Κοσμος

«Η δράση για το νερό είναι δράση για την ειρήνη»: Το μήνυμα Γκουτέρες για την Παγκόσμια Ημέρα

Την ανάγκη συμφωνίας για τους υδάτινους πόρους τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΟΗΕ: Το μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού - Αναγκαία η δράση για την απειλή της ξηρασίας και την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στέλνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες © EPA/Olivier Matthys

ΟΗΕ: Το μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού - Ξηρασία και υπερθέρμανση του πλανήτη απειλούν την ανθρωπότητα.

«Η δράση για το νερό είναι δράση για την ειρήνη. Και σήμερα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ», τονίζει σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Γκουτέρες για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Σε κίνδυνο η διαθεσιμότητα

Στην αρχή του μηνύματός του ο Αντόνιο Γκουτέρες περιγράφει τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. «Ο κόσμος μας βρίσκεται σε ταραγμένα νερά. Οι συγκρούσεις μαίνονται, η ανισότητα είναι διάχυτη, η ρύπανση και η απώλεια βιοποικιλότητας είναι ανεξέλεγκτες και, καθώς η ανθρωπότητα συνεχίζει να καίει ορυκτά καύσιμα, η κλιματική κρίση επιταχύνεται με μια θανατηφόρα δύναμη, απειλώντας περαιτέρω την ειρήνη.

»Ο πλανήτης μας θερμαίνεται - οι θάλασσες ανεβαίνουν, τα πρότυπα των βροχών αλλάζουν και οι ροές των ποταμών συρρικνώνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ξηρασίες σε ορισμένες περιοχές, καθώς και πλημμύρες και διάβρωση των ακτών σε άλλες. Εν τω μεταξύ, η ρύπανση και η υπερκατανάλωση θέτουν σε κίνδυνο τη διαθεσιμότητα του γλυκού, καθαρού, προσβάσιμου νερού από το οποίο εξαρτάται όλη η ζωή.

»Η μείωση των προμηθειών μπορεί να αυξήσει τον ανταγωνισμό και να πυροδοτήσει εντάσεις μεταξύ ανθρώπων, κοινοτήτων και χωρών. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο της σύγκρουσης», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ανάγκη συνεργασίας για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων

Στη συνέχεια, ο Αντόνιο Γκουτέρες υπογραμμίζει τη σημασία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό, που έχει θέμα «Το Νερό για την Ειρήνη». Η επίτευξή του εξαρτάται από τη μεγαλύτερη συνεργασία, επισημαίνει και σημειώνει: Σήμερα, 153 χώρες μοιράζονται υδάτινους πόρους. Ωστόσο, μόνο είκοσι τέσσερις έχουν παρουσιάσει συμφωνίες συνεργασίας για όλα τα κοινόχρηστα ύδατά τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζει την ανάγκη επιτάχυνσης των προσπαθειών για διασυνοριακή συνεργασία και απευθύνει έκκληση σε όλες τις χώρες να προσχωρήσουν και να εφαρμόσουν τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Ύδατα - η οποία προωθεί τη βιώσιμη διαχείριση των κοινών υδάτινων πόρων.

Όπως τονίζει, η συνεργασία για τη διασφάλιση του νερού μπορεί να τροφοδοτήσει και να διατηρήσει την ειρήνη και η διαχείριση των υδάτων μπορεί να ενισχύσει την πολυμέρεια και τους δεσμούς μεταξύ των κοινοτήτων και να οικοδομήσει την ανθεκτικότητα στις κλιματικές καταστροφές.

«Μπορεί επίσης να προωθήσει την πρόοδο προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης -οι οποίοι αποτελούν το θεμέλιο ειρηνικών κοινωνιών- μεταξύ άλλων με τη βελτίωση της υγείας, τη μείωση της φτώχειας και της ανισότητας και την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας και της ασφάλειας των υδάτων», προσθέτει.

Καταληκτικά, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ παροτρύνει τις χώρες να δεσμευτούν για να κάνουν το νερό «μια δύναμη συνεργασίας, αρμονίας και σταθερότητας, και έτσι να βοηθήσουμε στη δημιουργία ενός κόσμου ειρήνης και ευημερίας για όλους».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ