Κοσμος

Η Νότια Οσετία συζητά την πιθανή ένταξή της στη Ρωσία

Η Μόσχα αναγνώρισε την ανεξαρτησία της τον Αύγουστο του 2008

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Νότια Οσετία συζητά την πιθανή ένταξή της στη Ρωσία
© EPA/YURI KOCHETKOV

Γεωργία: Η Νότια Οσετία συζητά την πιθανή ένταξή της στη Ρωσία

Η Νότια Οσετία, αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας, συζητά με τη Μόσχα την πιθανή ένταξή της στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με το ρωσικό, κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Συζητάμε αυτά τα θέματα σε στενό συντονισμό με τη Ρωσία, λαμβάνοντας υπόψη τις διμερείς μας σχέσεις και τις συνθήκες», δήλωσε ο Αλάν Αλμπόροφ, σύμφωνα με το RIA, απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το ζήτημα.

Η Μόσχα αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας μετά τον πόλεμο-αστραπή με τη Γεωργία, τον Αύγουστο του 2008. Παρέχει οικονομική στήριξη στις δύο περιοχές, πρόσφερε τη ρωσική υπηκοότητα στους κατοίκους τους, ενώ χιλιάδες στρατιώτες σταθμεύουν εκεί.

Ποια είναι η Νότια Οσετία

Η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία είναι οι δύο περιοχές του Καυκάσου που αποσχίστηκαν από τη Γεωργία. Η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία τους τον Αύγουστο του 2008, μετά τον πόλεμο με τη Γεωργία. Από τότε, ρωσικές δυνάμεις σταθμεύουν μόνιμα και στις δύο αυτές περιοχές.

Η Νότια Οσετία συζητά την πιθανή ένταξή της στη Ρωσία

Το ιστορικό πλαίσιο πριν τον πόλεμο Ρωσίας-Γεωργίας

Οι Γεωργιανοί κατηγορούν τους Νότιους Οσετούς ότι ήταν στο πλευρό της Ρωσίας, όταν ο Κόκκινος Στρατός εισέβαλε στη Γεωργία, στις αρχές της δεκαετίας του ‘20. Το αποτέλεσμα της στάσης τους ήταν να κερδίσουν την αυτονομία τους, εντός της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ η Βόρεια Οσετία, από την άλλη πλευρά του Καυκάσου, ήταν μέρος της Ρωσίας.

Τη δεκαετία του ‘90, η Γεωργία γίνεται ανεξάρτητη, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Η άνοδος στην εξουσία του Γεωργιανού εθνικιστή πολιτικού Ζβιάντ Γκαμσαχούρντια, δημιούργησε αποσχιστικές διαθέσεις στη Νότια Οσετία. Μετά από κάποια βίαια περιστατικά ζήτησε την ανεξαρτησία της από την Γεωργία, το 1992.

Μετά από τρία χρόνια σποραδικής βίας, Ρωσία, Νότια Οσετία και Γεωργία υπέγραψαν συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, η οποία συνοδευόταν από ειρηνευτική δύναμη που επέβλεπε την κατάσταση.

Το 2004, εκλέγεται πρόεδρος της Γεωργίας, ο Μιχαήλ Σαακασβίλι. Η πρόθεσή του ήταν να επαναφέρει την περιοχή υπό τον έλεγχο των Γεωργιανών. Η διαδικασία σταματά μετά το δημοψήφισμα στη Νότια Οσετία, που λέει όχι στην προσάρτηση της χώρας από τη Γεωργία.

Τα πράγματα χειροτερεύουν τα επόμενα χρόνια: τον Απρίλιο 2008, η Γεωργία δυσανασχετεί με την ενίσχυση των δεσμών Ρωσίας-Νότιας Οσετίας, ενώ η Μόσχα αντιδρά στην πρόθεση της Τιφλίδας να μπει στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Η μία κατηγορεί την άλλη για αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν μεταξύ του γεωργιανού στρατού και των αποσχιστικών δυνάμεων της Νότιας Οσετίας τις πρώτες μέρες του Αυγούστου. Αυτό όμως που οδήγησε στην είσοδο της Ρωσίας στον πόλεμο, ήταν το στρατιωτικό σφυροκόπημα από γη και αέρα της πρωτεύουσας της Νότιας Οσετίας, Τσχινβάλι.

Τα ρωσικά τανκς μπήκαν στην Νότια Οσετία, με την δικαιολογία ότι έπρεπε να προστατεύσουν τους κατοίκους της χώρας, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν ρωσικά διαβατήρια. Μέσα σε λίγα 24ωρα, οι Ρώσοι απέκτησαν τον έλεγχο της περιοχής, απώθησαν τους Γεωργιανούς εκτός των εδαφών της Νότιας Οσετίας και επιτέθηκαν σε προάστια της Τιφλίδας.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ