Κοσμος

Ποιο είναι το ISIS-K που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Μόσχα - Πώς δημιουργήθηκε

Το όνομα που αποτελεί έναν γεωγραφικό προσδιορισμό και η δράση της οργάνωσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ποιο είναι το ISIS-K που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Μόσχα - Πώς δημιουργήθηκε
Ποιο είναι το ISIS-K που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Μόσχα - Πώς δημιουργήθηκε © EPA/MAXIM SHIPENKOV

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο είναι το ISIS-K - Το όνομα που αποτελεί έναν γεωγραφικό προσδιορισμό και η δράση της οργάνωσης 

Η ISIS - Κ ή αλλιώς ISIS Κορασάν, που ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στη Μόσχα, δημιουργήθηκε πριν απο δέκα χρόνια και το όνομα της οργάνωσης αποτελεί έναν γεωγραφικό προσδιορισμό.

Η ISIS Κορασάν που δημιουργήθηκε το 2014, εμφανίστηκε στο ανατολικό Αφγανιστάν και στελεχώθηκε από 4 – 6 χιλιάδες πρώην μαχητές της αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν. Πήρε το όνομά της από έναν παλιό όρο για την περιοχή που περιλάμβανε τμήματα του Ιράν, του Τουρκμενιστάν και του Αφγανιστάν.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d00y3fpe9fsp)

Ένα από τα πιο ενεργά περιφερειακά παρακλάδια της ISIS, το ISIS-K έχει δει τα μέλη του να μειώνονται μετά την κορύφωση της δράσης του γύρω στο 2018.

Το ISIS-K αναπτύσσει γρήγορα την ικανότητα να διεξάγει «εξωτερικές επιχειρήσεις»

Ο στρατηγός Μάικλ Κουρίλα, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, δήλωσε στο Κογκρέσο τον περασμένο Μάρτιο ότι το ISIS-K αναπτύσσει γρήγορα την ικανότητα να διεξάγει «εξωτερικές επιχειρήσεις» στην Ευρώπη και την Ασία. Προέβλεψε ότι θα ήταν σε θέση να επιτεθεί σε αμερικανικά και δυτικά συμφέροντα εκτός Αφγανιστάν «σε μόλις έξι μήνες και με ελάχιστη έως καθόλου προειδοποίηση».

Είναι επίσης Σουνιτική οργάνωση, κι έχει ως στόχο την ίδρυση Ισλαμικού Χαλιφάτου με το νόμο της Σαρία, στην περιοχή του Κορασάν – κεντρική και νότια Ασία. Από το Ανατολικό Ιράν, τα εδάφη Αφγανιστάν έως το Πακιστάν – γι’ αυτό και η δράση της εν λόγω οργάνωσης είχε επικεντρωθεί τα προηγούμενα χρόνια στις δύο χώρες.

Το ISIS-K έχει ιστορικό επιθέσεων, εντός και εκτός Αφγανιστάν. Η οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη τον Σεπτέμβριο του 2022 για μια φονική επίθεση αυτοκτονίας στη ρωσική πρεσβεία της Καμπούλ.

Επιπλέον, την επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ το 2021, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες και πολλοί άμαχοι, κατά τη διάρκεια της χαοτικής αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.

Το χτύπημα στη Μόσχα το βράδυ της Παρασκευής είναι το πρώτο τόσο μακριά και όπως αναφέρει το Reuters η συγκεκριμένη οργάνωση επικρίνει συχνά τον Πούτιν στην προπαγάνδα της ,ενώ «βλέπει» τη Ρωσία ως συνένοχη σε δραστηριόττηες που καταπιέζουν τους μουσουλμάνους.

Πληροφορίες από Reuters, Ert

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ