Κοσμος

Η ιστορία της Key Bridge, του μηχανικού θαύματος της Βαλτιμόρης

Είχε ονομαστεί προς τιμήν του στιχουργού του εθνικού ύμνου της χώρας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η ιστορία της γέφυρας στην Βαλτιμόρη
© WikimediaCommons

Bαλτιμόρη: Η ιστορία της γέφυρας Key Bridge που κατέρρευσε

Η γέφυρα Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη κατέρρευσε εν μέρει στον ποταμό Πατάσκο νωρίς το πρωί της Τρίτης, αφού ένα φορτηγό πλοίο έπεσε πάνω της. Η ατσάλινη τοξωτή γέφυρα θεωρούνταν μηχανικό κατόρθωμα όταν κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970.

Η γέφυρα μήκους 1,6 μιλίων διασχίζει τον ποταμό Πατάσκο, ο οποίος εκτείνεται από το εσωτερικό λιμάνι της Βαλτιμόρης προς τον κόλπο Chesapeake. Η γέφυρα χρησίμευσε ως βασικό τμήμα του Interstate 695, μεταφέροντας την κυκλοφορία από βορρά προς νότο γύρω από την πόλη της Βαλτιμόρης. 

Πότε κατασκευάστηκε η γέφυρα Francis Scott Key;

Η γέφυρα Francis Scott Key της Βαλτιμόρης άρχισε να κατασκευάζεται το 1972 και άνοιξε στις 23 Μαρτίου 1977. Η γέφυρα σχεδιάστηκε αφού η σήραγγα του λιμανιού της πόλης είχε φτάσει στα όρια της όσον αφορά την εξυπηρέτηση των οχημάτων. Η κατασκευή της γέφυρας τεσσάρων λωρίδων θεωρήθηκε «ένα σημαντικό ορόσημο στον συγκοινωνιακό σχεδιασμό του Μέριλαντ», σύμφωνα με τη Preservation Maryland, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στην προστασία ιστορικών μνημείων. 

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από έκδοση ομολόγων ύψους 220 εκατομμυρίων δολαρίων παράλληλα με την αδελφοποίηση της γέφυρας του Κόλπου Τσέζαπικ τον Οκτώβριο του 1968.Συμπεριλαμβανομένων των προσβάσεων σύνδεσης, το έργο της γέφυρας είχε μήκος 17,54 χιλιόμετρα (10,9 μίλια). 

I-695 West - Francis Scott Key Bridge - Baltimore - Maryland - 4K Infrastructure Drive

Ποια είναι η ιστορική σημασία της γέφυρας;

Η γέφυρα - ακόμα υπό κατασκευή - ονομάστηκε το 1976 προς τιμήν του Francis Scott Key, ο οποίος έγραψε το «Star-Spangled Banner» αφού είδε τον βομβαρδισμό του Fort McHenry κατά τη διάρκεια της μάχης της Βαλτιμόρης τον Σεπτέμβριο του 1814. Ο Key είχε επιβιβαστεί σε ένα αμερικανικό πλοίο ανακωχής με τον βρετανικό στόλο του Βασιλικού Ναυτικού στο λιμάνι της Βαλτιμόρης κοντά στο Sollers Point- η κατά προσέγγιση τοποθεσία είναι 100 γιάρδες (91 μέτρα) από τη γέφυρα και σηματοδοτείται από μια σημαδούρα στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας.

Ο Key ουσιαστικά επνεύστηκε όταν είδε την αμερικανική σημαία να κυματίζει ακόμα πάνω από το οχυρό την αυγή και έγραψε το ποίημα «Defence of Fort M'Henry»- δημοσιεύτηκε μέσα σε μια εβδομάδα με την προτεινόμενη μελωδία του δημοφιλούς τραγουδιού To Anacreon in Heaven. Το τραγούδι με τους στίχους του Key έγινε γνωστό ως «The Star-Spangled Banner» και κέρδισε σιγά-σιγά δημοτικότητα ως ανεπίσημος ύμνος, ενώ τελικά απέκτησε επίσημο καθεστώς περισσότερο από έναν αιώνα αργότερα υπό τον πρόεδρο Hebert Hoover ως εθνικός ύμνος.

Πηγή: Washington Post

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ