Κοσμος

Η πρώην σύζυγος του Jeff Bezos δωρίζει επιπλέον 640 εκατομμύρια δολάρια

Η συγγραφέας και φιλάνθρωπος έχει υποσχεθεί να δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H πρώην κυρία Μπέζος έδωσε άλλα δύο δισ. δολάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς
Η Μακένζι Σκοτ με τον Τζεφ Μπέζος © ΕPA/ΗOWARD BETTS

MacKenzie Scott: Η πρώην σύζυγος του Jeff Bezos δωρίζει επιπλέον 640 εκατομμύρια δολάρια

Η δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος και συγγραφέας MacKenzie Scott ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δίνει 640 εκατομμύρια δολάρια σε 361 μικρές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που ανταποκρίθηκαν σε ανοικτή πρόσκληση υποβολής αιτήσεων.

Ο πρώτος γύρος δωρεών του «Yield Giving» είναι υπερδιπλάσιος από αυτόν που είχε αρχικά υποσχεθεί να δώσει η Scott. Σε ένα σύντομο σημείωμα στον ιστότοπό της, η Scott έγραψε ότι είναι ευγνώμων στη «Lever for Change», την οργάνωση που διαχειρίστηκε την ανοιχτή πρόσκληση, και στους αξιολογητές.

Η ανοιχτή πρόσκληση καλούσε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που έχουν ως αποστολή «να προωθήσουν ευκαιρίες για άτομα και οικογένειας με πενιχρά μέσα», ανέφερε η «Yield Giving» στην ιστοσελίδα της. Μόνο μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί με ετήσιο προϋπολογισμό μεταξύ 1 και 5 εκατομμυρίων δολαρίων είχαν δικαίωμα υποβολής αίτησης.

Η Scott βοήθησε στην οικοδόμηση του τεχνολογικού γίγαντα Amazon με τον τότε σύζυγό της Jeff Bezos. Το ζευγάρι χώρισε το 2019. Αυτή τη στιγμή έχει καθαρή περιουσία 33,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Scott άφησε τον Bezos να τραβήξει πάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας, προτιμώντας να κρατήσει εξαιρετικά χαμηλό προφίλ, παρότι και η ίδια ήταν πια μία συγγραφέας. Ακόμα και στο διαζύγιό τους (που συνοδεύτηκε από ένα σκάνδαλο, εξαιτίας της εξωσυζυγικής σχέσης του Bezos με την παρουσιάστρια Lauren Sanchez), εκείνη κράτησε χαμηλούς τόνους. Του έδωσε το 75% των μετοχών που είχαν στην Amazon και το δικαίωμα ψήφου των δικών της μετοχών, με αποτέλεσμα να μείνει με το 4% της εταιρείας, που την εποχή εκείνη άξιζε 38 δισ. δολάρια.

«Έχω δυσανάλογα πολλά χρήματα να μοιραστώ», έγραψε τον Μάιο του 2019, όταν υπέγραψε το Giving Pledge και υποσχέθηκε να δωρίσει τουλάχιστον τη μισή περιουσία της σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. «Θα συνεχίσω να προσπαθώ έως το χρηματοκιβώτιο να είναι άδειο».

Το 2022, η Scott δήλωσε ότι η ομάδα της είχε δωρίσει περισσότερα από 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε 465 οργανισμούς κατά τη διάρκεια εννέα μηνών. Έχει χαρίσει 436 εκατομμύρια δολάρια στο Habitat for Humanity και 84,5 εκατομμύρια δολάρια στους Προσκόπους των Η.Π.Α., τη μεγαλύτερη δωρεά που δόθηκε ποτέ εκεί, από ένα άτομο.

Με πληροφορίες από AP

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ