Κοσμος

Η Κίνα στόχευσε Ευρωπαίους νομοθέτες με μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων

Πώς δρούσαν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χάκερ
© Pete Linforth / Pixabay

HΠΑ: Η Κίνα στόχευσε Ευρωπαίους νομοθέτες με κυβερνοεπιθέσεις

Δεκάδες Ευρωπαίοι νομοθέτες έγιναν στόχος κινεζικών κυβερνοεπιθέσεων τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με εισαγγελείς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αργά τη Δευτέρα, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξέδωσε κατηγορητήριο στο οποίο αναφέρεται ότι Κινέζοι χάκερς με διασυνδέσεις με την εθνική υπηρεσία κατασκοπείας, το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας, στόχευσαν «κάθε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» της Διακοινοβουλευτικής Συμμαχίας για την Κίνα (IPAC), ενός συνασπισμού νομοθέτων που επικρίνουν το Πεκίνο.

Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ ανέφεραν επίσης στο κατηγορητήριό τους ότι η κινεζική ομάδα χάκερ πραγματοποίησε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον Αμερικανών πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων τουλάχιστον από το 2015, παριστάνοντας μεταξύ άλλων τους διακεκριμένους δημοσιογράφους για να εξαπατήσουν τα θύματα ώστε να κάνουν κλικ σε συνδέσμους που αντλούν πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία και τις ψηφιακές συσκευές τους.

Οι χάκερς το 2021 έστειλαν «περισσότερα από 1.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε περισσότερους από 400 μοναδικούς λογαριασμούς ατόμων που συνδέονται με την IPAC» για να συγκεντρώσουν δεδομένα σχετικά με τις δραστηριότητες των μελών στο διαδίκτυο και τις ψηφιακές συσκευές τους, αναφέρει το κατηγορητήριο.

Περίπου 66 νομοθέτες της ΕΕ από εθνικά κοινοβούλια μπορούσαν να εντοπιστούν από τον ιστότοπο της IPAC. Τα μέλη προέρχονται από 12 χώρες της ΕΕ, κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Υπάρχουν δύο μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - ο Γερμανός Reinhard Bütikofer και η Σλοβάκα Miriam Lexmann - που αναφέρονται ως συμπρόεδροι της IPAC. Άλλοι 17 ευρωβουλευτές συμμετέχουν στην ομάδα.

Αρνείται το ευρωκοινοβούλιο

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέμεινε μέσω εκπροσώπου του ότι οι δικοί του νομοθέτες δεν αποτέλεσαν στόχο, «σύμφωνα με όλα τα στοιχεία των πληροφοριών που είναι επί του παρόντος διαθέσιμα», ανέφερε το POLITICO's Brussels Playbook.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ ανέλαβαν δράση τη Δευτέρα, με το Λονδίνο να επιβάλλει κυρώσεις και τις αρχές των ΗΠΑ να δρομολογούν νομικές ενέργειες. «Αλλά στην Ευρώπη, η είδηση ότι οι κινεζικοί κρατικά υποστηριζόμενοι χάκερς έκλεψαν εκατομμύρια δεδομένα ψηφοφόρων και εξαπέλυσαν κυβερνοεπιθέσεις κατά των νομοθετών αντιμετωπίστηκε με συλλογική σχεδόν σιωπή», σχολιάζει το Politico.

Ο Samuel Cogolati, Βέλγος βουλευτής των Πρασίνων και συμπρόεδρος της IPAC, δήλωσε στο Playbook ότι στοχοποιήθηκε το 2021, την ίδια χρονιά που το Πεκίνο του επέβαλε κυρώσεις, μαζί με άλλους νομοθέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των Bütikofer και Lexmann.

Οι κυβερνοεπιθέσεις υπέπεσαν στην αντίληψη του Cogolati μόλις το 2023, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το Κέντρο Κυβερνοασφάλειας του Βελγίου. Στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο είδε το Brussels Playbook, ο βελγικός φορέας κυβερνοχώρου ανέφερε ότι οι χάκερ ήταν μέρος της APT31, της ίδιας ομάδας που υφίσταται τώρα κυρώσεις της Βρετανίας.

Πηγή: Politico

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ