωσης στην Τουρκία από την 1η Ιανουαρίου 2017, όταν τζιχαντιστές εισέβαλαν σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στην Κωνσταντινούπολη, σκοτώνοντας 39 ανθρώπους και τραυματίζοντας σχεδόν 80.

Η επίθεση του Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με το πώς αυτοί οι μαχητές διείσδυσαν στη χώρα. Νωρίτερα, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας είχαν αποκαλύψει ότι συνέλαβαν μια ομάδα Κεντροασιατών, κυρίως από το Τατζικιστάν, για φερόμενους δεσμούς με το ISIS-K.

Τον Δεκέμβριο του 2023, η τουρκική αστυνομία φέρεται να απέτρεψε μια συνωμοσία με στόχο εκκλησίες και συναγωγές, η οποία φαινόταν να συνδέεται με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και ενδέχεται να αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου. Αν και το ISIS-K δεν κατάφερε να διαπράξει θανατηφόρες επιθέσεις στην Τουρκία το 2023, οι Τατζίκοι μέλη του πραγματοποίησαν τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ιράν, τη Γερμανία και την Αυστρία μεταξύ Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου. Το ISIS-K ανέλαβε επίσης την ευθύνη για βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Κερμάν του Ιράν στις 3 Ιανουαρίου 2024, κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης μνήμης για τον στρατηγό Quds Force Κασέμ Σολειμανί, ο οποίος δολοφονήθηκε από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος το 2020.

Παρά τις συχνές επιδρομές και συλλήψεις, το ISIS-K συνεχίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, να ενισχύει το αποτύπωμά του στην Τουρκία. Πρόσφατα, ένας από τους συλληφθέντες ριζοσπάστες αποκάλυψε ότι ο σύνδεσμος της οργάνωσης στην Τουρκία, ένας 45χρονος υπήκοος Κιργιζίας με καταγωγή από το Τατζικιστάν, είχε σχεδιάσει επιθέσεις στα προξενεία της Σουηδίας και της Ολλανδίας στην Κωνσταντινούπολη. 

«Ο αυξανόμενος ρόλος των υπηκόων της Κεντρικής Ασίας σε τέτοιες βίαιες τρομοκρατικές επιθέσεις αναδεικνύει και πάλι το πώς οι κοινοί γλωσσικοί, θρησκευτικοί και πολιτιστικοί δεσμοί τους επιτρέπουν να παρακάμπτουν τα μέτρα ασφαλείας στις τουρκόφωνες χώρες», σημειώνει η ανάλυση του κέντρου Stimson.

Οι ριζοσπάστες μπορούν εύκολα να διεισδύσουν και να προσηλυτίσουν μεταξύ άλλων μεταναστών από την Κεντρική Ασία που εδρεύουν σε μεγάλες τουρκικές πόλεις, ιδίως στην περιοχή Mπασακσεχίρ της Κωνσταντινούπολης, η οποία έχει γίνει καταφύγιο για Ουζμπέκους, Τατζίκους και Τουρκμένιους.

Mε πληροφορίες από Stimson Center, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ