Κοσμος

Οργή των Βρετανών για τα ρωσικά fake news περί θανάτου του βασιλιά Καρόλου

Η είδηση μεταδόθηκε από όλα τα μέσα ενημέρωσης της χώρας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο
O βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο ©EPA/ANDY RAIN

Bρετανία: Οργισμένη αντίδραση της πρεσβείας για τα ρωσικά fake news περί θανάτου του Καρόλου 

Η είδηση κυκλοφόρησε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης το απόγευμα της Δευτέρας: «Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' είναι νεκρός». Δεν ήταν, αλλά κανείς δεν είχε πραγματικά χρόνο να ελέγξει τις λεπτομέρειες. 

Η φήμη πήρε μεγάλη έκταση όταν μοιράστηκε σε ένα κανάλι Telegram που χρησιμοποιούσε η Vedomosti, η άλλοτε πιο γνωστή ρωσική οικονομική εφημερίδα. Υπήρχε μια φωτογραφία του Καρόλου με στρατιωτική στολή και η λεζάντα: «Ο Βρετανός βασιλιάς Κάρολος Γ' πέθανε». Έγινε viral μέσω ρωσικών διαδικτυακών καναλιών, συμπεριλαμβανομένου του Readovka, ενός φιλοκρεμλινικού καναλιού Telegram με περισσότερους από 2,35 εκατομμύρια συνδρομητές.

Η είδηση είχε φτάσει μέχρι την Ουκρανία, όπου αναμεταδόθηκε από κορυφαίο τηλεοπτικό σταθμό.

Η ρωσική ιστοσελίδα Gazeta.Ru έγραψε αρχικά στο Twitter: «Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' της Μεγάλης Βρετανίας πέθανε. Αυτό αναφέρεται από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Ο μονάρχης ήταν 75 ετών. Πρόσφατα διαγνώστηκε με καρκίνο». Αλλά αργότερα τροποποιήθηκε για να προσθέσει: «Την ίδια στιγμή, τίποτα δεν έχει γραφτεί γι' αυτό στα επίσημα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Πιθανότατα, η πληροφορία είναι ψευδής». Ένας κορυφαίος συντάκτης ρωσικών μέσων ενημέρωσης δημοσίευσε επίσης το άρθρο, γράφοντας: «Δεν μπορώ να πω αν είναι αλήθεια ή όχι». Αργότερα, υποστήριξε ότι ο ιστότοπος του παλατιού του Μπάκιγχαμ είχε πιθανώς «χακαριστεί».

Τελικά, η διάψευση προήλθε από το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass: «Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' συνεχίζει να εκτελεί τα επίσημα καθήκοντά του».

Το κανάλι Telegram της βρετανικής πρεσβείας σημειώσε με φόντο τα παραπάνω: «Οι αναφορές για το θάνατο του βασιλιά Κάρολου Γ' της Μεγάλης Βρετανίας είναι ψευδείς». Το Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε τη Δευτέρα (5/2) ότι ο βασιλιάς Κάρολος ξεκίνησε τη θεραπεία του για τον καρκίνο, διευκρινίζοντας ότι εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης χειρουργικής επέμβασης στον προστάτη. Ο καρκίνος έχει αναπτυχθεί σε άλλο σημείο του σώματός του, όχι στον προστάτη, αλλά το παλάτι δεν αποκάλυψε πού.

Πηγή: Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ