Κοσμος

Ο ανταποκριτής της ισπανικής εφημερίδας El Mundo εκδιώχθηκε από τη Ρωσία

Τι καταγγέλει η εφημερίδα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο ανταποκριτής της ισπανικής εφημερίδας El Mundo εκδιώχθηκε από τη Ρωσία
Ο ανταποκριτής της ισπανικής εφημερίδας El Mundo εκδιώχθηκε από τη Ρωσία ©Unsplash

El Mundo: Εκδιώχθηκε από την Ρωσία ο ανταποκριτής της - Τι καταγγέλει η εφημερίδα

Ο ανταποκριτής στη Ρωσία της εφημερίδας El Mundo εκδιώχθηκε από τη χώρα αφού οι αρχές αρνήθηκαν να ανανεώσουν τη βίζα του, ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική εφημερίδα, η οποία καταγγέλλει ένα πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου.

Ο Χαβιέρ Θολάς, ανταποκριτής στη Μόσχα εδώ και 12 χρόνια, «υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε 24 ώρες» χθες, Τετάρτη, καθώς δεν του χορηγήθηκε το έγγραφο αυτό, το οποίο είναι «απαραίτητο» για να εργασθεί στη Ρωσία, εξηγεί η εφημερίδα της Μαδρίτης.

Η απόφαση αυτή του γνωστοποιήθηκε από ένα δημόσιο υπάλληλο, ο οποίος τον απείλησε ότι θα αντιμετωπίσει «προβλήματα», αν δεν φύγει πριν από την εκπνοή της βίζας εργασίας του, αναφέρει η εφημερίδα, η οποία αφηγείται αυτή την εκδίωξη του ανταποκριτή της σε δισέλιδο δημοσίευμα στο σημερινό φύλλο της.

Καταγγελίες της El Mundo για εκφοβισμό του ανταποκριτή της

Σύμφωνα με την El Mundo, ο Χαβιέρ Θολάς είχε δεχθεί τους τελευταίους μήνες την επίσκεψη αστυνομικών στην κατοικία του, οι οποίοι του είχαν ζητήσει να «πάψει να καλύπτει τις διαδηλώσεις συζύγων ρώσων στρατιωτικών», οι οποίες αποτελούν «μία από τις σπάνιες ορατές ενδείξεις δυσαρέσκειας έναντι του πολέμου» στην Ουκρανία.

«Η άρνηση να ανανεωθεί η βίζα ενός δημοσιογράφου είναι ένα από τα συνηθισμένα εργαλεία» για να «πληγεί η ελευθερία της έκφρασης», γράφει η εφημερίδα, η οποία καταγγέλλει τις «απειλές» και τις «πιέσεις» που δέχονται οι δημοσιογράφοι στη Ρωσία.

Σε μήνυμα που δημοσιοποίησε στην πλατφόρμα X, ο Χαβιέρ Θολάς -ο οποίος εξέδωσε ένα βιβλίο με τον τίτλο «Πουτινιστάν», στο οποίο αφηγείται τα δώδεκα χρόνια που πέρασε στη Ρωσία- διαβεβαίωσε από την πλευρά του πως «δεν μετανιώνει για τίποτα».

«Έκανα απλώς τη δουλειά μου: αφηγήθηκα αυτό που συμβαίνει, μίλησα στους ανθρώπους που υποφέρουν εξαιτίας αυτού και εξήγησα ποιος είναι υπεύθυνος γι' αυτό που συμβαίνει», διαβεβαιώνει.

Οι ρωσικές αρχές, οι οποίες καταστέλλουν κάθε μορφή επίκρισης της επίσημης γραμμής, έχουν υιοθετήσει από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία όλο και πιο περιοριστικά μέτρα έναντι των δυτικών δημοσιογράφων, επιβάλλοντάς τους, για παράδειγμα, να ανανεώνουν τη βίζα τους κάθε τρεις μήνες.

Ξένοι δημοσιογράφοι έχουν υποχρεωθεί από τις αρχές να εγκαταλείψουν τη χώρα ή έχουν υποστεί εκφοβισμό. Ο αμερικανός δημοσιογράφος Έβαν Γκέρσκοβιτς βρίσκεται στη φυλακή εδώ και σχεδόν ένα χρόνο με κατηγορίες για κατασκοπεία, τις οποίες απορρίπτουν ο ίδιος, οι οικείοι του, ο εργοδότης του (η Wall Street Journal) και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ