Κοσμος

Γιούλια Ναβάλναγια: «Ο Πούτιν δεν είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Ρωσίας»

Πώς σχολιάζει η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι το αποτέλεσμα των εκλογών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιούλια Ναβάλναγιά
Γιούλια Ναβάλναγιά © EPA / RONALD WITTEK

Γιούλια Ναβάλναγια: Η νέα δήλωση κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τις εκλογές στη Ρωσία

Η Γιούλια Ναβάλναγια, η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε σήμερα (19.3) ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Ρωσίας και ότι τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών δεν έχουν κανένα νόημα.

Ναβάλναγια: «Ο Πούτιν δεν είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Ρωσίας»

«Αποδείξαμε στους εαυτούς μας και σε άλλους ότι ο Πούτιν δεν είναι ο πρόεδρός μας. Δεν τον εκλέξαμε», είπε η Ναβάλναγια αναφερόμενη στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που ονομάστηκαν «Μεσημέρι Κατά του Πούτιν» και πραγματοποιήθηκαν κατά την τελευταία ημέρα των προεδρικών εκλογών, στις 17 Μαρτίου. Την τελευταία ημέρα των εκλογών, η αντιπολίτευση στη Ρωσία κάλεσε σε ειρηνική, αλλά συμβολική πολιτική διαμαρτυρία εναντίον της επανεκλογής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Χιλιάδες άνθρωποι εμφανίστηκαν σε εκλογικά τμήματα σε όλη τη Ρωσία, στο πλαίσιο της δράσης «Μεσημέρι κατά του Πούτιν. Ρώσοι που εναντιώνονται στον Πούτιν πήγαν στα εκλογικά τμήματα της περιοχής τους το μεσημέρι εκείνο είτε για να ρίξουν άκυρα ψηφοδέλτια σε ένδειξη διαμαρτυρίας, είτε για να ψηφίσουν έναν από τους άλλους τρεις υποψηφίους απέναντι στον Πούτιν, ο οποίος ωστόσο επανεξελέγη πανηγυρικά στην προεδρία της χώρας.

«Δεν ήταν πραγματικές εκλογές»: Πώς σχολιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η νίκη του Πούτιν

Η επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν στη ρωσική προεδρία βασίστηκε «στην καταπίεση και τον εκφοβισμό», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Εκλογές στη Ρωσία: Το σχόλιο του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ για τη νίκη του Πούτιν - Πώς αντέδρασαν Γερμανία - Γαλλία.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανεξελέγη συγκεντρώνοντας ποσοστό 87% © EPA/Maxim Shipenkov

Οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία «δεν ήταν ελεύθερες και δίκαιες», αλλά βασίστηκαν «στην καταπίεση και τον εκφοβισμό» ανέφερε ο Μπορέλ. Διεξήχθησαν «σε ένα περιοριστικό πλαίσιο, που επιτείνεται από τον παράνομο επιθετικό πόλεμο τη Ρωσίας στην Ουκρανία», πρόσθεσε στην ανακοίνωση που εξέδωσε εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Οι ρωσικές αρχές συνέχισαν να αυξάνουν τη συστηματική καταστολή» στη Ρωσία, στρεφόμενες εναντίον της αντιπολίτευσης, της κοινωνίας των πολιτών, των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης αλλά και εναντίον άλλων επικριτικών φωνών ενώ «κατέφυγαν σε μια καταπιεστική νομοθεσία και σε ποινές φυλάκισης για πολιτικούς λόγους», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες ανέφεραν επίσης ότι δεν θα αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα των «παράνομων» εκλογών στα ουκρανικά εδάφη που τελούν υπό ρωσικό έλεγχο. «Είναι άκυρες και μη γενόμενες και δεν παράγουν κανένα νόμιμο αποτέλεσμα», θεωρούν οι «27».

Putin claims landslide victory as thousands protest against “rigged election” | BBC News

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που κυβερνά τη Ρωσία εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, επανεξελέγη συγκεντρώνοντας ποσοστό 87%, δηλαδή 10 μονάδες περισσότερες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2018. Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Πέμπτη.

Οι εκλογές στη Ρωσία δεν ήταν πραγματικές εκλογές, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. «Οι ρωσικές εκλογές ήταν εκλογές χωρίς επιλογή», δήλωσε η ίδια στην έναρξη συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών. Η Μπέρμποκ είπε επίσης ότι η ΕΕ θα ανοίξει τον δρόμο για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Η επανεκλογή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν έλαβε χώρα σε ένα πλαίσιο καταπίεσης στην κοινωνία των πολιτών και οι συνθήκες για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές δεν έγιναν σεβαστές, ανέφερε σε ανακοίνωση το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο χαιρέτισε επίσης το θάρρος «πολλών Ρώσων πολιτών που ειρηνικά διαμαρτυρήθηκαν κατά της επίθεσης σε βάρος των θεμελιωδών πολιτικών τους δικαιωμάτων».

Η εκλογική νίκη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στερείται νομιμότητας καθώς οι πολίτες δεν είχαν την ελευθερία να επιλέξουν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις. «Σε αυτό το περιβάλλον της μη ελευθερίας, σίγουρα δεν μπορούν να υπάρξουν εκλογές», δήλωσε ο Λαντσμπέργκις πριν από συνάντηση Ευρωπαίων υπουργών στις Βρυξέλλες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ